
Pokud se do organismu nedodají plnohodnotné bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyselina, které si tělo neumí samo vytvořit, je zpomalena či úpně zastavena syntéza bílkovin důležitá pro tvorbu hormonů, enzymů, protilátek, krve, svalů, kůže, kostí a dalších tkání.
Ideálním zdrojem bílkovin jsou potraviny, které obsahují všech osm esenciálních aminokyselin (leucin, izoleucin, valin, metionin, treonin, lysin, fenylalanin a tryptofan) a proto jsou nazývány "kompletními bílkovinami". Většina těchto potravin pochází z živočišné říše, avšak i v rostlinné říši najdeme zdroje plnohodnotných bílkovin.
Živočišné zdroje plnohodnotných bílkovin:
Vejce, mléko, mléčné výrobky, ryby, maso
Rostlinné zdroje plnohodnotných bílkovin:
Sójové boby, ořechy a semínka, pšeničné klíčky, pyl, sladkovodní řasy spirulina a chlorella, pivovarské kvasnice
Kombinace rostlinných potravin s neúplnými bílkovinami v jednom jídle vytváří též plnohodnotný zdroj bílkovin:
1. kombinace zrní a luštěnin:
fazole a celozrnná rýže
celozrnná rýže a čočka
celozrnná rýže a sójová pasta
kroupy a hrách a česnek
2. vícezrnné potraviny - např. sedmizrnný chléb
3. směs sušeného ovoce, semínek, oříšků a sójových bobů jako výživná přesnídávka nahrazující sladkosti
Na kvalitu bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě potravinového doplňku.
Autor: mk Zdroj:Dr. Michael Sharon - Komplexní výživa
Komentáře (7)
- odpovědět
Zář 21, 2001- odpovědět
Bře 21, 2006- odpovědět
Bře 05, 2007- odpovědět
Dub 03, 2007- odpovědět
Dub 03, 2007- odpovědět
Pro 05, 2008- odpovědět
Dub 28, 2016Přidat komentář