Cibule zpomaluje řídnutí kostí

Cibule je nejen pikantním doplňkem mnoha pokrmů, ale podle nejnovějších studií může také přispět ke zpevnění kostí. Vědci z bernské univerzity zjistili, že krysám, jimž byl do potravy přidáván pravidelně gram cibule, neubývala kostní hmota.

Studie naznačuje, že pravidelná konzumace cibule by mohla i u
lidí zpomalit řídnutí kostí. Šéf bernských výzkumníků Rudolf
Brenneisen sdělil agentuře Reuters, že osteoporosu by mohla
odvrátit čtyřistagramová dávka cibule denně.


Štiplavá cibule není jediná naděje proti řídnutí kostí. Už
předchozí studie prokázaly, že kvalitu lidské kostry chrání také
jiné druhy zeleniny a také ovoce.


Brenneisenův tým podrobil krysy po cibulové kůře podrobnému
vyšetření. Zjistil, že kosti těchto zvířat si zachovaly minerály,
které při osteoporose mizí. Z látek obsažených v cibuli kost
nejlépe zřejmě chrání gama glutamyl peptid.
Výsledek švýcarského
výzkumu je podrobně popsán v květnovém čísle odborného časopisu
Journal of Agricultural and Food Chemistry.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama