Červená řepa - bohatý zdroj kyseliny listové a minerálů

Řepa obsahuje 90 % vody. Jediná porce (200 g) pokryje denní dávku manganu, dále obsahuje 40 mg selenu, značné množství mědi, draslíku, železa, hořčíku, chrómu a zinku, 130 % denní dávky kyseliny listové, 16,8 g uhlohydrátů, což je nejvyšší množství ze všech zelenin.

Další obsažené látky, jako betain, betanidin, cholin, bioflavonoidy, mají velký význam v boji proti rakovině a přispívají ke zlepšení celkového stavu cévního systému.

V počátečním stadiu rakoviny je nesmírně prospěšné zejména
pití řepné šťávy. Při nedostatku kyseliny listové dochází ke špatným
nervovým impulzům, což způsobuje nervové a psychické potíže.
Dodávat organismu kyselinu listovou je nezbytné především při
užívání chemických léků a antikoncepce a při požívání alkoholu.
Aby tělo co nejlépe využilo kyselinu obsaženou v řepě, je důležité ji
konzumovat s potravinami obsahujícími vitamin B12
, například
masem nebo sýry.


V USA nestojí ve středu zájmu jen řepná bulva -jako podpůrný
prostředek k posílení imunitního systému v dietních protirakovinných doporučeních jsou vyzdvihovány i řepné zelené listy.


Šťáva je také výborný prostředek proti chřipce a horečnatým onemocněním.


Salát z řepy

1 kg červené řepy, 1 střední cibule, 2 pol. lžíce octa, pepř, na špičku nože cukru, čaj. lžička křenu, kmín, 3 bobkové listy, 4 pol. lžíce zastu-dena lisovaného oleje, sůl.

Očištěnou a oloupanou řepu vaříme asi 50 minut v osolené vodě. Uvařenou zchladíme ve studené vodě a nakrájíme na plátky nebo nastrouháme. Cibuli jemně nakrájíme, přidáme ostatní ingredience. Na závěr přilijeme olej. Necháme odležet do druhého dne.


Zdroj: Pavel Váňa - Rady bylináře Pavla 3, nakladatelství Eminent

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele Jaroslavav
    Jaroslavav (anonym)

    Jiny salat z cervene repy: cervena repa nastrouhana

    Bře 14, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    je výborná s nastr. křenem i ji zavařujeme doma

    Bře 21, 2009
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    zavařovaná a jinak tepelně zpracovaná červená řepa ztrácí vše to pdstatné vitamíny a minerály

    Bře 21, 2009

Přidat komentář

Reklama

Reklama