Černá rýže: Superpotravina bojující s rakovinou

Exotická černá rýže je bohatá na antioxidanty antokyany. Tato celozrnná rýže soutěží s antioxidační silou čerstvého ovoce.

Nová studie publikovaná na 240. národním setkání Amerického chemického koncilu potvrdila, že jedna lžíce otrub černé rýže (ekvivalent 10 lžic vařené černé rýže) obsahuje to samé množství antioxidantů jako 1 lžíce čerstvých borůvek.

Vědci z Luisianské státní univerzity analyzovali vzorek otrub z černé rýže pěstované na jihu USA a shledali ho plný složek s níykých obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny, u kterých byl prokáyán účinek proti srdečním onemocněním a rakovině.

“Pouze 1 lžíce otrub z černé rýže obsahuje více specifických zdraví podporujících antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom méně cukru, více vlákniny a antioxidantů vitamínu E. “ uvedl Zimin Zu, profesor na oddělení výzkumu potravin Luisianské státní university.

Antokyany mají mnohočetné zdravotní účinky:
Ničí škodlivé volné radikály.
Chrání arterie před tvorbou plaků.
Chrání DNA před požkozením způsobujícím rakovinu.
Zdroj: Realfarmacy

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Josef
    Josef (anonym)

    Na obrázku není černá rýže...

    Led 04, 2014
  • Obrázek uživatele Něco
    Něco (anonym)

    Na obrázku není černá...černýho a dlouhýho tam je,otázka je jestli se ta dýlka dá normálně polknout.A mohly by si po sobě přečíst článek než to zveřejní,mají tam dvě zkomolený slova.

    Led 04, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama