
Miso je velmi zdravé ochucovadlo sladko-slané chuti vyrobené ze sojových bobů, mořské soli a fermentačního činidla, často smíchaná s rýží, ječmenem či jinou obilovinou. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny B včetně vitamínu B12, enzymy a střevům prospěšné mikroorganismy. Můžete jím ochutit polévky, pomazánky, omáčky i pizzu.
10 způsobů jak užívat miso
1. Používejte světlé miso jako náhražku mléka, másla a soli v krémových polévkách.
2. Pyré s tofu a citronovou šťávou místo zakysané smetany.
3. Smíchejte světlé miso s octem, olivovým olejem a bylinkami a použijte jako salátový dresing.
4. Přidávejte nepasterizované miso do marinád, aby se ulehčilo rozložení živočišných proteinů a rostlinné vlákniny.
5. Použijte tmavé rýžové nebo ječmenné miso ředěné vařící se vodou jako vývar do polévek z kořenové zeleniny nebo dýní.
6. Užívejte tmavé miso do zeleninoluštěninových jídel k doplnění množství kvalitních bílkovin.
7. Udělejte sýr na pizzu obalením pevného tofu žlutým misem.
8. Vyrobte pomazánku z bílého misa, arašídového másla a jablečné šťávy.
9. Udělejte si paštiku z tofu, česneku, bílého misa, tahini, citronové šťávy a jedlých mořských řas (např. nori)
10. Přidejte miso do dipů na jarní závitky a syrovou zeleninu.
Je doporučováno, aby denní dávka díky obsahu soli nepřesahovala dvě čajové lžičky na osobu a den.
Zdroj: www.deliaquigley.com .
Komentáře (2)
- odpovědět
Dub 20, 2022- odpovědět
Dub 21, 2022Přidat komentář