Čerstvé bylinky v kuchyni

Zkuste si letos i vy ozvláštnit své tradiční oblíbená jídla čerstvými bylinkami nebo se inspirujte novými recepty.

Čerstvé byliny obsahují v přirozené podobě mnoho zdraví prospěšných látek. Nutno však upozornit, že nic se nemá přehánět. Proto volte rostliny, které bezpečně znáte, ve správném dávkování. Využijte například kopřivu, která má silné čisticí účinky a podporuje krvetvorbu. Obsahuje vysoké procento železa, vápníku a pozitivně působí na růst vlasů. Další královskou bylinou je smetanka lékařská neboli pampeliška. Látky v ní obsažené napomáhají trávení a podporují činnost jater a žlučníku. Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, jsou významným zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Neméně účinnými bylinkami jsou i jitrocel kopinatý, jetel luční, bršlice kozí noha, brutnák lékařský nebo kozlíček polní. Vždy se přesně informujte, jaká část rostliny je zdraví nejvíce prospěšná a kdy je nejlepší období pro její sběr. Používat je můžete jako přísadu do salátů, jako součást při vaření omáček a polévek, nebo dokonale čerstvého smoothie.


3 tipy na zelené smoothie
1 kiwi, 1/2 limetky, 1/3 salátové okurky, 2 rostlinky bršlice kozí nohy, 2 listy pampelišky, 1/2 sklenice filtrované vody

1 jablko, 1/2 citrónu, 6 listů kopřivy, 1/2 sklenice filtrované vody

1/2 banánu, 6 listů špenátu, 1 rostlinka jetele lučního, 1/2 limetky, 1/2 sklenice filtrované vody

Pro výrobu smoothies je vhodné použít vysokorychlostní mixér. Přiy vysoké rychlosti 45.000 otáček za minutu získáte až 15x jemnější konzistenci se zachováním vysokého procenta důležitých vitamínu a živin v potravinách.

Jarní kopřivová polévka
Budeme potřebovat: 2 mrkve, 4 brambory, hrst mladých kopřivových, 3 listy medvědího česneku, 50 g másla, 500 ml vody, 1ks zeleninového bujónu, 120 ml smetany
Pokud máte mixér s funkcní vaření, mixér obstará vše za vás. Uvaří i namixuje a vy si tak můžete jen vychutnat polévku plnou vitamínů.

Pokud dodržíte pár základních pravidel, bylinky dodají svým aroma pokrmům zcela výjimečnou chuť. Nejlepší jsou samozřejmě rostlinky v bio kvalitě. Musíte s nimi zacházet střídmě, protože čerstvé bylinky dodají vašemu pokrmu intenzivní chuť více než sušené.  Pro jejich použití zvolte buď rozmělnění v dlaních, nebo hmoždíři, posekat je můžete nožem nebo je nahrubo natrhat. Pro okamžitou konzervaci vůně i chutí použijte olivový olej, do kterého je můžete naložit.  Vyzkoušejte například zajímavé kombinace oblíbeného rozmarýnu, tymiánu, petržele, saturejky, koriandru, estragonu, šalvěje, citrónové trávy, oregana, máty nebo bazalky.


Steak s bylinkovým olejem
Budeme potřebovat: 45 ml olivového oleje, snítku rozmarýnu, tymiánu a estragonu, 2 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a pepř
Do oleje přidejte jemně nasekané bylinky, česnek a chilli papričku. Lehce dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem. Nechte 15 minut odstát. Steaky osušte papírovou utěrkou a předehřejte si gril. Když přestane kontrolka blikat fialově, položte steaky na grilovací pláty a zavřete víko. Počkejte, až se barva kontrolky změní podle požadovaného stupně úpravy: žlutá (rare), oranžová (médium), červená (well done). Hotové steaky osolte, opepřete podle chuti a zakápněte připraveným bylinkovým olejem.

Více informací
www.tefal.cz

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele a
    a (anonym)

    To je čerstvá bylinka do kuchyně? Dává se do polívky, nebo pod maso?

    Dub 12, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama