Brokolice, květák a zelí proti rakovině

Chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zjistili to vědci z Georgetownské univerzity ve Spojených státech. Podle vědců má stejnou vlastnost také genistein - látka obsažená v sóji.

Souvislost mezi zmíněnými druhy zeleniny a nižším rizikem
onemocnění rakovinou bylo známé už dříve. Výsledky studie
otištěné v časopise British Journal of Cancer vysvětlují, jak se
to děje. "Teď je jasné, že funkce určujících rakovinných genů je
ovlivňována složením naší potravy," řekl šéf vědeckého týmu Eliot
Rosen. Podle něj ale ještě musí být funkce obou látek na geny
prozkoumána na molekulární úrovni.


Zmíněné látky zřejmě zvyšují množství genů BRCA1 a BRCA2, jež
zabraňují předávání poškozených genetických informací na další
generace buněk. Lidé s vadným genem BRCA jsou vystaveni vyššímu
riziku onemocnění některými druhy rakoviny, jako například
rakoviny prsu, vaječníků nebo prostaty.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (13)

  • Obrázek uživatele ajka
    ajka (anonym)

    a to jen v syrovém,nebo i tepelně upravenem stavu?

    Črv 26, 2006
  • Obrázek uživatele anonim
    anonim (anonym)

    brokolice je FUJ!!!!!!!!!!!!

    Říj 13, 2006
  • Obrázek uživatele lucka a simča
    lucka a simča (anonym)

    bleeeeeeeeeeeeeeeeee

    Říj 13, 2006
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Brokolice je humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Říj 13, 2006
  • Obrázek uživatele emil
    emil (anonym)

    brokolice je humus.

    Říj 13, 2006
  • Obrázek uživatele Zdenka
    Zdenka (anonym)

    Jak mohou čtenáři takto reagovat? Brokolice je výborná, chutná, mám ji ráda!!!

    Feb 09, 2007
  • Obrázek uživatele Iva
    Iva (anonym)

    Jo, brokolice je výborná. Zrovna včera jsem ji zapékala s těstovinami, kouskama masa, trošku smetany a nahoru sýr. Mňam. Je ale fakt, že děti brokolici vybírají. Ale mě to nevadí, já to spasu.

    Feb 09, 2007
  • Obrázek uživatele Martinka
    Martinka (anonym)

    nenávidim brokolici humus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Feb 14, 2007
  • Obrázek uživatele kacka
    kacka (anonym)

    brokolice je vybotna,jenom nechat v pare posolit a nahoru sejra,mnaaaaaaam

    Feb 14, 2007
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Zdravím všechny, taky jsem neměl rád syrovou zeleninu. a jak jsem se s ní rychle dovedl zkamarádit, když jsem onemocněl a jsem jí vděčný za své zdraví. Pokud máte zájem, najděte si na internetu Dr. Walkera, který se zabýval tady tímto a dožil se ve zdraví 116-ti let. Doporučuju každému jeho knihy.

    Feb 15, 2007
  • Obrázek uživatele kel
    kel (anonym)

    Brokolice je moderní zelenina 22. století. Komu chutná květák, tomu musí i brokolice, je to jeho ségra. Mám ji také rád i syrovou v salátových směsích a můj brácha by se mohl umlátit za brokolici vysmaženou v těstíčku. Je to jenom v hlavě a rozumu.

    Feb 15, 2007
  • Obrázek uživatele milda
    milda (anonym)

    ja brokolici take rada, me se libi, ze je krasne zelena a kdyz ji dobre upravime tak je vyborna a zdrava, patri take do druhu makro-stravy

    Feb 15, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    ja varim brokolici v pare,prosolir morskou soli,pak potru troskou masla v kterem jsem nastrouhala cesnek,treba 5strouzku a velmi si pochutnam.

    Feb 15, 2007

Přidat komentář

Reklama

Reklama