Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Červené maso způsobuje rakovinu prsu

Team vědců z univerzity v Leedsu prováděl sedmiletou studie na 35 000 ženách. Zjistili, že ženy po menopauze, které jedly denně 5dkg masa, byly vystaveny o 56% vyššímu riziku, že onemocní rakovinou prsu než ty, které maso nejedly vůbec.

Při konzumaci upravovaného masa, např. slaniny, klobás nebo šunky, se toto riziko zvýšilo dokonce o 64%.

?Maso obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které mají vliv na výši cholesterolu. Ten zase ovlivňuje produkci hormonu estrogenu, který způsobuje zvýšené riziko rakoviny prsu. Vaření masa za vysokých teplot navíc vytváří karcinogenní látky,? vysvětluje vedoucí výzkumu profesor Cade.

Studie zároveň prokázala, že u žen konzumujících vysoké množství vlákniny, bylo riziko nádorového onemocnění prsu poloviční.

Odborníci zdůrazňují, že při vzniku této choroby hrají roli i další faktory, například věk, hmotnost a množství pohybu, ale zároveň odhadují, že 30% případů rakoviny má přímou souvislost s výživou.

Henry Scowcroft z Britského střediska pro výzkum rakoviny dodává, že nejlepší prevencí proti rakovině je přiměřená tělesná hmotnost, pravidelné cvičení, a strava neobsahující živočišné tuky.

Zdroj: Plus

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama