
Artyčoky obsahují enzymy inulín a invertázu, které podporují trávení. Francouzští vědci objevili ve 30. letech minulého století v artyčoku účinnou látku cynarin, která podporuje jaterní činnost. Dnes se bezpečně ví, že artyčok způsobí rychlé zmírnění střevních potíží jako je průjem, zácpa a nadýmání.
Artyčok je vhodný jako náplň do pizzy, nebo jako součást salátů nebo zeleninových pokrmů.
Artyčoky v rajské omáčce
Přísady:
6 naložených srdíček artyčoku
Na omáčku:
2 rajčata, na špičku nože středně ostré hořčice, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce vinného octa, 1 polévková lžíce sekané petržele, 1 polévková lžíce sekaného kopru, oregano, pepř a sůl.
Příprava:
Vyjměte artyčoky z marinády, osušte je, rozpulte a 6 polovin naskládejte jako věnec kolem talíře. Rajčata spařte a nechejte na talíři. Zatím mícháme sůl a hořčici tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí. Pak smícháme s olejem a octem na omáčku. Rajčata oloupeme a pokrájíme na malé kostky a s nasekanou petrželí a koprem přidáme do omáčky. Nakonec okořeníme omáčku oreganem a pepřem a nalijeme ji na artyčoková srdíčka.
Zdroj: Jak se vyléčit vhodnou stravou, nakladatelství Computer Press
Komentáře (8)
- odpovědět
Srp 03, 2010- odpovědět
Srp 08, 2010- odpovědět
Srp 08, 2010- odpovědět
Čer 03, 2011- odpovědět
Zář 21, 2011- odpovědět
Zář 22, 2011- odpovědět
Zář 22, 2011- odpovědět
Črv 01, 2016Přidat komentář