Brokolice je super potravina

Výzkumy prokazují, že brokolice je vynikající zejména pro žaludek.

Složka nalezená v brokolici prokazuje vyšší účinnost v boji proti bakterii způsobující žaludeční vředy (Helikobakter pylori) než moderní antibiotika. Navíc testy na myších naznačují obrovskou preventivní roli brokolice před rakovinou žaludku - druhou nejčastější rakovinou na světě.

V roce 1992 profesor farmakologie Paul Talalay a jeho kolegové z University Johna Hopkinse prokázali, že sulforafan (glukosinolát) - substance produkovaná tělem ze složek brokolice - spouští tvorbu enzymů II. fáze. Tyto enzymy dokáží detoxikovat chemické látky způsobující rakovinu a jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin.

Další studie prokázala, že konzumace brokolice je spojena se snížením rizika úmrtí na onemocnění srdce a cév u žen po menopauze.

Studie vedená společně americkými a čínskými vědci odhalila, že složky obsažené v brokolici, kapustě a další křížaté zelenině mohou též chránit proti rakovině plic. Vědci zkoumali více než 18000 lidí. Zaznamenali 259 případů rakoviny plic během doby, kdy probíhala studie. Osoby, u kterých bylo v těle zjistitelné množství látky zvané izothiokyanát, měly o 36% nižší riziko vzniku rakoviny plic během 10-leté periody.

Izothiokyanáty se nacházejí v brokolici, kapustě a tzv. křížaté zelenině.


Vhodné aplikace:

  • Peptické vředy
  • Infekce Helikobakter pylori
  • Prevence rakoviny (zejména žaludku a plic)
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění

    Brokolici můžete zakoupit i ve formě kapslí.


    Zdroj: Solgar

  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
    Diskuze ke článku
    Přidat komentář
    Související články: 

    Komentáře (8)

    • Obrázek uživatele Návštěvník
      Návštěvník (anonym)

      .....a co?to snad vi kazdej nee!!

      Feb 08, 2007
    • Obrázek uživatele Demetria
      Demetria (anonym)

      Po brokolici prdím !!!

      Feb 08, 2007
    • Obrázek uživatele blud
      blud (anonym)

      po brokolici mam ridkou stolici

      Feb 09, 2007
    • Obrázek uživatele Hana
      Hana (anonym)

      Tak to určitě není po brokolici. Bůh ví, co všechno splácáš dohromady.

      Feb 09, 2007
    • Obrázek uživatele tab.arka
      tab.arka (anonym)

      skoda ze je internet annonymni,to by bylo ubozaku zverejnenejch.Dadeji napiste nejaky recept a preji vsem aby byli dlouho na zivu.

      Feb 09, 2007
    • Obrázek uživatele Návštěvník
      Návštěvník (anonym)

      Když o tom nic nevíš, tak do toho nekecej - a čti si bulvár.

      Bře 10, 2008
    • Obrázek uživatele Queen
      Queen (anonym)

      Spousta lidí si myslí, že když jedí brokolici, tak že je tam sulforafan a že je to ochrání před bůhvíčím. Nedávno jsem našel diplomovou práci na téma "Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě" (http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/DIPLOMOVA_PRACE_18.5.2007.doc), která jasně ukazuje, že při jakékoli sebešetrnější úpravě (i v páře) dochází ke ztrátám sulforafanu oproti syrovému stavu o více než 99%. Takže všechny ty články o zázračné brokolici jsou jeden velký podvod, protože tam se tváří jako by se nechumelilo a klidně vám doporučí ať si jí vaříte! Takže jedině syrovou, a protože je syrová pěkně hnusná, tak si radši místo toho kupujte sulforafan v prášku.

      Dub 16, 2009
    • Obrázek uživatele Návštěvník
      Návštěvník (anonym)

      Müsli a brokolice patří do popelnice.

      Dub 17, 2009

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama