
V poslední době se setkáváme s tvrzením, že čokoláda obsahuje řadu antioxidantů, které dokáží zabránit vzniku nemocí srdce a cév a rakoviny. Je nad slunce jasnější, že tyto články mají jistý komerční podtex, a stímto vědomím k nim musíme přistupovat.
Nelze ani směšovat různé věci: čokoláda, která se prodává za cenu kolem 10 Kč v diskontech, toho se zdravím mnoho společného nemá.
Na druhé straně kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je doopravdy zdrojem antioxidantů. Kakaová hmota tvoří u těchto druhů až 70% hmotnosti (vyjímečně až 96%). Kakao je spojeno pravým kakaovým máslem, lehce doslazeno a voní po přírodní vanilce. S vyjímkou lecitinu se v ní již žádná další ingredience nenachází. Takovou čokoládu je možno s klidem prohlásit za zdravou potravinu.
Podle čeho tedy vybrat opravdu zdravou čokoládu?
První věc, které byste si měli všímat, je obsah kakaových složek v procentech. Pokud je obsah kakaa vysoký, uvidíte číslo na obalu velkým písmenem na první pohled. Čím bude obsah nižší, tím drobněji a nenápadněji (nebo vůbec) bude vyznačen. Na seznamu ingrediencí jsou použité suroviny podle množství uvedeny tak, že na prvním místě je ta z nich, které je nejvícc. Pokud je tedy na prvním místě cukr, je z celkové hmotnosti cukru nejvíce. Čím je čokoláda levnější, tím niožší je kvalita použitého tuku. Tuk může být rostlinný, to však automaticky neznamená, že je zdravější (může a nemusí obsahovat transkyseliny). Vanilka je u levných druhů syntetická, a pokud je čokoláda mléčná, může obsahovat i sušené mléko a mléčný tuk.
Zdroj: Václava kunová - Zdravá výživa, nakladatelství Grada
Komentáře (16)
- odpovědět
Dub 30, 2012- odpovědět
Dub 30, 2012- odpovědět
Dub 30, 2012- odpovědět
Lis 15, 2012- odpovědět
Lis 15, 2012- odpovědět
Lis 16, 2012- odpovědět
Led 04, 2013- odpovědět
Led 04, 2013- odpovědět
Led 05, 2013- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Kvě 18, 2015- odpovědět
Říj 08, 2015Přidat komentář