Zelí a jeho léčivé vlastnosti

9.2.2009 00:00
Zdravá výživa

Tato běžná zelenina má také léčivé vlastnosti. Málokterá rostlina, která roste na zemi, se s ním může srovnávat svou hodnotou. Už Hippokratés předepisoval svým pacientům najemno nastrouhané zelí se solí při onemocnění cystami, uretritidě a při bolestivém močení. Galén praktikoval zelné zábaly na rány, na nemocné klouby a předepisoval také obkládat zelnými listy nemocné s horečkou.

Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry 0,9-5,3 %), vitaminy C, Bl' B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou, dále tuky, aminokyseliny (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu (0,6-1,6 %), makro i mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium a další). Je třeba připomenout, že zelí obsahuje velké množství vitaminu C ve formě takzvaného askorbigenu, což je forma kyseliny askorbové, která se téměř neničí i při jeho dalším zpracování.


Klinické pokusy dokázaly vysokou účinnost čerstvé zelné šťávy při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku. Za základní účinnou látku je považován vitamin U, který má protialergické účinky a zlepšuje lipidní přeměnu thiaminu a cholinu. Působí také na metabolizmus žaludeční sliznice, při kterém podporuje proces zahojení vředů.


Pomocí experimentů bylo také zjištěno, že zelí působí proti bakteriím, a dokonce má vliv na zlatého stafylokoka i bakterie tuberkulózy. Navíc zelná šťáva působí proti kašli a napomáhá vykašlávání. Téměř úplná absence základu purinu umožňuje, že je zelí vhodné také při léčbě dny a žlučníkových kamenu. Zelné saláty, šťáva a další jídla jsou vhodné při onemocněních srdce a ledvin. Pusobí močopudně, neboť mají vysoký obsah draslíku, při arterioskleróze (zvýšený obsah pektinů umožňuje odvod toxických látek a cholesterolu) a při obezitě (kyselina tartronová provádí pře­měnu sacharidů na tuky a cholesterol).


Zelí se využívalo k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a napomáhalo zvýšení odolnosti organizmu.

Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něho při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Čerstvé i kysané zelí se využívá ke zvýšení chuti k jídlu, sekreci žaludečních šťáv, prevenci avitaminózy (kurděje), při chronické poruše trávení a také jako močopudný a lehce projímací prostředek. Kysané zelí nebo nálev se doporučuje pro diabetiky, pacienty s nemocnými játry a žlučovými kameny. Zelná šťáva je zvláště účinná při snižování kyselosti žaludku, při sklonu k obezitě a hemoroidech.

Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Zubaři říkají, že kdybychom alespoň jedenkrát denně několik minut žvýkali kyselé zelí, posilnily by se nám dásně natolik, že by ubylo nemocných s paradentózou.


Současní naturopaté si cení vysokého obsahu síry, arzenu, vápníku a jódu a předpokládají, že díky těmto komponentům zelí může léčit i kožní onemocnění, jakým je alergie, lupénka a jiné.

Z pohledfu ezoterické medicíny je tato zelenina nositelem životní síly a působí jako povzbuzující prostředek.

Zelí díky vysokému obsahu chlorofylu podporuje produkování hemoglobinu a napomáhá tak při léčbě krevních onemocnění, jakým je leukémie, anémie a další.

Hodí se také jako výborný prostředek k léčbě onemocnění ledvin. Díky specifickým stopovým prvkům je zbavuje toxínů, ničí choroboplodné zárodky a má i močopudné účinky.

Zdroj: Jelena Svitko - Tajemství přírodní léčby, nakladatelství Eugenika

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

My dáváme zelí, sůl, kmín, cibuli a 1 celé jablko do sudu. Lepší...
Ich  |  12.9.2014 08:53

To je asi nedorozumnění. Nejedná se o kvašené zelí. To zelí se...
já  |  12.9.2014 10:21

To zelí se musí nastrouhat hodně nadrobno. A je to výborné. Akorát se...
já  |  12.9.2014 10:23

V zeli jako salát
MILAN  |  31.10.2014 08:17

V Řecku se jí zelí na jemno nakrouhané a dá se kombinovat s ledovým...
MILAN  |  31.10.2014 08:26

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *