
Enzymy jsou velmi citlivé živiny, které zodpovídají za provádění prakticky všech metabolických funkcí. Máme v našem těle kolem 3000 unikátních enzymů, které se podílí více než na 7000 enzymatických reakcích. Jednoduše řečeno, bez enzymů bychom přestali fungovat.
Bohužel průměrná strava je téměř zcela bez účinných enzymů. Zpracované a vařená jídla často zcela zničilo obsah enzymů. Máte-li jakékoli zdravotní potíže, měli byste používat více enzymů ve vaší stravě. Tyto 4 potraviny uspokojí enzymatickou potřebu vašeho těla.
Papája
Papája je bohatým zdrojem proteolytických enzymů například papainu, což může výrazně pomoci trávicímu procesu. Papain je považován za jeden z nejvíce efektivních enzymů při trávení masa a jiných bílkovin a štěpení peptidových vazeb bílkovinných komplexůn a jednotlivé aminokyseliny použitelné pro růst a opravy těla.
Vzhledem k tomu, že papája je bohatá na přírodní cukry, je dobrý nápad jíst jí samotnou (ne s těžkým živočisnými bílkovinami), nejlépe 15-30 minut před jídlem.
Ananas
Bromelain je složitá směs látek udělal, která se extrahuje z kmene a plodů ananasu. Mezi desítkami složek, které existují v tomto surovém extraktu, jsou nejlépe prostudovány proteiny trávící enzymy zvané cysteinové proteinázy. Tyto enzymy nejsou omezeny jen na zažívací trakt. Nicméně, jak ukázal výzkum, pomáhají i s nadměrným zánětem, nadměrnou srážlivostí krve a u některých typů nádorového růstu.
Vzhledem k tomu, ananas je též bohatý na přírodní cukry, je vhodné jíst ho samostatně, nejlépe 15 až 30 minut před jídlem.
Včelí pyl je věru považován za jednu z nejvíce kompletních přírodních potravin. Obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro člověka a má široké spektrum prospěšných enzymů včetně amylázy, katalázy, cytochromů, cozymázy, dehydrogenázy, diaforázy, diastázy, pectázy a fosfatázy.
Včelí pyl se může užívat samostatně nebo dát do směsí s ovesnými vločkami, do superfood občerstvení či koktejlů. Včelí pyl může způsobit alergické reakce, takže to mějte na paměti, když ho užíváte poprvé.
Fermentované zeleniny
Kvašení používané k výrobě kysaného zelí a kimchi se vyvinulo před staletími jako prostředek k zachování zeleniny přes zimní měsíce. Římská armáda cestovala se sudy zelí, které používala jako prevenci střevních infekcí mezi vojáky během dlouhých výprav.
Kvašené zelenina je vynikajícím potravinovým zdrojem mnoha živin včetně živých enzymů (za předpokladu, že není pasterizovaná). Tyto enzymy jsou doprovázeny živými prospěšnými probiotiky, což je výjimečně efektivní kombinace pro trávicí proces.
Fermentované zeleniny můžete jíst samotné nebo s jakýmkoliv jídlem jako přílohu. Pokud chcete zlepšit trávení jakéhokoliv jídla, můžete zvážit přílohu s fermentovaných potravin.
Mezi ostatní na enzymy bohaté potraviny patří melouny, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo, syrový (nepasterizovaný) med, kefír, listová zelenina, syrové ovocné a zeleninové šťávy a kokosová voda.
Další informace: http://www.naturalnews.com/048004_enzymes_digestion_food_sources.html#ix...
Komentáře (1)
- odpovědět
Srp 19, 2020Přidat komentář