15 nejzdravějších potravin, které vás udrží ve formě

Je-li optimální zdravotní stav váš cíl, nemůžete se vyhnout přemýšlení o svém jídelníčku. Vaše fyzické zdraví je přímým odrazem toho, co jste vložili do vašeho těla, a jak obecně žijete svůj život. Balené zpracované potraviny mohou být pohodlné, ale vaření s použitím čerstvých nezpracovaných surovin je nutné, pokud chcete zlepšit své zdraví.

Uvědomte si, že jedním z klíčů, jak zůstat zdravý, je se vyhnout zpracovaným potravinám, jak jen to je možné. To znamená, že někdo, vy, váš partner nebo někdo jiný musí trávit pravidelný čas v kuchyni.

Poté, co budete jíst nefalšované skutečné potraviny, které jsou co nejblíže k jejich přirozeném stavu, pak v podstatě všechno, co budete jíst, bude “superfood.“ Získáte z nich všechny živiny, protože živiny se nacházejí v hojnosti v čerstvých, syrových potravinách.

Přesto tento seznam konkrétních 15 položek může být užitečný pro vaše správné nasměrování.

1. Naklíčená semena

Přidávejte naklíčená semena do svých zeleninových šťáv a salátů.
Naklíčením semen v nich stoupá množství proteinů, vitaminů a minerálů a obvykle poskytnou 30 násobek obsahu živin biozeleniny! Klíčky obecně rovněž obsahují cenné enzymy (až 100krát více enzymů než syrové ovoce a zelenina), které umožňují vašemu tělu vstřebávat a využívat živiny z jiných potravin, které jíte.
Klíčky si můžete snadno pěstovat sami ve vlastní kuchyni.

2. Vejce z ekologického chovu ve volném výběhu

Bílkoviny jsou nezbytné pro budování, údržbu a opravu tělesných tkání, včetně vaší pleti, vnitřních orgánů a svalů. Bílkoviny jsou také hlavní složkou imunitního systému a hormonů.
Vejce obsahují také lutein a zeaxantin pro zdraví očí, cholin pro váš mozek, nervový a kardiovaskulární systém a vitamín B12.

3. Máslo vyrobené z mléka krav krmených trávou

Staromódní dobré máslo, vyrobené z mléka krav krmených trávou, je bohaté na látky zvané konjugovaná kyselina linolová (CLA). CLA je známá tím, že pomáhá bojovat s rakovinou a cukrovkpu a může vám dokonce pomoci zhubnout.
Máslo je bohatým zdrojem snadno vstřebatelného  vitamínu A (potřebný pro široké spektrum funkcí, od zachování dobrého vidění až k udržení dobře fungujícícho endokrinního systému) a všech ostatních vitamínů rozpustných v tucích (D, E a K2), které často chybí v moderní průmyslové stravě. Máslo je bohaté na důležité stopové prvky včetně manganu, chrómu, zinku, mědi a selenu (silný antioxidant).

4. Kvašené zelenina

Váš gastrointestinálního trakt ubytovává 100 bilionů bakterií. Tyto bakterie skutečně převyšují vaše buňky v poměru 10 : 1. Pokud váš trávicí trakt nefunguje dobře, můžete mít celou řadu zdravotních problémů včetně alergií a autoimunitních onemocnění. Trpíte-li nějakou vážnou nemocí, je naprosto nezbytné, abyste léčili  a utěsnili střeva, abyste se mohli plně zotavil. Vyrovnávání zvěřinec mikroorganismů, které žijí ve vašem gastrointestinálním traktu je klíčovou rolí při udržování silného imunitního systému.

K udržení zdravého střeva jsou fermentované potraviny nutností. Jen jedna čtvrtina až polovina šálku fermentovaných potravin, užívaná s jedním až třemi jídly denně, může mít výrazně pozitivní vliv na vaše zdraví. Jogurt a kefír jsou dva příklady, ale existuje mnoho dalších fermentovaných potravin. A stejně jako u kefíru a jogurtu, můžete snadno a levně kvasit svou vlastní zeleninu.

