
Výzkumy prokazují, že brokolice je vynikající zejména pro žaludek.
Složka nalezená v brokolici prokazuje vyšší účinnost v boji proti bakterii způsobující žaludeční vředy (Helikobakter pylori) než moderní antibiotika. Navíc testy na myších naznačují obrovskou preventivní roli brokolice před rakovinou žaludku - druhou nejčastější rakovinou na světě.
V roce 1992 profesor farmakologie Paul Talalay a jeho kolegové z University Johna Hopkinse prokázali, že sulforafan (glukosinolát) - substance produkovaná tělem ze složek brokolice - spouští tvorbu enzymů II. fáze. Tyto enzymy dokáží detoxikovat chemické látky způsobující rakovinu a jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin.
Další studie prokázala, že konzumace brokolice je spojena se snížením rizika úmrtí na onemocnění srdce a cév u žen po menopauze.
Studie vedená společně americkými a čínskými vědci odhalila, že složky obsažené v brokolici, kapustě a další křížaté zelenině mohou též chránit proti rakovině plic. Vědci zkoumali více než 18000 lidí. Zaznamenali 259 případů rakoviny plic během doby, kdy probíhala studie. Osoby, u kterých bylo v těle zjistitelné množství látky zvané izothiokyanát, měly o 36% nižší riziko vzniku rakoviny plic během 10-leté periody.
Izothiokyanáty se nacházejí v brokolici, kapustě a tzv. křížaté zelenině.
Vhodné aplikace:
Brokolici můžete zakoupit i ve formě kapslí.
Zdroj: Solgar
Komentáře (8)
- odpovědět
Feb 08, 2007- odpovědět
Feb 08, 2007- odpovědět
Feb 09, 2007- odpovědět
Feb 09, 2007- odpovědět
Feb 09, 2007- odpovědět
Bře 10, 2008- odpovědět
Dub 16, 2009- odpovědět
Dub 17, 2009Přidat komentář