Celozrnná mouka je zdravější

Poměr vyrobené mouky se bude do budoucna výrazně měnit ve prospěch celozrnné proti klasické. Zatímco loni činil jen pět procent z celkové produkce Mlýna Perner ze Svijan na Liberecku, příští rok už by to mělo být nejméně deset procent. Změna souvisí se stále větším důrazem na zdravý životní styl, celozrnná mouka je totiž lidskému zdraví výrazně prospěšnější.

Mlýn loni zpracoval 140.000 tun pšenice a jeho velkými odběrateli jsou například nadnárodní výrobci cukrovinek, kterým dodává převážně klasickou hladkou mouku. Ale i ti do některých výrobků začínají dávat celozrnnou.

Dosud mlýn dodával celozrnnou mouku pouze výrobcům pečiva a cukrovinek, ovšem nyní jedná s řetězci a chce se s klasickým kilovým balením celozrnné mouky dostat až k zákazníkovi. “Máme zájem jednat se všemi řetězci a myslím, že do půl roku by se mouka s názvem Pernerka mohla objevit alespoň v některých řetězcích,“ uvedl jednatel Daniel Perner.

Od klasické se celozrnná mouka liší v tom, že se mele celé zrno, tedy nejen jeho vnitřek, ale i otruby, tedy obal zrna, který obsahuje vlákninu a minerály a má lepší glykemický index. “Máme novou mlecí technologii, která výrazně zlepšuje parametry celozrnné mouky. Jelikož otruby jsou houževnatější než vnitřek zrna, zůstávaly v mouce ve větších částicích, takže pečivo se více rozsýpalo, rychleji tvrdlo a nebylo ani tak dobré. Tyto problémy mizí, protože mouka bude v kvalitě hladké,“ uvedl Perner.

Kromě klasické pšeničné mouky bude vyrábět také mouku špaldovou, žitnou, ovesnou, pohankovou a rýžovou. “Kromě rýže se dá všechno pěstovat v ČR, takže bereme od tuzemských dodavatelů. S pěstiteli jsem domluvený, že se zvýší osevní plochy pohanky a myslím, že i zemědělci budou rádi, že budou moct pěstovat něco jiného než jen pšenici a řepku,“ řekl Perner.

Zájem o celozrnné výrobky roste především ve velkých městech, kde je hodně sportujících a aktivně žijících lidí. “Zájem je také vidět u prodejců a ještě je potřeba přesvědčit lidi ve výrobě, že je to trend, který by mohl vylepšit i jejich ekonomickou situaci,“ řekl Perner.

Chystá se rozvíjet i marketing směrem ke koncovému zákazníkovi, který bude postavený na dlouhodobé spolupráci například s Vysokou školou chemicko-technologickou a společném výzkumu a vývoji. “Nechci prázdné slogany, ale marketing založený na faktech, která řeknou zákazníkovi proč a v čem jsou celozrnné výrobky lepší. Chci, aby se připojili k propagaci i lékaři či foodblogeři,“ řekl Perner.

Zdeněk Meitner - ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Daniela
    Daniela (anonym)

    Když jsem byla na konzultacích ve světu zdraví, tak právě tu mi téže doporučovali a asi na tom něco bude

    Kvě 21, 2018
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Něco doporučit nebo zakázat patří k základním principům současné medicíny. Pojišťovnu to nic nestojí a pacientovi to zpravidla neublíží. Ostatně, názory se stále vyvíjejí, co bylo dříve zakazováno (např. vejce), je dnes opět doporučováno.

    Kvě 22, 2018
  • Obrázek uživatele Pitrx
    Pitrx (anonym)

    Celozrnná mouka je jakožto přísada do pokrmu neškodná, nicméně jsou dostupné hlubší rozbory, že zcela zdravá také není. Obsahuje totiž značné množství nepasternativních bio-tenzuálních mikroflorů, které při její časté konzumaci mohou vyvolat alergické reakce.

    Kvě 22, 2018
  • Obrázek uživatele Zuzks
    Zuzks (anonym)

    od té doby, co mi ji ve světu zdraví doporučili si ji nemůžu vynachválit, perfektní náhražka klasik mouky

    Čer 21, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama