
Česnek a cibule díky obsahu allicinu a allyl(propyl)disulfidu (APDS) význačně snižují koncentraci cukru v krvi. Flavonoidy v nich obsažené pravděpodobně působí obdobně. APDS a allicin zvyšují sekreci inzulínu, čímž snižují koncentraci cukru v krvi.
Cibule pomáhá při metabolismu glukózy, zvyšuje sekreci inzulínu a brání jeho rozkladu. Výzkumem bylo prokázáno, že čím víc cibule sníte, tím víc se sníží koncentrace cukru v krvi, ale příznivé účinky jsou pozorovány již v množství, které je běžnou součástí stravy.
Cibule a česnek prospívá též srdečně cévnímu systému, což je u diabetiků velmi důležité. Snižují cholesterol a krevní tlak a brání tvorbě nánosů (aterosklerotických plátů) na stěnách tepen.
Krom toho všeho cibule a česnek obsahují velké množství síry a jsou dobrými nárazníky kyselin, čímž pomáhají udržovat zdravou rovnováhu pH v organismu.
Zdroj: pH - Zázrak pro diabetiky, nakladatelství Noxi
Přidat komentář