Cibule proti rakovině prostaty

Potrava obsahující hodně cibulové zeleniny může snížit riziko rakoviny prostaty až o polovinu. Vyplývá to ze studie čínských a amerických vědců, kterou dnes zveřejnila americká revue Journal of the National Cancer Institute.

Studie vycházela z průzkumu 471 zdravých a 238 mužů
postižených nemocí ze Šanghaje v Číně. Všichni mj. uváděli, jak
často jedí 122 druhů potravin uvedených v dotazníku.

Podle výsledků byla u mužů, kteří jedli víc než devět gramů
cibulové zeleniny denně, o 50 procent nižší pravděpodobnost než u
ostatních, že budou mít rakovinu prostaty. Do cibulové zeleniny
patří vedle cibule česnek, šalotka, pórek a pažitka.

Podle studie se zdá, že největší účinky má šalotka. U mužů,
kteří jedli 2,7 gramu a více šalotky denně, se riziko rakoviny
prostaty snížilo o 70 procent. Stejné množství česneku omezilo
riziko o 53 procent.

Snížené riziko spojené s cibulovou zeleninou nesouvisí s
tělesnou hmotností, s příjmem jiných potravin a s množstvím
kalorií, uvádějí vědci. Připouštějí nicméně, že výsledky studie
mohly ovlivnit faktory, jako to, že dotazovaní sami určovali
množství snědených potravin.

Studii provedli vědci z amerického Národního ústavu pro
rakovinu a z Ústavu pro rakovinu v Šanghaji.


Zdroj: ČTK

Potravinové doplňky proti onemocnění prostaty naleznete zde

Přidat komentář

Reklama

Reklama