Během pandemie vzrostl zájem o zdravé potraviny

Trendem posledních let je zdravé stravování. Stále větší počet lidí přemýšlí nad tím, co si koupí a následně sní, i když je cena vyšší. Během pandemie se zvýšila poptávka po produktech z ekofarem.

Letáky se zbožím za zvýhodněnou cenu stále zaplavují naše schránky a jsou  v mnoha domácnostech chtěným čtivem. Jaká je ale opravdová hodnota zboží? Je jasné, že firmy si hrají s cenotvorbou dle aktuální situace. Vzpomeňme si na začátek pandemie, kdy hrozilo uzavření všech obchodů. Co to znamenalo? Absolutní vykoupení položek jako droždí, mouka, cukr, těstoviny, a to nemluvě o šílených frontách v supermarketech. Právě tento fakt zamíchal se vzrůstajícím trendem po kvalitním zboží. Zprvu lidé vykoupili trvanlivé produkty z konvenčního zemědělství. Ale i produkty z ekologického zemědělství zaznamenaly nárůst. Tím, že se lidé „předzásobili tak se velký nárůst těchto produktů po pár měsících zbrzdil, přesto však měl mírně rostoucí tendenci. Co se stalo? Lidé pochopili, že zdraví je spojené s kvalitním stravováním. Nevídaný nárůst odbytu zaznamenaly ekologické farmy napříč Českou republikou, stejně tak i jejich zpracovatelé i přes fakt, že suroviny z této produkce jsou dražší díky tomu, že jsou náročnější na lidskou práci, nedosahují takového objemu a nevyužívají podpůrné prostředky v ekologickém zemědělství zakázané. Jsou především šetrnější k životnímu prostředí, mají vyšší obsah kvalitních živin a nezpůsobují tzv. „negativní externality“, které jsou spojeny s konvenčním agroprůmyslem, a které musíme platit jiným způsobem při jejich sanaci.

Je jasné, že populace v současné době nemůže být živena pouze ekologickým zemědělství, takže konvenční je neodmyslitelnou součástí. Cenový rozdíl mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím se u některých základních komodit téměř vyrovnal. „Vliv pandemie jako takové většina ekofarem nezaznamenala negativně. Poptávka se naopak zvýšila. Nebylo ani nutné ve většině případů zvyšovat ceny tuzemské produkce, v současné chvíli nás ale ceny z konvenčního zemědělství překvapují. Důležité je zmínit, že v ekologickém zemědělství není na prvním místě byznys, ale vyvážený chod jednotlivých farem,“ dodává pan Otakar Jiránek, majitel Country Life a člen ČTPEZ (Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství).

V květnu poskočil cenový index FAO (Organizace pro výživu a zemědělství OSN) o 40% a navíc potraviny obecně zdražovaly již dvanáctý měsíc v řadě. Díky velké poptávce, ztíženým dopravním možnostem je cena potravin znatelně vyšší. Produkty z ekologického zemědělství se díky tomu stávají dostupnější větší části populace. V České republice se od září ve vybraných školách stanou bio potraviny nedílnou součástí kuchyně. Bio potraviny z ekologického zemědělství jsou díky pandemii vnímány dostupnější a potřebnější než kdykoliv před tím.

Zdroj: Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele Katka
    Katka (anonym)

    ale taky vzrostl zajem o vitaminy, potravinove doplnky a probiotika.

    Srp 19, 2021
  • Obrázek uživatele Dita
    Dita (anonym)

    S manželem jsme se začali starat o své tělo a odčarujeme se pravidelně druhým rokem reduxilem. Je pravda, že všichni začali díky covidu se o sebe více starat a kupovat zdravější potraviny.

    Srp 27, 2021
  • Obrázek uživatele Sara
    Sara (anonym)

    a taky o vitaminy a doplnky stravy. Taky jsem je začala užívát, pravidelně si z naturevia kupuji vitamin C,D a probiotika

    Zář 26, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama