3 základní pravidla pro domácí přípravu perfektní kávy

Není nutné být znalcem kávy, abyste si doma připravili šálek lahodné kávy, stačí dodržet jen několik jednoduchých pravidel.

1. Zapomeňte na turka

Typická příprava české kávy znamená zalít horkou vodou mletou kávu. Je to ten nejrychlejší a nejzažitější způsob, chuťovým buňkám však moc nelichotí. Zkuste proto vyměnit „českého turka“ za jiný způsob přípravy. Nejspíš budete překvapení, jak snadno lze v domácím prostředím vykouzlit dobré kafe. Ať už si vyberete moka konvičku, french press, chemex nebo třeba džezvu, novou přípravu se naučíte velmi rychle třeba podle videa nebo některého z mnoha článků na internetu.

2. Použijte dobrou vodu o správné teplotě

Je jedno, zda jde o jídlo nebo nápoj, oboje končí a začíná s kvalitními surovinami. Na svou kávu proto používejte jenom vodu, která chutná sama o sobě. Spíše, než destilovanou vodu zvolte vodu přirozeně bohatou na minerály. Důležitá je též teplota, kterou zrnka kávy zaléváte. Vyhněte se vařící vodě a dejte přednost teplotě pod bodem varu. Stačí nechat uvařenou vodu chvilku odpočinout.

3. Základem je kvalitní a čerstvě namletá káva

Kvalita kávových zrn je alfou a omegou dobré kávy. Stejně tak je důležité, aby byla vaše káva čerstvě namletá. Vyhněte se sáčkům s mletou kávou, u nichž nemůžete s přesností určit, kdy k mletí došlo. Mnohdy se totiž stává, že na pultech leží už pěknou řádku měsíců a tím ztrácí na chuti i vůni. V dnešní době internetu si můžete domů objednat  kávy z celého světa od prověřených pěstitelů a namlít si je těsně před přípravou lahodného nápoje.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (8)

  • Obrázek uživatele verka
    verka (anonym)

    Nic nového pod Sluncem.

    Pro 12, 2018
  • Obrázek uživatele Palo
    Palo (anonym)

    Zapomeňte na českého turka, na vepřo knedlo zelo, na češtinu... už velice dlouho slyším, že co je české je špatné. Opak je pravdou.

    Pro 13, 2018
  • Obrázek uživatele sanska
    sanska (anonym)

    Naprosto neuzitecny clanek. Tyto informace snad zna uplne kazdy. Zde je to prezentovano jako obrovska novinka.

    Pro 14, 2018
  • Obrázek uživatele Tony
    Tony (anonym)

    To bych si ale musel sehnat zelený kafe, sám ho doma kvalitně upražit, na což už domácí zařízení dávno nejsou, pak ho namlít a vše dokončit. To je moc složité.

    Pro 15, 2018
  • Obrázek uživatele Jarda
    Jarda (anonym)

    Pro znalce kávy asi nic nového, pro většinu plno informací, kterých se stejně nebude držet. Většina si toho turka z namleté kávy udělá nebo si zalije instantní kafe. Vodu většina lidí nechá přejít varem.

    Pro 16, 2018
  • Obrázek uživatele Michala
    Michala (anonym)

    Taky je důležité mít tu kávu dobře uskladněnou v nějaké kvalitní dobře těsnící dóze, aby nevyčichala. A pro mne je i důležité z jakého hrnku kávu piji. Nevim, jestli je to nějak zdůvodnitelné nebo je to jen záležitost psychická a osobní, ale prostě z nějakých hrnků mi kafe vůbec nechutná a jiných ano.

    Pro 17, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama