Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Častá konzumace hranolků v raném věku zvyšuje riziko rakoviny

Příliš častá konzumace hranolků v raném mládí výrazně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu v dospělém věku. K tomuto závěru dospěl nedávný výzkum amerických vědců, jehož výsledky byly zveřejněny v nejnovějším vydání časopisu International Journal of Cancer.

Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí,
ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících
alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění
rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent.



"Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období
života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době
života," prohlásila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v
Bostonu, která výzkum řídila.


"Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ
především v rané fázi života ženy
, a proto je nezbytné, abychom
vytváření těchto rizikových faktorů výrazně omezili," dodala
Michelsová.


"Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou
vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy,
které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly," konstatovali
vědci. Souvislost mezi konzumací hotdogů či zmrzliny a rizikem
rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.


Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací
návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z
této nemoci byly vyléčeny.
Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama