3 recepty z jahod a špaldové mouky

Jahodová galetka ze špaldové mouky

Ingredience na těsto:

170 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka

25 g moučkového cukru

105 g másla (dobře vychlazeného)

špetka soli

55 ml ledové vody

Náplň:

400 g čerstvých jahod

70 g třtinového cukru

pár kapek vanilkového extraktu

1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu

Na potření, posypání a ozdobu:

2 lžičky třtinového cukru

1 žloutek

2 lžíce smetany ke šlehání

čerstvá máta

mandlové lupínky

Postup:

  1. V míse si promícháme špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujeme v drobenku. Snažíme se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla.
  3. Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly.Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
  4. Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypeme i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
  5. Galetky pečeme na 180 stupňů 30–35 minut.
  6. Upečené galetky servírujeme posypané mandlovými lupínky a mátou.

TIP: Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžeme zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.

 

Rolky s jahodovým džemem bez cukru

Ingredience na těsto:

250 g hrudkovitý tvaroh

60 g libovolné sladidlo (my jsme použili xylitol)

250 g hladká špaldová mouka Pernerka

1/2 balíčku kypřícího prášku

špetka soli

Jahodový džem

Nutella

Skořicový cukr

Postup:

  1. Ve větší míse si vyšleháme tvaroh se sladidlem, potom přidáme mouku, kypřící prášek, sůl a vypracujeme pevné těsto.
  2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku.
  3. Na polovinu těsta naneseme jahodový džem a na druhou polovinu Nutellu a zarolujeme.
  4. Zarolované těsto nakrájíme asi na 0,5 cm šneky a pečeme pro 180 stupních cca 10–15 minut. Po vytáhnutí z trouby dáme ještě do skořicového cukru a máme hotovo.

 

Jahodové knedlíky

Ingredience na knedlíky:

200 g měkkého tvarohu

70 g špaldová celozrnná hladká Pernerka

40 g moučkového cukru

1 vejce

Jahody do knedlíků cca 9 ks

Na krém: Rozmixované jahody

Postup:

  1. Z ingrediencí na těsto vypracujeme lepivé těsto.
  2. Pak si rozmixujeme jahody. Je to akorát tak čas na to, aby se nám těsto krátce uleželo.
  3. Poté tvoříme v ruce kuličky (z tohoto množství jich máme cca 9), kuličky obalíme lehce v mouce a vytvoříme placku, do které zabalíme jahodu a vytvarujeme knedlík. Dáme na pomoučený talíř/vál.
  4. Vaříme ve vroucí vodě cca 6 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu hrnce
  5. Podáváme teplé společně se studeným jahodovým pyré.

 

Špaldová mouka dodá vašemu pečivu oříškovou chuť a zároveň ho obohatí o vlákninu, kterou přijímáme mnohdy v nedostatečném množství.

Špaldovou mouku lze používat stejným způsobem jako běžnou hladkou pšeničnou mouku, se kterou se dá v jakémkoliv poměru kombinovat nebo ji zcela nahradit. Využít ji můžete při pečení téměř všech druhů pečiva slaného i sladkého. 

Zdroj: Pernerka.cz

 

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama