
Avokádo je velmi výživné ? jeho energetická hodnota činí asi 837 J (200 kalorií) velmi kvalitního nevysychavého oleje (do 30%), asi 4% bílkovin, 1% cukru, dusíkaté látky, minerální látky a tanin. Plody jsou bohaté na provitamin A a vitamíny B1, B2, E, D, K, PP, pouze obsah vitamínu C je zanedbatelný.
Vnitřní použití
Avokádo se doporučuje u anémie, žaludečně-střevních onemocnění, aterosklerózy, cukrovky. V poslední době v něm byla objevena rostlinná antibiotika, proto je vhodné i jako preventivní prostředek proti střevním infekcím. Je také považováno za afrodiziakum.
Avokádo se konzumuje čerstvé (může se také zmrazit) - používá se do zeleninových salátů, ale i k přípravě majonéz, zmrzlin, a koktejlů. Může se podávat s hořčicí či jen podélně rozkrojené, s vyjmutou peckou, osolené nebo okořeněné, případně pokapané citronem.
Vnější použití
Pro svůj vysoký obsah kyseliny pantotenové se výborně hodí k léčení kožních nemocí a vypadávání vlasů. A vokálový olej se přidává do různých kosmetických výrobků - koupelových olejů pro suchou pleť. Do mastných krémů apod.
Zdroj: Encyklopedie přírodní medicíny
Komentáře (1)
- odpovědět
Kvě 26, 2017Přidat komentář