Fermentované potraviny jsou též zdrojem vitaminu K2, jehož nedostatkem trpí mnoho lidí.

5. Avokádo

Avokádo, které je ve skutečnosti klasifikováno jako ovoce, má nízký obsah fruktózy a vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků. Výzkum prokázal zdravotní výhody avokáda pro cévní systém a zdraví srdce.
Také má velmi vysoký obsah draslíku (více než dvojnásobek nalezený v banánech) a pomůže vyrovnat váš životně důležitý poměr draslíku k sodíku. Avokádo rovněž poskytuje téměř 20 esenciální živin posilujících zdraví, včetně vlákniny, vitaminu E, B-vitamínů a kyseliny listové. Avokádo též můžete použít jako náhradu tuků v receptech volajích po másle nebo jiných olejích. Dalším přínosem avokáda je, že je jedním z nejbezpečnějších plodů, které si můžete koupit konvenčně pěstované, takže nemusíte utrácet více za bio produkty. Jeho silná slupka chrání vnitřek ovoce od pesticidů.

6. Ořechy

Výzkum naznačuje, že ořechy mohou skutečně pomoci zhoubnout a žít déle.  Ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků, které vaše tělo potřebuje pro optimální funkci.

7. Bio kokosový olej

Kromě toho, že je vynikající pro štítnou žlázou a váš metabolismus, kokosový olej je bohatý na kyselinu laurovou, která se přeměňuje v těle na monolaurin, schopný ničit viry s lipidovým obalem jako je HIV, herpes, chřipka, spalničky, gram-negativní bakterie a prvoky jako je Giardia lamblia.

Jeho mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MCT) také zajistí celou řadu zdravotních výhod, včetně zvýšení metabolismu vašeho těla a boj s patogeny. Navíc kokosový olej může sloužit jako přírodní léčba Alzheimerovy choroby, jelikož MCT jsou také primárním zdrojem ketolátek, které působí jako alternativní zdroj paliva pro mozek a mohou pomoci zabránit atrofii spojené s demencí.

Kokosový olej je snadný na trávení a nevyvolává zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Pro rychlé dodání energie, můžete prostě jíst lžíci kokosového oleje nebo ho přidat do svého jídla. Ujistěte se, že si vyberete bio kokosový olej, který je nerafinovaný, nebělený, bez tepelného zpracování nebo chemikálií a neobsahuje geneticky upravené suroviny. Jako přidanou hodnotu má kokosový olej nespočet dalších využití kromě vaření a jídla - od lokální péče o pleť a, zuby až po generální úklid domácnosti.

8. Čerstvé bylinky

Byliny jsou nejen skvělým kořením pro lepší chuť, ale jsou klíčem k nutriční hustotě potravin, které jíte. Jen jeden příklad, obyčejný černý pepř ve skutečnosti zvyšuje biologickou dostupnost všech dalších potravin - bylin a jiných sloučenin! Byliny mohou chránit proti nemocem, eliminovat toxiny z těla a poskytovat vám  vitamíny a minerály. Pokaždé, když jídlo ochutíte bylinkami a kořením, zhodnotíte si jídlo bez přidání jediné kalorií.

Kurkuma je jedním z příkladů koření se silnými a vědecky prokázanými léčivými účinky proti různým nemocem včetně rakoviny.

9. Syrový česnek

Syrový česnek je jídlo, které by mělo být v nabídce každý den. Posiluje přirozené schopnosti vašeho těla, aby vás ochránil před vysokým krevním tlakem a osteoporózou a výzkum naznačuje, že snižuje riziko různých forem rakoviny. To je silný antimikrobiální prostředek, působící jako přírodní antibiotikum, antifungální, antivirové a antiparazitické činidlo. Česnek musí být čerstvý, aby vám poskytl optimální přínos. Čerstvý stroužek musí být rozdrcený nebo nasekaný s cílem stimulovat uvolňování enzymu zvaného alliinasa, který zase katalyzuje tvorbu allicinu.

Výzkum ukázal, že jak se allicin tráví v těle, tak produkuje kyselinu sulfenovou, sloučeninu, která reaguje s nebezpečnými volnými radikály rychleji než kterákoli jiná známá sloučeninou. Chcete-li aktivovat léčivé vlastnosti česneku, rozetřete čerstvý stroužek lžící před spolknutím nebo jej prostřednictvím svého odšťavňovače přidejte do své zeleninové šťávy. Jeden nebo dva stroužky střední velikosti jsou obvykle dostatečné a jsou dobře snášené většinou lidí. Léčivá látka allicin je zničena během jedné hodiny po rozetření česneku.

10. Domácí vývar

Domácí kostní vývar je vynikající pro urychlení hojení a zotavení se z nemoci, protože pomáhá “léčit a utěsnit“ střeva. Obsahuje zdravý tuk, ale také důležité minerály jako je vápník, hořčík, fosfor, křemík, síra a stopové prvky, jakož i štěpný materiál z chrupavek a šlach, včetně chondroitin-sulfátu a glukosaminu.
Uvařit si svůj vlastní kostní vývar je velmi efektivní z hlediska nákladů. Měli byste se ujistil, že kosti jsou z ekologicky chovaných a trávou krmených zvířat.

11. Himalájská sůl

Sůl je nezbytná pro život a vaše tělo ji potřebuje pro optimální funkci. Ale je důležité si uvědomit, že existují velké rozdíly mezi rafinovanou a vysoce zpracovanou solí nalezenou ve zpracovaných potravinách, stolní sůlí a nerafinovanou přirozenou solí, jako jsou mořské soli či himálajské soli. První z nich bude podporovat škodlivé účinky na zdraví, zatímco druhé jsou pro mnoho biologických procesů důležité:

Sůl je hlavní součást vaší krevní plazmy, lymfatické tekutiny, extracelulární tekutiny a dokonce plodové vody. Přenáší živiny do a ven z vašich buněk a pomáhá udržovat vaši acidobazickou rovnováhu. Zvýšuje gliové buňky v mozku, které jsou zodpovědné za kreativní myšlení a dlouhodobé plánování. Sodík i chlor jsou rovněž nezbytné pro neurony.
Udržuje a pomáhá regulovat krevní tlak. Pomáhá vášemu mozku komunikovat se svaly, takže se můžete pohybovat. Podporuje funkci nadledvinek, které produkují desítky životně důležitých hormonů
 
Sůl v  přírodním surovém stavu jako je například himalájské sůl, obsahuje asi 85 procent chloridu sodného a 15 procent v přírodě se vyskytující mineráů, stopových prvků včetně křemíku, fosforu a vanadu. V horkých dnech nebo po cvičení, kdy se potíte, můžete vytvořit zdravý sportovní nápoj na doplnění ztracených elektrolytů a minerálů smícháním špetky himalájské soli a lžíce čerstvé citronové šťávy ve sklenici vody.

12. Konzervovaný aljašský losos

Stoupající hladiny znečištění vedly ke kontaminaci většiny ryb do té míry, že jsou potenciálně nebezpečné, zejména pro děti a těhotné ženy, pokud by je jedly příliš často nebo v příliš velkém množství. Klíčem, jak jíst ryby v těchto dnech, je vybrat si ryby, které mají vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin a nízký obsah nebezpečných znečišťujících látek. Divoce žijícíl aljašský losos (ne z chovu) splňuje tento popis, a je jedním z mála druhů ryb, které doporučujeme jíst.

Zatímco ryby zůstávají čerstvé po dlouhou dobu, pokud jsou zmrazené, další možností je, abyste se zásobili konzervovaným lososem. Jen se ujistěte, že je označen “aljašský losos,“. Vyhnětet se lososu obecnému, jelikož všichni lososi označení “Atlantic Salmon“ v současné době pochází z rybích farem. Také losos nerka nemůže být chován, takže pokud zjistíte, že jde o losos nerka, který musí být divoký, tak jde o dobrou volbou. Ostatní rybí konzervy, které jsou v bezpečnější kategorii (mající nižší riziko kontaminace a vyšší nutriční hodnotu), jsou sardinky, ančovičky a nakládané sledě.

