
Pravou alergií na potraviny se rozumí nadměrná ( imunologická ) reakce po použití určitých potravin, při tom dochází k reakci antigenů a protilátek, kterou vyvolávají alergeny potravin
Onemocnění a obtíže, které mohou být vyvolány alergií na potraviny:
chronická rýma
kašel, zahlenění
dušnost, astma bronchiale
vyrážky v obličeji ( akne, ekzémy )
kopřivka ( urticaria )
otoky na těle ( angioedém )
nateklá oční víčka
zánět spojivek
bolesti hlavy, migréna
bolesti a otoky kloubů
vyrážka po celém těle ( neurodermatitida )
reakce sliznic úst a hltanu
Ne vždy je u těchto potíží důvodem alergická reakce na potraviny. Výše uvedené potíže mohou způsobovat infekční záněty, alergické reakce na kosmetiku, pyly, prach, roztoče, hormonální poruchy, stres či onemocnění vnitřních orgánů. Diagnóza potravinové alergie se stanovuje na základě anamnézy ( předchorobí ), alergenových testů na kůži, laboratorních, eliminačních a provokačních testů ( popř. přístrojem EAV ).
Nejčastější potraviny, které způsobují alergii:
kravské mléko
sója
obiloviny
ořechy
celer
jahody
koření...
Autor: mk
Komentáře (38)
- odpovědět
Dub 12, 2003- odpovědět
Bře 27, 2003- odpovědět
Srp 31, 2004- odpovědět
Led 31, 2005- odpovědět
Říj 24, 2003- odpovědět
Lis 08, 2004- odpovědět
Říj 27, 2004- odpovědět
Dub 30, 2005- odpovědět
Srp 24, 2005- odpovědět
Lis 04, 2002- odpovědět
Led 08, 2006- odpovědět
Kvě 11, 2004- odpovědět
Srp 24, 2004- odpovědět
Srp 24, 2004- odpovědět
Feb 21, 2006- odpovědět
Feb 21, 2006- odpovědět
Feb 28, 2007- odpovědět
Feb 28, 2007- odpovědět
Črv 09, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 04, 2007- odpovědět
Srp 05, 2007- odpovědět
Bře 01, 2008- odpovědět
Říj 24, 2008- odpovědět
Pro 09, 2008- odpovědět
Led 16, 2010- odpovědět
Led 16, 2010- odpovědět
Srp 24, 2010- odpovědět
Srp 25, 2010- odpovědět
Lis 10, 2010- odpovědět
Lis 10, 2010- odpovědět
Lis 28, 2011Přidat komentář