Ajurvéda a strava

Ájurvéda zcela samozřejmě uznává, že strava má vliv na mysl, za prvotní však považuje vliv mysli na stravu.

Učí, že člověk je nadán schopností vystoupit z řetězu příčin a následků a svojí myslí ovlivnit způsob trávení i vstřebávání potravy.

Nejedná se přitom o nějakou zvláštní schopnost získanou třeba cvičením jógy. Schopnost dosáhnout takového stavu a naladění, při nichž dochází ke změně procesů vstřebávání a zpracování potravy, má zřejmě do určité míry vrozenou každý z nás.

Mysl může ovlivnit zpracování potravy možná až natolik, že se vytvářejí i prvky, které nebyly původně ve stravě vůbec obsažené.

Zdroj: Tomáš Štanzel- Strava a vědomí, nakldatelství Dharmagaia

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama