Bezinková povidla používaly babičky na migrénu a revmatismus

Otrhané bezinky opereme a necháme na sítě okapat. Pak je dáme do kastrůlku s malým množstvím vody rozvařit a následně propasírujeme přes plátno.

Potom vzniklou šťávu svaříme, až se začne dělat cestička za vařečkou. V té chvíli přidáme cukr a ještě krátce povaříme (na 1 kg šťávy potřebujeme 600-700 g cukru).
Můžeme přidat i šťávu ze dvou pomerančů a 1 balíček petosy.
Horká povidla dáme do nahřátých skleniček, a jakmile ztuhnou, přidáme nahoru trochu petolu. Potom sklenice převážeme celofánem.
Používáme je při revmatismu a migrénách 2-3 lžíce denně.
Zdroj: Jaroslav Vašák - Bylinková kuchařka, nakladatelství Santal

Komentáře (9)

  • Obrázek uživatele anonym
    anonym (anonym)

    Bezinky fuj fuj fuj! Jedli jste to už někdy? Ani bezinkové víno, likér, nemůžu je ani cejtit!

    Srp 20, 2011
  • Obrázek uživatele Nika
    Nika (anonym)

    Bezinkový likér jsem pila už jako malá. Nikdy jsem nebyla nemocná. A chutnal mi.

    Srp 20, 2011
  • Obrázek uživatele Rudolf III.
    Rudolf III. (anonym)

    POZOR !!! Nezaměňte bezinky za jedovaté chebdí !!! http://botanika.wendys.cz/kytky/K372.php

    Srp 21, 2011
  • Obrázek uživatele Přemysl
    Přemysl (anonym)

    Bezinky fuj fuj fuj! Jedli...Bezinkovou marmeládu trochu přichuťte skořicí a badyánem. Bezinkový likér je skutečně výtečný, škoda že jej nikdo nevyrábí, chce to přichutit skořicí, badyánem a silným vývarem z kávy a doplnit rumem. Vynikající 1 šťopička na noc nebo po ránu..

    Srp 21, 2011
  • Obrázek uživatele bobo
    bobo (anonym)

    Z bezinek se dá také udělat sirub, je vynikající a skoro zadarmo. Ale je to práce, kdo je líný, tak si ho, vlastně nekoupí, protože na trhu není.

    Srp 21, 2011
  • Obrázek uživatele kája
    kája (anonym)

    Bezinky fuj fuj fuj! Jedli...Jsi trdlo, nikdy jsi to nejedla, tak nepiš fuj, fuj. Po uvaření krásně voní.

    Srp 21, 2011
  • Obrázek uživatele Marta
    Marta (anonym)

    POZOR !!! Nezaměňte...A jak se to rozliší, vypadají dost podobně. že něco tak podobného bezinkám a přitom jedovatého existuj,e jsem nevěděla.

    Srp 21, 2011
  • Obrázek uživatele anna hradilkova
    anna hradilkova (anonym)

    Taky jsem pila liker je velice dobry a tento rok budu dělat štavy a marmelady je to vyborne když to umite dobře zpracovat.Za druhe je to zadarmo všude toho roste jen stači otrhat a dat si tu praci .tak ahojte

    Srp 23, 2011
  • Obrázek uživatele bez legrace
    bez legrace (anonym)

    Na migrénu je nejlepší klystýr. Příčina jsou totiž nahromaděné toxické látky ve střevě. Mám to odzkoušeno 25 letou praxí na sobě.

    Pro 30, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama