Reklama

Jídlo může způsobit pokles krevního tlaku

Cítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

Trávení je složitý proces, který vyžaduje souhru mezi trávicím, nervovým a cévním systémem. Prvotní požadavek je přesměrování části krve do žaludku a tenkého střeva. Pro kompenzaci tohoto odchýlení krve musí srdce bít rychleji a silněji a cévy dále od trávicího systému se zužují. Tyto dvě akce udržují krevní tlak a tok krve do mozku, končetin a zbytku organismu.

U některých osob však srdce a cévy nereagují, jak by měly. To způsobí, že krevní tlak poklesne všude s vyjímkou trávicího sytému. Náhlý pokles tlaku se většinou projeví motáním hlavy a závratí. U některých lidí může postprandiální hypotenze způsobit ztrátu vědomí a omdlení. U jiných spustí bolest na hrudi jako při angíně pectoris, poruchy vidění nebo nevolnost. Dokonce byly hlášeny případy, kdy hypotenze vyvolala mini mrtvici, tzv. tranzitní ischemickou ataku.

Proč se to děje?

Někteří lidé jsou geneticky predisponováni k postprandiální hypotenzi. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění.

Reklama

Prevence je základ

Pro postprandiální hypotenzi neexistuje spolehlivá léčba, ale pár změn v životním stylu může vést ke zlepšení.

Voda před jídlem. Vypití sklednice vody 15 minut před jídlem může ztlumit pokles krevního tlaku.

Menší porce. Velké porce spíš vyvolavají postprandiální hypotenzi než menší. Raději místo tří velkých jídel během dne, vyzkoušejte šest až sedm menších jídel.

Omezení rychle spalovaných jednoduchých cukrů . Bílý chléb a další výrobky z rafinované mouky, bílá rýže, brambory, sladké zákusky procházejí rychle z žaludku do tenkého střeva. Tento rychlý transport přispívá k postprandiální hypotenzi. Nahrazení těchto rychlých cukrů celozrnými obilovinami, luštěninami, bílkovinami a zdravými tuky může pomoci udržet krevní tlak po jídle.

Odpočinek. K poklesu tlaku po jídle dochází obvykle za 30-60 minut. Posazení či lehnutí si na hodinku po jídle je další způsob, jak se vypořádat s postprandiální hypotenzí. Pokud se musíte pohybovat, buďte opatrní.

Zdroj: Harvard Heart Letter

Reklama

Komentáře

Maruš (Po, 4. 10. 2010 - 09:10)
A proto si chodím v práci po jídle hajnout.:-)Moc dobrý zvyk.
Dixi (Po, 4. 10. 2010 - 10:10)
Pokud seš na jídlo alergický, to bys kolikrát koukal jakou rychlostí ten tlak jde dolů a doopravdy. To si nechodíš hajnout sám. To s Tebou prostě praští. Takže máš pravdu i bez legrace.
Jindra (Po, 4. 10. 2010 - 13:10)
Zažil jsem to několikrát, po sladkým jídle brzo ráno. Rozmazání vidění a točení hlavy. Naštěstí to byly jen takový nárazový problémy, mít to trvale musí být hrozný.
Eva (Út, 5. 10. 2010 - 07:10)
To je známá věc, přece se krev přesune do trávicího traktu a přichází ospalost, hlavně po mastném a sladkém jídle, na zásady zdravého stravování se podívejte na www.kgdolu.estranky.cz
Myša (Út, 5. 10. 2010 - 13:10)
Aha, tak já se stravuji velmi zdravě, proto mám tlak naopak jako hrom 220/125 běžně, jídlo nejídlo. Neví někdo, čím by to mohlo u mě být. Přestože beru i léky, nepomáhají. Vyzkoušela jsem jich už 8 druhů a ttal trvá. Tak abych začala jíst nezdravě mě napadá, možná by to pomohlo.
Věrka (Po, 18. 7. 2022 - 13:07)
Změnit lékaře. Najít poradnu pro léčbu vysokého tlaku.
kuchar (St, 3. 11. 2010 - 18:11)
originalni vanocni cukrovi pro vsechny zeny i rodinne prislusniky na prijemne vanoce 2010 kontakt: original-sladkosti(a)centrum.cz , mame k dispozici vyborne cukrovi o 20 druzich v cene 60 korun za 100 gramu idealni je objednavka kolem 5 kilogramu v cene - 3.000 korun, nejlepe objednat na mejlu 21 dnu predem, prejem krasne vanoce s nasim originalnim vanocnim cukrovim
Myšo (St, 3. 11. 2010 - 18:11)
Aha, tak já se stravuji...přestaň solit. Úplně zkuz vynechat sůl
Pavel (Čt, 25. 11. 2010 - 09:11)
Já bych začal trochu jinak.Po tom,co mě první lékařka posílala s 170/115 na psychiatrii a druhá nebyla schopna snížit krevní tlak pod 170/100(mám z toho zničenou paměť,závratě,bolesti hlavy)jsem se začal léčit argininem podle Dr.Matthiase Ratha.Bohužel 19.11 jsem byl u své třetí lékařky.Ta mě 120/75/80 chtěla léčit 2x egilok,1x ramipril.EKG mám v pořádku(když máte vysoký krevní tlak,tak vás neléčí,když máte normální,tak vás chtějí léčit).Má nová OL neví,co to je symbol bl.pl.Dala mě vypít sklenici s vodou,málo prý piju.Zpočátku jsem to odmítl,pak ustoupil.Za hodinu doma bolesti u srdce,hadrovej,jako když jsem bral prenessu.Za 48 hodin 191/113.Svině.Zachránil jsem to česnekem,ale tlak i tep se nevrátil na původní hodnotu,pořád s tím bojuji.Doktorský svině,kriplové vrazi!!!.Důkazy na stahuj ulož to rapidshare pod NWO.
Mary (Čt, 25. 11. 2010 - 23:11)
Já bych začal trochu...Byznysmani jako každý jiný. Navíc nebezpeční tím, že si kolem sebe vytvořili aureolu neomylnosti a nedotknutelnosti.
Jindra (Čt, 9. 12. 2010 - 17:12)
Výroba mrtvol a mrzáků našimi lékaři je fascinující(mrtvý vysokoškolák z Neratovic,viz.smrt z Mělníka,sportovec Karel,viz ordinace.cz,technik ve výtahu,lékaři mi zabili mámu,bojím se o tom mluvit,prodavač rybářských potřeb,mámu mi vrátili po banálním ošetření,za 10 dní zemřela na otravu krve,nechci o tom mluvit,v Peny,manželku posílali s nádorem na mozku na psychiatrii,u Klubala,žena středního věku,sprasili mně kyretáž,starší žena, Bulovka,lékař mi odmítl rentgen,na Bulovce mně zjistili sraženou krev v břiše).Jsme světoví.Ano New World Order říká,že kdyby si všichni vzali příklad z českých lékařů,tak redukce lidstva na půl miliardy je reálná.
aladin (Po, 13. 12. 2010 - 02:12)
Zažil jsem to několikrát,...Nebylo to jídlo tekuté, jako třeba Griotka?
Jindřich (Ne, 19. 12. 2010 - 13:12)
Nemusíme psát pouze o jídle.Místo jedů na krysy by se měly používat léky na snížení krevního tlaku.Jsou účinnější.Egilok poškozuje nadledvinky,způsobuje bolesti hlavy,břicha,závratě,únavu,dušnost,nevolnost,poruchu vidění,spánku,zhoršuje astma,a další.Ramipril způsobuje mrtvičky,infarkty,sraženiny v krvi,zůžuje cévy v mozku,poškozuje ledviny,způsobuje cirhozu jater,poškozuje kostní dřeň a tím tvorbu krvinek.Pak už jen to ,co Egilok.Přečteno z příbalových letáků.Divím se,že to lidi ještě přežili.
Mary (Ne, 19. 12. 2010 - 15:12)
Nemusíme psát pouze o...To je dobrá poznámka. :-))))Však až dojde ropa, nebude z čeho léky vyrábět!! :-)))To se všem pacientům uleví.
jarda (So, 8. 1. 2011 - 19:01)
a proto ať si jdou za svým kapitalismem
lidem se uleví ti co umí léčit stejně zůstávají a to je dobře protože ti ví
proč se toto povolání rozhodli vykonávat
Kevin (St, 16. 1. 2013 - 14:01)
Zvracel,Bolela Hlava,Trochů Jí !
Lucia (St, 16. 1. 2013 - 15:01)
Dostanete se na schůzku s názvem " Skupinové poradenství k lAP (lindividuální)akční plán)" , na kterou jste byla zařazena. Skůzka se koná 3.6. 2010 v 10:00 hod, místo konání je Úřad práce v Lounech, přízemí vpravo
kamil (Po, 5. 5. 2014 - 15:05)
Tak já beru zmíněný...Po delší jízdě na kole mám tlak běžně 95/65, tep v klidu 45-50 (po zátěži víc, to je přirozené). Nižší tep (a to cykloprofíci mívají ráno i pod 40) je znak trénovanosti:-)
laik, ale ne p… (Po, 5. 5. 2014 - 20:05)
A proto si chodím v práci... to je hloupost, po jídle krev více proudí do oblasti žaludku a proto se chce spát, nemá nic společného s tlakem. naopak po jídle stoupne tlak. Stačí na to porce polévky a tlak hned vyskočí. Zkušenost!!! Tě bůh
Reklama