
Celer posiluje chuť, funkci žaludku, působí regeneračně na složení krve, proti horečkám, močopudně a detoxikačně. Konzumuje se syrový v salátech, vařený v polévkách či pečený. Využít lze hlízu, nať, semena či celerovou šťávu.
Celer se využívá v dietě léčící nadváhu, artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, alergické projevy a vyrážky a další onemocnění související s překyselením organismu.
Celer se díky vysokému obsahu hořčíku počítá také mezi rostliny s protirakovinnými účinky.
Dále celer obsahuje vysoké procento aktivního organického sodíku, který může za přítomnosti hořčíku a dalších látek pomáhat rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách.
V celeru se vyskytující vitamín U pomáhá rychle hojit vředy.
V lidovém léčitelství je celer považován za prostředek zvyšující potenci.
Celer a celerová šťáva jsou velmi vhodné i pro diabetiky.
Je třeba počítat s tím, že tepelnou úpravou se ztrácí některé výjimečné vlastnosti syrového celeru.
Vhodné je konzumovat celerovou šťávu společně s šťávou z mrkve.
Celerový salát s mrkví
2 hlízy celeru, 4 větší mrkve, šťáva z citronu, 1 lžíce olivového oleje, špetka mořské soli.
Zeleninu nastrouháme, zalijeme citrónovou šťávou, mírně osolíme a omastíme olejem.
Autor: mk
Komentáře (3)
- odpovědět
Pro 03, 2013- odpovědět
Pro 03, 2013- odpovědět
Pro 03, 2013Přidat komentář