
Trápí vás žaludeční křeče? Potom máte nemoc moderní doby - gastritidu. Lékař vám zřejmě poradí antacidní léky (léky, které snižují kyselost žaludečních šťáv), ovšem dlouhodobé užívání těchto léků snižuje vstřebávání vitaminů skupiny B a vitaminu A.
Léčivé účinky potravin
Při onemocnění žaludku, ale také střev, jsou med a sójové mléko ideální potravinou, dále jsou doporučovány ovesné vločky a lněná semínka.
Celer udržuje v kondici žaludek, střeva a močový měchýř. Také působí antimykoticky a antibakteriálně v oblasti žaludku a střev.
Z dietetického hlediska je doporučována karotka, pórek a kyselé zelí. Především čerstvě vylisovanou šťávu z karotky a šťávu z kyselého zelí bychom měli přijímat co nejčastěji. Čistí střeva a normalizují střevní flóru.
Jen málokdo ví o banánu, že je přirozeným antacidem, tedy prostředkem, který neutralizuje žaludeční kyselinu. Banány jsou vhodné při katarech (= zánětech střevní slizinice) jako dietetikum, které nedráždí sliznici. Nejúčinnější jsou zlatožluté banány se světle hnědými skvrnami (tygrováním).
K regeneraci sliznice trávicího ústrojí se doporučuje užívat denně ráno polévkovou lžíci rozemletých lněných semínek rozmíchaných ve sklenici vlažné vody nebo lžičku směsi lněného semene s medem (3 lžíce lněného semena smícháme se lžící medu).
Nositelé ostrosti v paprice, papričkách chilli a pepři nepovzbuzují jenom metabolismus, ale v žaludku a ve střevech mají antibakteriální účinky.
V případě žaludečních problémů je třeba pít každý den dostatečné množství odvaru ze dvou až tří jablek vařených v 1 litru vody (vaříme 15 minut).
Při bolestech žaludku může pomoci pití mléka s medem.
Při žaludečních či střevních potížích by vám mohl pomoci i heřmánková či mátový čaj nebo čaj z meduňky lékařské. Tyto bylinkové čaje mohou zklidňovat některé zá-nětlivé příznaky.
Bude vás zajímat - Máta peprná Máta je jednou z nejstarších léčivých bylin a dnes patří mezi nejčastěji užívané bylinky. Je také součástí mnoha kupovaných léčivých bylinných směsí. V jednom středověkém herbáři je uvedeno: "Máta posiluje žaludek, přináší chuť k jídlu a je dobrá proti slabosti. Kdo jí každý den mátu, má pěknou barvu v tváři a je v každém času zdráv. Máta odnímá bolest hlavy, rozehřívá tělo, vyhání nachlazení a pitá s medovou vodou uzdravuje hučení v uších."
Dobrou chuť - Zdravotní mátový likér
1 lžíci řezaných čerstvých listů máty peprné zalijeme 3/4 I vodky, koňaku apod. a v dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Potom scedíme, přidáme 200 g krystalového cukru rozpuštěného v malém množství vody a uložíme na několik dnů do chladna. Popíjíme s mírou, 1-2 likérové sklenky denně při zažívacích potížích.
Rady na závěr - Úprava stravy!
Při potížích se žaludkem se nemá jíst maso a bílý (rafinovaný) cukr a pít černá káva a alkohol. Vyhněte se též ostrým a příliš kořeněným jídlům.
Nekuřte! Cigaretový kouřje plný chemických látek, které škodí žaludku i celému organismu.
Pozor! Nemocný by se měl vyhýbat stresům a dbát na dostatek spánku.
Úleva! Úlevu od bolesti může přinést přikládání nahřátých horkých ručníků na žaludek, což vyvolá uvolnění. Tím jsou křeče méně bolestivé a ne tak časté.
Zdroj: Jarmila Mandžuková - Co jíst, když..., nakladatelství Start
Komentáře (16)
- odpovědět
Dub 22, 2008- odpovědět
Bře 27, 2011- odpovědět
Bře 27, 2011- odpovědět
Srp 29, 2011- odpovědět
Feb 16, 2012- odpovědět
Feb 16, 2012- odpovědět
Bře 13, 2012- odpovědět
Bře 13, 2012- odpovědět
Bře 24, 2013- odpovědět
Led 03, 2015- odpovědět
Srp 17, 2015- odpovědět
Led 10, 2016- odpovědět
Bře 15, 2016- odpovědět
Pro 11, 2016- odpovědět
Pro 11, 2017- odpovědět
Říj 10, 2019Přidat komentář