Chcete žít do sta let? Jezte bulharské jogurty!

Lactobacillus bulgaricus zní možná někomu jako ošklivá nemoc, ale tento mikroorganismus, který se sráží v mléce, je možná důvod, proč Bulharka Maria Šopová nedávno oslavila v pohodě své sté narozeniny.

Maria neví, že možná vděčí za dlouhý život této přátelské
bakterii, a s úsměvem, který odhaluje poslední dva zuby v ústech,
odpovídá: "Je to štěstí od boha."


Tato stoletá stařenka, která si do 80. let držela krávu, se
živila mléčnými výrobky - hlavně jogurtem - a žila většinu života
v půvabné horské vesnici Momčilovci v jižním Bulharsku.


Bulharsko je pyšné na to, že na jeho území byl objeven jogurt
a odhaleno světu tajemství dlouhověkosti, ale jeho spotřeba od
pádu komunistického režimu začala klesat.



Jogurt pomalu mizí z bulharského stolu. Roční spotřeba na
hlavu se snížila ze 40 kilogramů v 80. letech, kdy byla nejvyšší
na světě, na 22 kilogramů v roce 2001.


Tento pokles kopíruje pokles zemědělské produkce v posledních
13 letech, kdy se Bulharsko prodírá obtížnou cestou k tržní
ekonomice.


Možná není náhoda, že v osmimilionovém Bulharsku také klesl
počet stoletých lidí. Zatímco před sto lety připadali na tisíc
obyvatel čtyři století, v roce 2001 to už byl méně než jeden na
tisíc obyvatel.


Nyní je jogurt ve všech obchodech na světě, ale nebylo tomu
tak na počátku 20. století, než ruský biolog Ilja Mečnikov,
nositel Nobelovy ceny z roku 1908, spojil dlouhověkost s
jogurtem.


Mečnikov, který pracoval v Pasteurově ústavu v Paříži,
srovnal statistiky z 36 zemí a zjistil, že v Bulharsku žije více
stoletých lidí než v jiných zemích. Usoudil, že je to díky
konzumaci místního jogurtu.



Později se v mnoha vědeckých studiích v Evropě, Japonsku a
USA prokázalo, že bakterie v jogurtu pomáhají zachovat dobré
zdraví tím, že chrání lidské tělo před toxiny, infekcemi,
alergiemi a některými typy rakoviny.



Historikové si myslí, že jogurt byl součástí stravy
starověkých obyvatel Bulharska, Tráků, kteří byli dobrými
pastevci ovcí. Soudí, že v tráčtině 'jog' znamenalo hustý a 'urt'
zase mléko. Tak prý vzniklo slovo jogurt. Mléko se tehdy dávalo
do pytlů z ovčí kůže, které se nosily připevněné na těle. Teplota
těla a mikroflora z pytlů způsobily fermentaci mléka.


Někteří vědci si myslí, že předchůdcem jogurtu byl
fermentovaný mléčný nápoj zvaný kumys. Dělaly ho z kobylího mléka
nomádské kmeny, které přišly z Asie na Balkán.



"Tradiční bulharský jogurt je jedinečný produkt díky
jedinečnému mikroklimatu v naší zemi," tvrdí Cona Stefanová,
šéfka výzkumného střediska LB Bulagaricum, které vyváží know-how
jogurtu.


"Má svou specifickou chuť a vlastnosti. Je šťavnatý a tak
hustý, že když otočíte nádobu dnem vzhůru, přilne ke stěnám a
nevypadne."


LB Bulgaricum má jedinečnou sbírku 700 kmenů bakterie
Lactobacillus bulgaricus, což umožňuje vyrábět různé druhy
jogurtových kultur a dosahovat různých chutí a hustoty.



V minulých 30 letech tato společnost prodala know-how jogurtu
více než 20 zemím, včetně Japonska, Německa, Švýcarska,
Nizozemska, Francie, Filipín a Rakouska.


"Bulgaricus může ale růst jen v Bulharsku, všude jinde
mutuje," tvrdí Georgi Georgiev, manažer společnosti Lactina Ltd.,
která se zabývá výzkumem a výrobou zdravých potravin.



Georgiev řekl, že jeho tým objevil kmeny Lactobacillus
bulgaricus v půdě, v kůře některých stromů, v květech a dokonce v
mraveništi v ekologicky čistých oblastech, jako je například
Momčilovski v jihobulharském pohoří Rodopy.


Experimenty ukázaly, že dřevěné tyčky ponechané v mraveništi a
poté ponořené do převařeného a zchlazeného mléka ho mohou
zfermentovat a změnit v jogurt, stejně jako antické stříbrné
mince, tvrdí Georgiev.


Jogurt je dobrý zdroj vitaminu B, kalcia a proteinů.
Kromě toho, že má příznivý vliv na zažívací systém, lze ho
také použít jako vynikající čistící masku, na léčení popálenin od
slunce a zmírňuje bolestivost aft.



"Mnozí vědci tvrdí, že fermentované mléko má silné
protinádorové účinky, a to díky kyselé mléčné bakterii," říká
profesor Akjoši Hosono z Japonska.



I když místní spotřeba poklesla, Bulharsko se nehodlá vzdát
své pověsti vynálezce jogurtu.


Ministr hospodářství řekl, že Sofia chce, aby Světová
obchodní organizace zakázala jiným zemím označovat jejich jogurty
jako "bulharské".


"Je to potravina nového tisíciletí. Svět pomalu začíná šílet
po zdravých potravinách," řekl Georgiev.


Zdroj: ČTK/Reuters

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (3)

  • Obrázek uživatele kaja
    kaja (anonym)

    a nebude mi blbe?

    Kvě 23, 2003
  • Obrázek uživatele Bulgjogurt
    Bulgjogurt (anonym)

    Jogurtová kultura na domácí výrobu jogurtu, kefíru a sýrů na www.dobrykolonial.cz

    Led 05, 2012
  • Obrázek uživatele Jan
    Jan (anonym)

    To musíte asi 2-3x do roka bacilovou kulturu vyměnit, a to za novou - z Bulharska.

    Dub 09, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama