Biopotraviny a mykotoxiny

Mohou biopotraviny obsahovat plísně proto, že nebyly chemicky ošetřeny?

Někteří spotřebitelé a dokonce i vědci se obávají toho, že když kupříkladu zelenina nebyla chemicky ošetřena, mlže obsahovat plísně (mykotoxiny). Řada výzkumů v EU (Itálie, Švédsko, Německo i ČR) však tyto obavy vyvrátila.

Z výzkumů totiž vyplývá, že použití pesticidů může být pro rostlinu stresujícím faktorem a v důsledku toho je u konvenční zeleniny zaznamenám vyšší výskyt mykotoxinů.

Konkrétně byl dělán pokus s pastinákem, který prokázal větší odolnost ekologického pastináku, a to i při jeho uskladňování.

Z výzkumů totiž vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách souvisí více s jejich nesprávných skladováním než se způsobem pěstování.

Navíc je známo, že ani používání chemických postřiků (fungicidů) tvorbě těchto plísní zcela nezabrání.

Zdroj: Hodnocení jakosti a bezpečnosti produktů ekologického zemědělství, porovnání produktů ekozemědělství, produktů BIO a konvenčního zemědělství, přednáška ÚZPI 23. 11. 2004, prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., VŠCHT, FTBT, Ústav chemie a analýzy potravin

Autor: Mgr. Světluše Bodoková; Zdroj: ÚZPI

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Pavla
    Pavla (anonym)

    Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vyplnění dotazníku na diplomku na téma biopotraviny. Zabere to chviličku. Děkuji moc! Pavla http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/preference-spotrebitele-pri-nakupu-biopotravin/

    Bře 30, 2010
  • Obrázek uživatele jana
    jana (anonym)

    Nejvíce mykotoxinů obsajhuje pivo Svijany, navíc ještě vinu popírají.

    Srp 12, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama