Zdravé recepty (nejen) pro 50+

18.2.2013 00:01
Zdravá výživa

Snídaně by měla obsahovat potravinu bohatou na bílkoviny (sýr, šunka, vejce, jogurt, tvaroh) a potravinu bohatou na sacharidy (pečivo, chléb, vločky). Samozřejmostí je dostatek tekutin. Pokud je to možné, je dobré přidat kousek ovoce nebo zeleniny.

Ke svačině postačí kousek ovoce nebo mléčný výrobek. 

Oběd by měl zahrnovat zeleninu, maso, rybu, luštěniny, sýr nebo jiný zdroj bílkovin a menší porci přílohy. Výborné jsou i syté polévky, např. luštěninové. Mohou být i sladká jídla, ale opět nezapomínejte na bílkoviny. Příkladem vhodného sladkého pokrmu je žemlovka s jablky a tvarohem, palačinky opékané na sucho s tvarohem a ovocem nebo jahelník. Pokud uvaříte větší porci, přebytky zamrazte. 

Večeře může být jednoduchá, např. chléb a rybí pomazánka, zeleninové rizoto se sýrem a zeleninou, dušená zelenina zapečená se sýrem, brambory “na loupačku“ s kefírem apod. 

Vhodná snídaně

Černý chléb se sýrem Cottage

  • Chléb černý (70 g) 504 kJ
  • Sýr Cottage (120 g) 524 kJ
  • Rajče (50 g) 52 kJ
  • Bazalka
  • Celkem: 1 080 kJ 

Postup: Chléb namažeme sýrem, obložíme nakrájeným rajčetem a posypeme nasekanou bazalkou. 

Vhodná svačina

Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou

  • Žitný chléb 1 plátek 540 kJ
  • Tvaroh měkký (100 g) 460 kJ
  • Cibulka, sladká paprika, sůl, pepř, lžíce sekané pažitky
  • Celkem 1 000 kJ 

Postup: Tvaroh rozmícháme s cibulkou, solí, kořením a pažitkou. Chléb opečeme v toustovači. Podáváme obložené se zeleninou. 

Vhodný oběd

Drůbeží játra s rýží a zeleninovým salátem

  • Játra drůbeží (130 g) 637 kJ
  • Rýže natural (50 g) 705 kJ
  • Olej (15 g) 555 kJ
  • Omáčka sójová (10 ml) 58 kJ
  • Mouka (10 g) 140 kJ
  • Zelenina (200 g) 170 kJ
  • Celkem 2 265 kJ 

Postup: Játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem. 

Vhodná večeře

Pestrý zeleninový salát s uzeným tuňákem

  • Chléb černý (90 g) 648 kJ
  • Tuňák uzený (100 g) 946 kJ
  • Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
  • Grapefruit (100 g) 172 kJ
  • 1 lžíce dressingu 204 kJ
  • Olivy (5 ks) 84 kJ
  • Celkem: 2 204 kJ 

Postup: Salát opereme a natrháme na kousky. Poklademe kousky tuňáka, grapefruitu a ozdobíme nasekanými kousky oliv a dressingem. 

Více receptů, inspiraci na vaření a výživové hodnoty potravin najdete na www.ZijZdrave.cz

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Jen nevím, co je na drůbežích játrech zdravého, pokud je to běžné z...
www.kgdolu.estranky.cz  |  25.2.2013 08:10

Lepší je koupit si bio játra - nejsou zas tak drahý a opravdu je to...
www.sjidelnicek.cz  |  25.2.2013 14:07

Víte, jaký je rozdíl mezi polem normálním a polem, ze kterého se...
Helena  |  25.2.2013 19:24

Jestli máte doma kuchyňského robota, třeba thermomix, můžete najít...
marienka34  |  26.2.2013 16:25

Ahoj, mě se zdravýma receptama pomáhá strašně moc svět zdraví a...
Martina  |  24.7.2014 12:41

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *