
Sulfáty najdeme prakticky v každé látce vzniklé fermentací. Jsou jejím přirozeným vedlejším produktem. Při výrobě vína se sulfáty často přidávají pro dosažení "čisté" fermentace, při níž dochází ke zničení nežádoucích bakterií. Kvasinkám sulfáty neuškodí, a tak se jejich účinky nemění. Bez sulfátů by se z výroby vína stala záležitost pokusu a omylů a víno by pak snadno zoctovatělo.
Bohužel se sulfáty používají nejen při výrobě vína, a tak je můžeme najít i v sušeném ovoci nebo na potravinách při recepcích, aby vydržely déle "čerstvé". Proto roste počet lidí, kteří mají na sulfáty alergii. U nich mohou mít velmi vysoké dávky dokonce i smrtelné následky.
Příznaky alergie na sulfáty:
Jestliže máte pocit, jako by vás po požití datlí, hrozinek či sladkého bílého vína v ústech něco svrbělo nebo se vám stahovalo hrdlo, měli byste navštívit lékaře. Bílé víno sice obsahuje sulfátů více než červené, ale pokud máte skutečně alergii, neměli byste pít víno vůbec.
Zdroj: Frank Jones - Každý den sklenku pro zdraví
Komentáře (6)
- odpovědět
Dub 28, 2004- odpovědět
Čer 21, 2010- odpovědět
Lis 30, 2011- odpovědět
Bře 21, 2013- odpovědět
Čer 15, 2018- odpovědět
Čer 15, 2018Přidat komentář