13. Syrové mléko z ekologického zemědělství od krav pasoucích se na trávě

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, pasterované mléko není bezpečnější než syrové mléko od zdravé, trávou krmené krávy, chované podle ekologických norem. Data ukazují, že dokonce i nemoci spojené s konzumací syrového mléka jsou minimální a mnohem nižší než ty, které jsou z pasterizovaného mléka. Tráva je přirozenou potravou krávy. Kukuřice a další obiloviny nejsou. Když krávy jedí zrna, což je standardfv uzavřených chovech, složení jejich těla je změněnovčetně bilance základních tuků. V důsledku stravy zvířat, vysoce kvalitní syrové mléko má mnoho zdravotních výhod, které pasterované mléko postrádá. Například syrové mléko od krávy krmené trávou obsahuje:

Zdravé bakterie, které jsou dobré pro váš trávicí trakt
Více než 60 trávicích enzymů, růstové faktory a imunoglobuliny (protilátky)
Konjugovanou kyselinu linolovu (CLA)
Prospěšné tuky, aminokyseliny, proteiny ve vysoce biologicky dostupné formě, všechny 100 procentně stravitelné
Vitamíny A, B, C, D, E, K ve vysoce biologicky dostupných formách, a velmi vyváženou směs minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor a železo), jejichž absorpce je zvýšena přítomností živých laktobacilů.

14. Syrovátkový protein

I v případě, že nemáte přístup k syrovému mléku, můžete použít vysoce kvalitní, minimálně zpracovanou syrovátku získanou z mléka ekologicky chovaných trávou krmených kráv. Syrovátková bílkovina obsahuje beta-glukany a imunoglobuliny, které chrání imunitní systém a podporují přirozené detoxikační procesy vašeho těla.

Syrovátkové bílkoviny jsou často označovány jako zlatý standard proteinů, a když jsou užívány 30 minut před a/nebo po tréninku, mohou pomoci zvýšit jak spalování tuků, tak budování svalů. Aminokyseliny nalezené v vysoce kvalitní syrovátkové bílkovině aktivujíi určité buněčné mechanismy, včetně mechanismu zvaného mTOR, 14, což nejen podporuje syntézu svalových bílkovin, ale také podporuje štítnou žlázu a chrání před poklesem hladiny testosteronu po tréninku.

15. Jogurt a kefír z ekologického mléka od krav krmených trávou

Kultivované mléčné výrobky, jako jsou jogurty a kefír vyrobené z ekologického mléka od krav krmených trávou jsou další hnací silou výživy, které budete chtít mít na skladě a můžete si je snadno udělat sami s použitím startovací kultury. Kromě kravského mléka, můžete rovněž využít syrové kozí nebo ovčí mléko. Kefír a jogurt jsou kultivované mléčné výrobky, které obsahují různé druhy bakterií (probiotik).

Jogurt obsahuje přechodně prospěšné bakterie, které udržují váš trávicí systém čistý a poskytují potravu pro přátelské bakterie, které již jsou přítomny. Kefír skutečně pomáhá kolonizovat váš střevní trakt - čin, který jogurt nezvládne. Navíc, kefír obsahuje několik hlavních kmenů přátelských bakterií a prospěšných kvasinek , které se běžně nevyskytují v jogurtu. Kefír může poskytnout větší výživnou hodnotu než jogurt tím, že pomáhá trávit potraviny, které jíte a udržovat prostředí tlustého střeva čisté a zdravé. Obsahuje také vitamíny, minerály a esenciální aminokyseliny, které pomáhají vašemu tělu s jeho přírozenou samoléčivou schopností a funkcí údržby.

Zdroj: mercola.com

Související produkty na 001shop.cz: 
Související články: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama