Reklama

Migréna

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 18:08)

Děkuji vám za rady,ješte bych rád znal váš názor na lék Sandomigran
http://www.lekarna.cz/sandomigran-0-5mg-30x0-5mg-obalene-tablety/

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 18:08)

na slabší bolesti algifen neo,nebo obyčejný ibalgin ale zaberou málo kdy.Na ten rivotril se zeptám.

ZuzkaZ (Pá, 28. 8. 2009 - 16:08)

introvert4 - zkus se zeptat, znám holku co brala jako profylaxi leta Rivotril a měla migrény mírnější.
Jako analgetikum zkus ten Indometacin čípky.
Co užíváš jako analgetikum? Na recept, nebo kupuješ? Mě ty co nejsou na recept nezabírají vůbec.

Návštěvník (Pá, 28. 8. 2009 - 15:08)

Zkus nejake triptany...

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 14:08)

je mi 29 let,byl bych rád kdyby mi někdo poradil co si mám dát předepsat na neurologii kromě topamaxu.

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 14:08)

denne 1-2 prášku.Týdně to nejde napsat je to fakt různě.Pruměrne to vychází cca 15-20 dní s bolestí měsične.

ZuzkaZ (Pá, 28. 8. 2009 - 13:08)

introverte4, a jak jsi na tom teď s analgetiky? Kolik toho tak bereš, řekněme za týden? a kolik ti je let?

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 13:08)

kolik analgetik denne a týdne,kdysi jsem je bral opravdu hodně 10-12denne.Dnes vím že když nezaberou 2.je zbytečné je brát víc.

introvert4 (Pá, 28. 8. 2009 - 12:08)

Ja to mám taky tak,ráno mne bolí hlava,říkám si to nic není vemu si ibalgin nebo algifen a doufám že to projde no a za pár hodín jsem vyřízený.Taky se snažím zbytečne nedávat hned rosemig ale často se mi to vymstí.

ZuzkaZ (Pá, 28. 8. 2009 - 12:08)

paní Dinoušková, je to přesně tak, s těma práškama. Každý se zděsí, ježíší, proč to bereš?
Vyzkoušela jsem také kde co.
Jedna věc je jistá, s bolestí se žít nedá!! A to musím podotknout, že podle některých skoro "nežiju", restaurace a místa kde se kouří jsou pro mě tabu - kouř, smrad (jak jste výstižně psala) je pro mě hrůza. Totéž kouř z ohně, oblíbené grilování - toho se účastnit nemohu, když tak někde v povzdálí, abych necítila ten smrad. Nemůžu ponocovat, nemůžu moc cestovat, no nemá cenu to tu popisovat.
Co se týká léků, tak triptany také střídám. Nejlepší je Relpax pak mám ještě Sumatriptan. Rozemig jsem také zkoušela.
S triptany myslím je ta potíž, že pojišťovna proplatí jen určité množství - proto ta zdráhavost při předepisování. V Anglii v lékárně si Sumatriptan 2 tablety můžete normálně koupit bez předpisu. Stojí asi 6liber - akorát tam musíte vyplnit dotazník, že nejste pět minut před smrtí.
Ten Qualerin si nechám přivézt, známá jezdí do Maďarská do lázní, tak snad mi vyhoví.
Jinak Tramal a podobné léky na bázi opiátů na mě nefungují.
Nejlepší je Indometacin čípky, ale také mám problémy s předepisováním. Nevím proč se to nedá koupit, asi aby někdo nefetoval čípky.., no to by se asi dřív po.., než by měl ten účinek, co čeká.
Těším se na přechod :-)). O Ergofeinu jsem četla, bohužel už u nás není k dostání, prý byl návykový.
Také jsem četla o "bolesti hlavy indukované léky", to je takový začarovaný kruh, kdy čím více analgetik člověk užívá, tím více ho bolí hlava. Bohužel k tomuto tématu jsem nenašla nikoho, kdo by o tom něco věděl. Např. kdy už se jedná o nadužívání analgetik apod. Myslíte, že když člověk bere analgetika 5x týdně a nepřekračuje max. povolené množství?

Dinoušková (Pá, 28. 8. 2009 - 11:08)

Zuzanko , když tak čtu Váš poslední příspěvek , mám pocit , že to píši svého času já a ne Vy.
Jen s rozdílem , že v té době nebyly ordinace pro léčbu bolesti , ale pouze neurologie. Jediné co je třeba, je v y d r ž e t , vždy po záchvatě se znovu zvednout a jít. Musíte být silná . Jen si , prosím , nevyčítejte užívání léků. Zase mám tuto radu od neurologa, když si prášek , byť jen podvědomě vyčtete, nezabere tak , jak by mohl ! Pravý migrenik se stane závislým velice zřídka . Nemáme psychickou závislost a při střídání léků nehrozí v tak velké míře ani fyzická. Střídejte i triptany , jak jsem již psala na velký záchvat Relpax, na menší Fromen, Rosemig sprintab , ale žádné půlení , hned nejvyšší dávky. Představte si , že dříve tyto zázraky neexistovaly. Zabere a už nebudete muset tak často přikrmovat dalším. Časem , až se přiblíží přechod, budete na tom stále lépe a i léků ubude přirozeným postupem a ztratí se i eventuelní fyzické příznaky . Mě migréna neopustila , ale až na ty vyjímky , jako tento týden , mě triptan zabere , také už často i Algifein , nebo Tramal , ale ten ne s tím postupným uvolňováním , ten je spíše na chronické a ne záchvatové bolesti. Dokud byl v prodeji Algifein tablety , na menší záchvat šlo vzít i Ergofein a jeden Algifein , kapky se nedají , ne vždy má člověk sebou ještě lžičku a něco na zapití. Já osobně jsem nečekala v přechodu žádné velké zázraky a tak nejsem zklamaná , ale spíš potěšená. Mám známou , která už neví co to je ! Takže , každý jsme jiný. Jen to období před přechodem a v začátcích bylo moc ošklivé . Vážou se na to další problémy, však víte a skončíte v nemocnici ani se nenadějete. Prostě, to co trápí jedenkrát měsíčně ,je u někoho na denním pořádku a dále to jde s migrénou ruku v ruce.
Řeknu to asi tak, dětství klasika, mládí už pravé záchvaty , ale málo , těhotenství lepší , po porodu stálý nárůst intenzity až do 40 let, potom mírné zlepšení a před přechodem špatné.
Kdyby jste měla možnost a mohla do Maďarska , tam je stále v prodeji Qualerin , dříve byl i tady a ten je opravdu dobrý. Také v Bulharsku mají obdobu našeho Ergofeinu , stačí říci migréna a už vědí a ten je opravdu dobrý ,zabíral skoro v 90% všech záchvatů. To také ještě nebyly ty triptany.
Přeji Vám též chápevé lékaře , to je moc důležité . Někteří první , co v ordinaci slyšíte, při návštěvě, kdy jdete pro recept, řeknou : jéžíši , Vy toho ale berete.
Že jsou v balení 2 tablety, které stěží stačí na záchvat , neberou v potaz . A zase naopak , Ti , kteří vědí o čem to je , tam najdete po VŠECH stránkách pochopení a povzbuzení . Já měla v životě štěstí na oba tyto typy.
Ještě jednou zdraví Vás všechny Dinoušková.

ZuzkaZ (Pá, 28. 8. 2009 - 10:08)

Paní Dinoušková! Moc Vás zdravím, mluvíte mi ze srdce.
Iveto - je mi 37 let a záchvaty mám cca 10 let. Hlava mě bolívala již od základní školy, ale byla to dejme tomu 1x za dva měsíce bolest lehce zvládnutelná paralenem,ibuprofenem apod. Záchvaty, na které nic nezabíralo začaly před cca 10 lety.
Bolestmi trpím několikrát týdně :-(. Bohužel, trpím nejen na migrény, ale i na "obyčejné" tenzní bolesti. Problém je v tom, že nikdy nevím, kdy se "obyčejná" bolest zvrhne do migrény. Na Bulovce mi radili, abych bolest nikdy nenechala "rozjet" a užila hned triptan. Jenže to by bylo tak 4x týdně. Takže když mám bolest, tak se snažím to vydržet, když to nejde tak užiju Indometacin,nebo Algifen, nebo Solpadeine (paracetamol a ibuprofen a dolmina apod. nefungují, v žádném množství) a když to nepřejde tak pak užiji triptan. Hlava mě bolí opravdu často.
Také jsem se setkala s názorem, že si to namlouvám, že to není možné a že je to psychika.
Také jsem navštívila psycho-somatickou ordinaci - tam byl velmi příjemný doktor a předepsal mi antidepresiva Seropram, že také mimo jiné snižují práh bolesti (moje zkušenost - nesnižují). Potom jsem byla přímo na psychiatrii - tam jsem se dozvěděla, že migréna je neurologického původu a že mi nic není, žádné prášky typu antidepresiv nepotřebuju.

Dinoušková (Pá, 28. 8. 2009 - 09:08)

Omlouvám se za chyby a překlepy , nejsem dnes zrovna v pohodě , minulé dny byly opravdu na naši nemoc vysazené !
Dokonce jsem čerpala dovolenou po dlouhé době .

Dinoušková (Pá, 28. 8. 2009 - 09:08)

Dobrý den Iveto / Zuzko,Zdeno /
Cavinton je samozřejmě na předpis , ale může ho běžně napsat i každý praktický lékař.
Iveto : odhaduji Váš na střední věk , že ?!
To jsem měla mogrény opravdu úplně nejhorší, jeden čas se hovořilo i o důchodu , ale já bych psychicky těžko nesla , v té době , tento fakt. Asi jsem byla hloupá , nevím , znám ženy , které na tom byly daleko lépe než já a důchod dostaly. Většina mých záchvatů začínala v noci , bez možnosti reagovat, bála jsem se i spát. Další krize přicházela odpoledne po 13.hodině. To byl také čas pro moje začátky záchvatů. Ale pomohlo mě , samozřejmě až časem , když jsem eliminovala obědy na poledne, nejedla v zaměstnání, ale až doma , v té době kolem 15.h. V poledne jen ovoce.
Patrně to má souvislost s orgánovými hodinami.
Teď chci něco napsat panu Granvinovi.
Věřím , že jste přesvědčen , eventuelně přesvědčován , že jste v léčbě migrenozních záchvatů úspěšný.
Máte tyto informace ověřené dlouhodobě u tzv.vyléčených pacientů ?
Z vlastní zkušenosti vím, že když jsem někoho z těch , kteří se v dobré víře pokoušeli pomoci , později potkala, neřekla jsem jim pravdu o jejich výsledcích , že vše bylo spíše jen dočasného , psychického rázu , a to proto, že my migrenici jsme , jak jistě víte, většinou povahově dost specifičtí. Zodpovědní , puntičkáři,výkonní pracovně, svědomití , ze všeho si děláme těžkou hlavu , ale také snadno se uzavírající do sebe ... atd. a tak nám často dobré vychování a naše povaha nedovolí zklamat druhé , kteří od nás něco očekávají. Je to tak , ať chceme nebo ne. Neznám Vás a nedovolila bych si dopředu o Vás přemýšlet negativně , ale nemůžu se zbavit dojmu , že ve Vašem psaní slyším jakýsi podtón zvýšeného přesvědčování. Víte pane Granvine , kdo opravdu ví , co je to migréna , ale opravdu , ne pouze bolení hlavy, ten u všech !!! zdejších příspěvků intuitivně pozná , kdo opravdu o migréně něco ví. Migréna nejen život ničí , ale také poznamená člověka zvláštním způsobem , moje lékařka říká, že jsou nám přidány smysly navíc. Např. je prokázán tzv. psí čich. Máme čichové buňky daleko víc vyvinuté, cítíme doslova jako čichací psi a zápachy nám dovedou záchvat i vyvolat. Migrenici ví o čem píši.
Zkrátka jako já nemohu radit tělesně postiženým, jak na to , ten kdo nemá pravou migrénu , MYSLÍM PRAVOU , nemůže pochopit o co jde. A i ta pravá je od nejslabší po nejtěžší.Několika hodinový záchvat zanechá stopu ,pro další bolest a opakování v organismu daleko menší než záchvat několikadenní. Tyto cesty jsou doslova ornou půdou pro další a další opakování a zůstávají v organismu na základě chemických pochodů . Existují i tzv. bezbolestné záchvaty, např. pouze se zvracením a bolestí břicha. Pokusy,jak na to byly ,jsou a budou a já jsem pevně přesvědčena, že po triptanech přijde doba , kdy bude něco lepšího.
Ale , aby jsem se Vás pane Granvine opravdu nijak nedotkla, nebudu Vám Váš názor, že umíte zastavit pravý migrenozní záchvat , negovat.
Jen berte zase Vy , ohled na nás , nechte nám zde prostor pro naše " nářky " , ono nám to opravdu pomáhá překonat těžký úděl migrenika. Na názory veřejnosti , že jsme divní ,ve skutečnosti se léčit nechceme , nebo to hrajeme , když přece něco takového není ani možné , jsme si dávno museli více , či méně zvyknout.
Vám přeji mnoho zdraví , štěstí a eventuelně hodně spokojených zákazníků .
Všechny potom zdraví Dinoušková.

iveta (Čt, 27. 8. 2009 - 09:08)

Zuzanko,dobrý den.Jak dlouho trpíte migrénami a kolik je vám let?Jak často máte záchvaty.Děkuji

ZuzkaZ (Čt, 27. 8. 2009 - 09:08)

Granvine,
ještě by mě zajímalo, jestli máš nějaké lékařské vzdělání a nějaké oprávnění k provozování této praxe. Děkuji.

Píšeš o tom, že je někdo ochotný něco obětovat. Jenom bych chtěla dodat, že ten kdo zažil opravdový záchvat migrény, tak dá Granvine VŠECHNO, jen aby to přestalo, to mi věř!!

ZuzkaZ (Čt, 27. 8. 2009 - 08:08)

Granvine- díky za info. Rozhodně tím, co jsi popsal, jsi žádného Tvého potencionálního klienta neznevýhodnil, to mi věř.
Pokud někomu Tvoje metoda pomohla, určitě to pošle dál a brzo o Tobě bude obec migreniků velmi dobře vědět.
Neurolog ví - to je možná hraní se slovíčky, zatím mi pomáhají a vystřídala jsem jich několik. V současné době jsem v péči nemocnice Na Bulovce, ať si myslí o této nemocnice kdo chce co chce, můj nejdelší záchvat mi tam při hospitalizaci zastavili - a to jsem skoro neviděla a nemohla ani mluvit - odvezl mě tam manžel. Ale rozhodně mi neslíbili, že už se to nikdy opakovat nebude.
Body na loktu jsou zajímavé, já jsem zkoušela (s odoborníkem a za peníze) body na obočí - přejíždí se po obočí a tam kde je malá prohlubeň se při záchvatu tiskne, potom jsem zkoušela mačkat kořen nosu. Pak jsem byla - placeno částečně pojišťovnou + doplatek na masážích hlavy a to mi bylo vyloženě nepříjemné.
Rehabilitační "rovnání páteře" mi migrénu naopak vyvolalo, absolvovala jsem jich několik - centrum bolesti klinika Prosek- placeno VZP, rehabilitační zařízení Lékařský dům Praha 7 - placeno mnou velmi drahé avšak k ničemu a potom rehabilitace u MUdr. Veselého - středisko reflexní terapie - částečně hrazeno - tam sem se cítila příjemně ale migrén jsem se nezbavila.
Homeopatie v Mělníce stála spoustu peněz a nepomohla vůbec.
Snad nejhorší byla jistá paní na Praze 4, která mi tvrdila, že mě moje maminka nechtěla a proto mám teď problémy - byla to regresní terapie z které jsem odcházela naprosto nešťastná o cca 2.000 Kč lehčí a s migrénou jak prase.
Nezlob se Granvine, že jsem tak skeptická, jestli je to tedy možné kde se mohu k tobě objednat a kde působíš. Já jsem z Prahy.

iveta (Čt, 27. 8. 2009 - 08:08)

Dobrý den Granvine,masáže mám taky vyzkoušené.Na takové masáži jsem byla asi před 3 roky.Bylo to více masáží,nepomohlo.Moje migréna je spojena s hormony,tudíž je složitější její vyléčení.Krční páteř je v pořádku,stres také nemám.Bydlím v pardubickém kraji.V každém případě děkuji za odpověď.

Granvin (St, 26. 8. 2009 - 19:08)

ZuzkaZ
Neurolog ví. Kdybych já věděl, že migrénu nelze vyléčit, tak bych jí taky nedokázal vyléčit. Namísto toho jsem hledal způsob jak to jde. A nakonec jsem se ke správným informacím dostal.
Taková konzultace a doporučení, které povede k vyléčení migrény mi zabere několik hodin času a ty si jako každý jiný nechám zaplatit, dle průměrných cen v čr dost pod cenou. Každý se zde na tom otáčí, ale já na tom nevidím nic špatného, vždyť lékař, lékárník a všichni ostatní si za svojí práci taky něco účtují. I když většinu toho platíte ve formě pojištění, což jsou nemalé peníze. Bůh ví, že bych to klidně dělal zadarmo, ale za něco platit účty musím.
Léčba migrény se skládá z více bodů, jak bylo uvedeno dříve, pokud některý z těch bodů bude opomenut či špatně zvolen, tak léčba pravděpodobně nebude účiná. Předpokládám, že speciální bylinný extrakt měl léčit migrénu a ne Vás, proto přišli komplikace. Dalším důležitým bodem při léčbě migrény je individuální přístup. Co se dvou látek týče, tak kombinace magnezium a vitamin B to nejsou. Dříve bych po nich taky sáhnul, ale není to to pravé.
Postup, jak se do patnácti minut zbavit migrény je takový, že si budete po tu dobu ve frekvenci stisk 7s povolení na 3s masírovat konkrétní bod na loktu. Ale, nejenže když někomu ten bod ukážu a i mu ho po celou dobu masíruju, tak ho ve většině případů podruhé nenajde, to se mu povede až na poněkolikáté (i já se ho učil hledat delší dobu, a to ještě na druhém člověku), nehledě na to, že i způsob masáže a správný přítlak rozhoduje o účinnosti. Když budu masírovat příliš jemně, tak bude i efekt minimální, když budu masírovat silně, tak se bolest zhorší.
1. Ještě myslíš, že je možné to popsat na diskuzním fóru na netu?
2. Nemyslíš, že bych tím znevýhodnil klienty, kteří byli ochotni pro své zdraví něco obětovat a domluvili si konzultaci?

Ještě je možný migrénu zastavit pomocí speciální masáže na odblokování vnitřních orgánů, to ale patří výhradně do rukou zkušených odborníků. Pokud se ale neprovedou další opatření, tak si jí dřív či později přivodíte zpět.

Iveta
Můžu se zeptat odkud jste? Abych Vás mohl na někoho odkázat?
Přemýšlím, co Vám doporučit narychlo před odletem. Možná reflexní masáž by mohla snižit riziko, ale musíte se nechat naučit masírovat důležité body. Když do toho masér jednou sáhne, tak se v tom musí citlivě pokračovat, aby se naopak migréna nepřivodila. Musela byste najít někoho dobrého.

Zdenka (St, 26. 8. 2009 - 18:08)

Granvine,prosim jaky je tvuj postup zastavit zacinajici migrenu do ctvrt hodiny,pomuzes nam? Diky,diky

Reklama

Přidat komentář