Celer

Celer posiluje chuť, funkci žaludku, působí regeneračně na složení krve, proti horečkám, močopudně a detoxikačně. Konzumuje se syrový v salátech, vařený v polévkách či pečený. Využít lze hlízu, nať, semena či celerovou šťávu.

Celer se využívá v dietě léčící nadváhu, artritidu, dnu, revmatismus, deprese, vředy, záněty jater, ledvin, močového měchýře, alergické projevy a vyrážky a další onemocnění související s překyselením organismu.

Celer se díky vysokému obsahu hořčíku počítá také mezi rostliny s protirakovinnými účinky.

Dále celer obsahuje vysoké procento aktivního organického sodíku, který může za přítomnosti hořčíku a dalších látek pomáhat rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách.

V celeru se vyskytující vitamín U pomáhá rychle hojit vředy.

V lidovém léčitelství je celer považován za prostředek zvyšující potenci.

Celer a celerová šťáva jsou velmi vhodné i pro diabetiky.

Je třeba počítat s tím, že tepelnou úpravou se ztrácí některé výjimečné vlastnosti syrového celeru.

Vhodné je konzumovat celerovou šťávu společně s šťávou z mrkve.

Celerový salát s mrkví

2 hlízy celeru, 4 větší mrkve, šťáva z citronu, 1 lžíce olivového oleje, špetka mořské soli.
Zeleninu nastrouháme, zalijeme citrónovou šťávou, mírně osolíme a omastíme olejem.


Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele vase vagina
    vase vagina (anonym)

    cs moreny

    Pro 03, 2013
  • Obrázek uživatele vase vagina praseci
    vase vagina praseci (anonym)

    dem prcat

    Pro 03, 2013
  • Obrázek uživatele vase vagina praseci
    vase vagina praseci (anonym)

    dem prcat

    Pro 03, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama