Reklama

Stravou proti zácpě

V článku Nebezpečná zácpa byly uvedeny příčiny a následky zácpy. Pokud není příčinou zácpy fyzické onemocnění, dá se zácpa odstranit změnou stravovacích návyků. Na následujících řádkách uvedeme hlavní zásady a několik speciálních rad.

Pokud nechcete trpět zácpou, omezte konzumaci průmyslově nebo domácky zpracované, pečené a vařené potravy, denaturovaných produktů ze škrobu a cukru. Takové potraviny nedodávají stravu svalům, nervům a buňkám střevní stěny. Tlusté střevo není dostatečně vyživováno a proto nedokáže dostatečně plnit své funkce - zažívací, vstřebávací a vylučovací.

U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů.

Zdravá strava musí obsahovat i živé, nezpracované elementy - např. ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky.

Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách ( nejvíc v sóje ), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách.

Reklama

Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže - plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí.

Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla vaše stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve.

Odvar nebo macerát ze lněného semene je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody.

Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem.

Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

:-( (Po, 4. 12. 2006 - 13:12)
Docela dobré rady milá A, ale vločky nemůžu, pivko taky ne a našlo by se toho víc, mám alergii na lepek. Fructolax nezabírá a duphalac je síla, ale na mě nefunguje. Gutalax a jiné chem.projímadla jsou ničidla, ale aspoň fungují. Jinak s tou stravou máš pravdu, ale na někoho prostě nefunguje.
Any ( =A :) (Po, 4. 12. 2006 - 13:12)
No jo.. chapu, to je problem.. je to hodne narocny bezlepkova dieta? Na druhou stranu kazdy ma neco - ja mam od deviti let cukrovku treba. Nekdy se musim smat kdyz nekde prectu ze diabeticka dieta je ten nejzdravejsi zpusob stravovani.. pac me by asi diabetolog zabil - ale konecne mi po letech doslo ze to urcite velmi uzce souvisi s tema myma problemama.. takze jsem se konecne dokopala k tomu to resit.. a vida, fungovalo to hned.. Prirozene ze na poznamku o lepku nemam co rict, jsem laik jako vetsina z tech lidi tady.. ze je Gutalax svinstvo to vim taky, dikybohu jsem po nem nemusela sahnout, a ten Fructolax to mas pravdu.. to se taky nic nedelo .D a co ty cipky? taky nic.. ?
:-) (Po, 4. 12. 2006 - 14:12)
Čípky taky nic, s tou bezlepkou jen konstatuji já si nestěžuji, máš pravdu každý má něco.
"Je lepší nemít boty, než nemít nohy"
Návštěvník (Ne, 10. 12. 2006 - 15:12)
pro ženu ..tak ten me teda už taky zklamal :(
Jája (Po, 11. 12. 2006 - 10:12)
A zkoušeli jste někdo pít ráno nalačno sklenici vlažné vody a snídat za půl hoďky.
Ale je potřeba to vydržet aspoň 3 týdny, pak to teprve začne být znát.
Návštěvník (Čt, 11. 1. 2007 - 10:01)
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Psylium, nebo extra pannenský olivový olej lžičku na lačno... :)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
H (Čt, 11. 1. 2007 - 11:01)
psyllium mě zacpává, olej jsemjedla bodlákový a nic. :-(
Nemáte někdo zkušenosti s čínskou medicínou - naplnění vyschlého řečiště, proti zácpě. Dík.
petra (Ne, 21. 1. 2007 - 20:01)
Dle prispevku Milana jsem si byla koupit Duphalac. Tak do nej vkladam posledni nadeje,nebot uz jsem vyzkousela kde co.Ted jsem na chem. projimadlech.
Eva (St, 24. 1. 2007 - 18:01)
Na Psyllium se musí vypít nejméně 3l tekutiny,jinak je kontraproduktivní. Zkuste projímací čaj od Megafytu, zatím pomohl každému.
Andulka (Ne, 18. 2. 2007 - 12:02)
Ahoj. Mám problém se stolicí. Protože jsem po laparoskopii tlustého střeva, nesmím nějakou dobu ořechy, zeleninu, švestky ani otruby. Hodně jsem pila fogurtové acidofilní nápoje a živou kulturou, což teď po zákroku také nemůžu. Včera jsem trpěla velkou bolestí břicha až křečí, dokud jsem nevypustila pár větrů. Dnes ráno jsem po velkém úsilí vyprázdnila. Moje stolice byla ovšem velmi tuhá. To byl nejspíš můj problém. Jsem zvyklá hodně pít, což se i nyní v rekonvalescenci snažím dodržel. Po dietě těsně po operaci mám ale malý žaludek, pitný režim dodržuji pod nátlakem a hlad moc nemám.
Jak se vyvarovat křečím ze včerejší noci? Jak zředit stolici, aby byl její průchod snadnější?
Andulka (Ne, 18. 2. 2007 - 12:02)
Ahoj. Mám problém se stolicí. Protože jsem po laparoskopii tlustého střeva, nesmím nějakou dobu ořechy, zeleninu, švestky ani otruby. Hodně jsem pila jogurtové acidofilní nápoje s živou kulturou, což teď po zákroku také nemůžu. Včera jsem trpěla velkou bolestí břicha až křečí, dokud jsem nevypustila pár větrů. Dnes ráno jsem po velkém úsilí vyprázdnila. Moje stolice byla ovšem velmi tuhá. To byl nejspíš můj problém. Jsem zvyklá hodně pít, což se i nyní v rekonvalescenci snažím dodržel. Po dietě těsně po operaci mám ale malý žaludek, pitný režim dodržuji pod nátlakem a hlad moc nemám.
Jak se vyvarovat křečím ze včerejší noci? Jak zředit stolici, aby byl její průchod snadnější?
hela (St, 21. 3. 2007 - 14:03)
ahoj už 4. den mam zácpu,a nevím co mam dělat.mam pocit plnosti,ale na druhou stranu mam hlad.prosim vas poradte mi.diky
anees (Čt, 22. 3. 2007 - 19:03)
je dobre pouzit regulax alebo sa daju kupit feronal alebo feronat proti zacpe
Návštěvník (Pá, 23. 3. 2007 - 14:03)
feronal i feronat je železo z toho se neposereš, ale zacpeš, takže fenolax gutalax nebo jiné svinstvo :-)
Angelika (Čt, 5. 4. 2007 - 14:04)
Ahoj, prosím , kdo máte zkušenosti s chronickou zácpou v těhotenství, poraďte mi. Jsem v pátém měsíci, jím vše, od švestek, tmavého pečiva, kyselého mléka, pšeničných otrub, lněných semínek až po homeopatické přípravky Lepicol,Laktuloza, nebo jednorázově glicerinový čípek. Pohyb mám přiměřený mému stavu. Nic mně už nepomáhá. Uvítám jakoukoliv informaci případně telefon na odborníka. Předem moc a moc děkuji.
Pája (Po, 7. 5. 2007 - 20:05)
Mám 4 letou dceru, ve 2 letech chodila po týdnu kakat, v bolestech, s nateklým konečníkem, krví ve stolici... přešli jsme na rostlinnou stravu, jíme víc ovoce, zácpu sice už dcera nemá, ale bolestivou stolici každý den. Bere železo, prý to má z toho. Ale musí ho brát,má ho pod hranicí minima, pořád mi marodí, když ho nebere.Maso samozřejmě jíme, ale nestačí pokrýt potřebu železa.Je to bludný kruh..
Hanka (Ne, 23. 8. 2020 - 22:08)
Milá Pájo,s takto malým deckem bych hledala radu u dětského dobrého lékaře.Nevím,proč malá bere železo,ale jak víme,po železe vzniká právě velká záspa. Chtělo by to odebrat krev,aby se zjistilo,zda netrpí nedostatkem určitých minerálů,nebo vitamínů,ale to opravdu probrat s doktorem !
Tak (Ne, 23. 8. 2020 - 23:08)
to tu dlouho nebylo. Odpovídáš na příspěvek z roku 2007, takže dceři milé Páji bude necelých dvacet let.
příroda (Út, 8. 5. 2007 - 11:05)
Dopotučuji natestovat chlamydie a zkusit www.patentnimedicina.cz železo se vstřebává v žaludku a tam by mohl být problém,na pokrytí potřeby železa je dobré pít čaj s kopřivy,ale to neřeší problém,ten bude někde jinde
Ada (St, 9. 5. 2007 - 06:05)
Ahoj Angeliko, myslim, ze pouzivas prilis moc pripravku, zastav. Zacpa by mohla byt z nedostatku zeleza. Nech si ho otestovat a kdyz je nizke, kup si Floradix-dostanes to v lekarne. Je to prirodni zdroj zeleza, ktery te nezacpe. Pouzivej doporucenou davku pul hodiny pred snidani. Zkus se: vyhnout otrubam, vyrobkum ze prenice ( chleba nahrad kvasnym zitnym) a mleku, ktere neni kysane. Lnenne seminko, 1 lzici rano povar 5 min v 1/2 litru vody a pij 1 salek pred a jeden se snidani: 4 lzice ovesnych vlocek + 2 lzice rozemletych lnennych seminek, to vse namocit pres noc, a nechat venku, v kefiru. Vsechny zrna a lusteniny pred varenim namoc nejmene na 2 dny ve vode s citronem, nebo jablecnym octem. Tento zpusob osetreni zrn a lustenin neutralizuje phytic acid, kera zamezuje vstrebavani mineralu ze stravy.Dej mi vedet, zda to pomohlo.
mandy (Čt, 10. 5. 2007 - 21:05)
proti zácpě užívám /na doporučení muslimů)2-3 datle k večerní stravě a 1 až 2 fíky - pomáhá
Marťulus (Út, 22. 5. 2007 - 14:05)
Já jedla na táboře švestky pořád, jednou jsem měla asi 10 jen k svačině a nic zvláštního jsem nezaznamenala, tak nevím. je vidět, že na každého jídlo působí ojediněle. :o)
elen (Pá, 25. 5. 2007 - 14:05)
jsem v UK jako au-pair cca 4mesice, nejprve jsem mela problemy se zaludkem a posledni 3roky mam problemy se zacpou.Snazim se jist zdrave,ale posledni dobou mam obrovske problemy jit na zachod..po kazdem jidle je mi spatne.A bricho mam strasne nafoukle.Co bych mela delat?
Karolínka (Út, 3. 7. 2007 - 12:07)
Ahoj, stačí s p?ítelem jednou týdně jeden analní sex a je v suchu pomáhá, zkuste to! Kája
Návštěvník (Út, 3. 7. 2007 - 14:07)
Karolíno možná tobě, ale nemáš ani potuchy co je to mít zácpu.
Vladka (Út, 10. 7. 2007 - 20:07)
Jsem po 2 chirurgických zákrocích na odstranění hemeroidů o jdu na druhý laser- po necelých 3 měsících. Ráno jím švestky, piju denně odvar z lněného semínka jelikož totiž troím už spoustu let zácpou.
Franta (St, 15. 8. 2007 - 23:08)
Já snídani začínám pomletým ovocím v mixéru a plus lněná semínka,úplně surová,myslím si,že by to bylo vhodn= dvakrát denně.samozřejmostí je pohyb,bez toho to asi nepůjde...
jehanne (Po, 27. 8. 2007 - 08:08)
Dobrý den všem,
ačkoliv je mi teprve 21 let, na nepravidelné vylučování/zácpu trpím (nebo mohu dnes snad říct - trpěla jsem:)zhruba před rokem jsem se potýkala i s hemeroidy problém díky stravě vyřešen), no celkově ňamka a mladý holce to hodně "dodá" .. a tak bych docela ráda přispěla svou troškou do mlýna, třeba to někomu pomůže. Jen abych Vás navnadila, pro mně nebyl dřív "problém" jít na velkou jednou za 4-5 dní.. v současné době chodím každé ráno, někdy i dvakrát za den. Pravdou je, že hodně pomohlo zamyslet se nad skladbou potravy. Zázrak nenastane ze dne na den, ale u mně do byla otázka cca 2-3 týdnů, což mi přijde jako dobré skóre :)
Každý den začínám ráno s 1-2 lžičkami vlákniny psyllicol rozmíchané v čaji, zapiju ještě dalšími 1-2 hrnky.. snídám kaši z obilných vloček (ovesné, žitné, cca 50g), někdy s horkým mlékem, někdy s jogurtem či zakysaným nápojem (podmáslí, acidofil. mléko) a přidávám 1-2 polévkové lžíce pšeničných otrub (je to malý zázrak),může být i sušené ovoce, oříšky, klíčky.. vločky vždy večer zaliju horkou vodou, aby do rána změkly (jsou stravitelnější)..každý den si dávám 1-2 šálky sušené syrovátky (mám ráda Mogador s medem, horká mi navodí úžasně poklidnou náladu),jím hodně jogurty (průměrně 1 nebo 2 denně, hlavně bílé, mám ráda Revital od Olmy), obden si dávám zakysaný probiotický nápoj (taky hlavně bílý nápoj Revital,někdy acidofilní mléko, někdy podmáslí).Piju cca 2-3 litry tekutin denně (voda, čaje - zelený, rooibos, mátový), to je myslím úplný základ snahy. Jím hodně zeleniny, obilovin, celozrné pečivo. Také jsem zařadila Bifi-pangamin (1-2 tablety denně, nedodržuju doporučené dávkování) a hodně a ráda toho nachodím, takže pohyb, pomáhá i posilování břišních svalů. Když na to teď tak koukám, je to hodně zdravý životní styl, ale vážení, za tu každodenní úlevu a skvělý pocit ze sebe sama to stojí..Ještě takový drobný tip, zkuste si každé ráno pro začátek vyhradit 15 min, posaďte se na záchod a zkuste čekat, jestli se "něco" nedostaví, můžete tomu zkusit zlehounka pomoct tlačením, ale opravdu zlehka a nenásilně. Já jsem si takhle krásně ranní chození na velkou za nějakou dobu vybudovala, ale nevěšte hlavu, když to nepůjde dostatečně rychle podle Vašich představ, časem to bude dobré :) Nevím, zda Vám tahle má zkušenost pomůže, ale když to funguje na mně, třeba se někdo další najde. Tak hodně zdaru!
Honza - aloe"… (Pá, 19. 10. 2007 - 22:10)
Pro Jehanne ale i další.
ta zkušenost je perfektně popsaná. je to opravdu cestu k dobrému životnímu stylu. Ten pitný režim 2-3 litry je velmi důležitý, ale neměly by tam být barevné nápoje, Co Cakola a další. Jen bych z praxe ještě doplnil rozdrcené lněné semínko zalét 1/2 litrem horké vody a vymačkat celý citron. Po vychlazení můžeme dát i lžíce medu.Pomáhá to nejen zácpě, ale je to jeden z mála zdrojů omega 3. Při úporné zácpě doporučují pít aloe vera gel, ale jen dužinu z vnitřních listů. To funguje velmi rychle nejen na zácpu, ale na celkovou regeneraci. Je to skvělá potravina. Zkušenosti najdete v Poradně zdraví na www.aloe.gel.cz
Mony (So, 20. 10. 2007 - 10:10)
Ale to aloe ne každému sedne!!!!Já osobně jsem se z toho dost osypala!Ale psylium,otruby,jogurty...to nikomu neuškodí.Ještě bych dodala že je důležité vynechat bílé pečivo!
Lenka (So, 20. 10. 2007 - 23:10)
Mony, když ses osypala, znamenalo to , že se ti tělo začalo čistit. Je to jen přechodné a pak už se to jen lepší. Stejně to probíhá u "kožních" nemocí - lupenky, akné, ekzémů ... Důležité je vydržet, střevní sliznice se dá do pořádku a stolice se srovná. Byla´s na dobré cestě.
Lenka (So, 20. 10. 2007 - 23:10)
Ten, kdo ti aloe gel prodal, tě měl o celém průběhu kůry informovat a měl i průběžně sledovat, jak se ti daří a kůru přizpůsobit podle aktuální situace. To je nebezpečí nákupů na dálku - zaplať a poraď si jak chceš. Takhle by si lidi neměli kupovat nic co se týká jejich zdraví.
Jana M. Navrátilová (Út, 23. 10. 2007 - 17:10)
Dobrý den, jsem léčitelka a připojuji se k pozitivním názorům na Aloe Vera. Já osobně s mám s touto rostlinou opravdu pozitivní zkušenosti (myslím v mé praxi, ve výsledcích mého léčení). Používám gel AV jako doplněk pro mé vlastní léčebné působení (energetické a duchovní léčení na úrovni příčiny). Zvláště u problémů se střevy a zažíváním a stolicí jsou výsledky dobré. Také souhlasím s názorem, že je důležitá dobrá informovanost (myslím od léčitele) a průběžná komunikace. To by mělo být samozřejmostí :-)
S pozdravem Jana M.N.
Informace o své práci ráda poskytnu na e-mailu: navratilova.leceni"seznam.cz
Mony (Út, 23. 10. 2007 - 20:10)
ou,tak to mi nikdo neřekl!Jsem se lekla....a bylo po aloe za tisícovku:-)
Hanka (Po, 12. 11. 2007 - 15:11)
Je možné podávat tento přípravek i dětem? Mám 2letého syna. Děkuji.
Lenka (Po, 12. 11. 2007 - 15:11)
Hanko, jestli má malej zácpu, pak to má nějaký důvod. Napiš mi na alpraha"seznam.cz podrobnosti, jsou teď nové možnosti.
Honza - aloe"… (Po, 19. 11. 2007 - 19:11)
Okolo Aloe Vera se vede mnoho diskusí pro a proti. Jenže Aloe jako rostlina se vyskytuje asi ve 300 druzích, ale jen 5 je léčivých. A výrobců různých přípravku, které označují Aloe Vera jsou tisíce. Proto budu citovat z knihy Dr. Fořta, Zdraví a potravní doplňky : " je však velmi vhodné intenzivně pátrat po skutečně kvalitním produktu."
Prodejce by měl ukázat na webu www.iasc.org že Aloe Vera Gel je opravdu certifikovaný a že je to gel na ten účel, který potřebujeme. Dále prodat jeden litr gelu je zcela nezodpovědné, protože to se nemohou dostavit výsledky. Ale také chce svůj čas a musí se podle zaměření nastavit dávkování jako s léky. Detoxikační projevy za 10-14 dnů se vždy projeví relativním zhoršením zdraví. je to ale závisle jak se dodržuje pitný režim. Při detoxikaci je třeba o litr navýšit. Na to se často zapomíná a potom jsou ty projevy horší. Aloe sama o sobě působí na mnoho problémů, je dosti širokospektrální, ale pokud se neupraví strava a životní styl, tak se žádný zázrak obvykle nekoná.Proto mnohé firmy nabízející Aloe Vera gel nejdříve vyškolí distributory. Je dobré, když má distributor který s Vámi bude spolupracovat, osvědčení lektora jako poradce zdraví. Pokud za prodejem Aloe Vera Gelu není konkrétní člověk, tak takové aloe nekupujte . Ušetříte si zklamání i peníze.
Dětem podáváme tento produkt od 14 dnů po narození. Legistativa dovoluje až od 3 let, proto to je napsáno na všech krabičkách i s potravinovými doplňky stejně jako s léky.
Helena (Čt, 6. 12. 2007 - 08:12)
Přeji dobrý den,slyšeli jste už někdo,nebo spíš vyzkoušeli Colonix?Chtěla bych konkrétní odpovědi na mé otázky.Je toho tady už hodně popsáno,ale chci se přeci jen ujistit.Díky za každému,kdo se ozve :-)
marketa1256 (Čt, 10. 1. 2008 - 17:01)
ahoj prosimvas poradite mi nekdo?mam 11 mesicni holcicku a ta porad trpi zacpou vyprazdnuje se tak co 3-4 dny.zadne caje nam nepomahaji tak jestli mate nejakou zkušenost prosim napiste mail na marketa1256"seznam.cz dekuji
Katka (Ne, 27. 1. 2008 - 09:01)
Moje 2 letá dcera má problémy s vyprazdnováním,když má jít na velkou tak říká,že jí to bolí....Prosím poradte co s tím.Děkuji za každou odpověd.
kveta (So, 23. 2. 2008 - 23:02)
ahoj,se synem jsme měli stejné potíže,dětská doktorka nás poslala do Motola na proktologii,kde nám doporučili léčbu,vhodný jídelníček,a asi 2 roky jsme chodili na pravidelné prohlídky,od té doby se problémy zatím neopakovaly.
jarkaje (Ne, 2. 3. 2008 - 10:03)
můj 4letý syn má zhruba 3týdny problémy s vyprazdnováním.Říká,že ho to bolí a bojí se chodit na stolici.Dáváme na doporučení pediatričky sirup Laktulozu,glicerinové čípky,vlákninu,ale hlavně jsme zařadily více ovocných vloček do jogurtů,které syn velice miluje.Jinak nemám problém,že by nějaká jídla nejedl,tudíž stravu má pestrou(masa drubeží,hovězí,ovoce místní i tropické,zeleninu listovou,kořenovou,apod.)Jen jsme zjistily od malička,že mu staví heřmánek(v dětských čajích),banány a kakao.Můžete mi prosím poradit,jak postupovat dále,zda by bylo vhodné navštívit např.psychologickou poradnu.Syn chodí též do školky a tam je problém ,že učitelky mi říkají,že ho mám nechat doma,protože se bojí chodit na stolici a potom do 1hodiny se pokaká.syn se však do školky velice těší,bojím se ,aby se nejak nezhoršovala jeho psychyka.prosím o radu na můj e-mail:jarkaje"centrum.cz velice děkuji za každou radu.jarka
Hanka (Út, 10. 8. 2021 - 12:08)
Milá Jarko,co se týče stravy u Vašeho synka,určitě vynechat kakao,banány.Heřmánkový čaj se dává malým dětem odjakživa. Hodně záleží na jednání a citu k dítěti.Nehledejte hned pomoc u psychologa apod. Co tam chcete řešit s tak malým dídětem ?? A cizokrajné ovoce úplně vynechte ! Máme dosti svého v naší zemi. Ošetřené chemií a vozené přes půl zeměkoule opravdu našemu organizmu nepřidá.
Jsem ze staré školy,ale dětem se dávala ovesná kaše,plná bílkovin a vitamínů.Žádné bifi apod.v takové stravě nejsou žádné hodnoty,když to má záruku půl roku apod. A nejhorší strava jsou různé kapsičky na vymačkávání,které jsou ochceny,obarveny a plné chemiche,aby vydržely !
Nastrouhejte dítěti mrkev,do ní přidat domácí jablko,kousek tvarohu,mírně osladit.Takové jsme dělaly dětem svačiny.Žádné umělé kapsičky apod.! Dobrý je slabý feniklový čaj,ne černý,ten staví.
Hlavně dítě n e s t r e s o v a t !!!! To má velký vliv na psychiku. Dopřát dítěti hodně pohybu a radosti ze života.
Tak Vám přeji ať se malému i Vám daří a máte spolu jen radost !
Můžete se ozvat na můj e-mail :[email protected]
MARTINA (Po, 10. 3. 2008 - 20:03)
MŮJ SYN MA 5LET A 5DNÍ MĚL ZACPU A K TOMU ZVRACEL,TAK JSEM MU DAVALA HEŘMANKOVY ČAJ A ČÍPEK TO MU NEPOMOHLO,TAK NA DOPORUČENÍ DOKTORA JSEM MU DALA DO ZATKU HADIČKU)co používaji male děti když maji problemy s prdiky) A DO NI JSEM NALILA 5ML HEŘMANKOVÉHO ČAJE A VYPIL ACTIMEL A ZA HODINU SE MI PĚKNĚ VYPRAZDNIL.
martina (So, 10. 5. 2008 - 15:05)
Ahoj všichni!

Žádám Vás o účast v průzkumu na téma "Léčba zácpy a průjmu".

Jmenuji se Martina Rubešová, studuji Vyšší zdravotnickou školu obor Diplomovaný farmaceutický asistent.

Píšu absolventskou práci na téma Léčba zácpy a průjmu. Budu moc ráda, když mi pomůžete s vyplněním dotazníku.
http://161.vyplnto.cz
Průzkumem zjistím zda lidé více trpí zácpou nebo průjmy, jak se léčí a čím.

Předem všem děkuji za spolupráci.
Iva S. (Čt, 12. 6. 2008 - 22:06)
Dobrý den, mám 6-tiletou dceru, která měla od 1,5roku nepravidelnou stolici. Vzhledem k tomu, že mám sama takové problémy, nevěnovala jsem tomu velký důraz. Až před tři čtvrtě rokem se problémy zhoršily a dcera začala často umazávat. Nepomáhaly domluvy, tak jsme navštívili dětskou lékařku. Okamžitě začal koloběh vyšetření, která prokázala fyziologický nález na střevě, odchýlený úhel vývodové trubice. Bohužel se k tomuto nálezu přidaly v minulosti i negativní psychické problémy, negativizmus a vzdorovitost. V současné době mudíme dodržovat defekační režim, 3xdenně Duphalag, dle potřeby glycerin.čípky a klyzmata. Pravidelně docházíme k dětské psycholožce a na proktologii. Do školky dcera chodí dle možností, musí dodržovat klidný režim, nesmí být stresována a především při vyprazdňování musí být v klidu. Musela jsem zůstat doma s dcerou, abych se jí mohla věnovat a dodržovat veškerá doporučení. Před dvěma měsíci se stav zlepšil asi na dva týdny, velmi mi pomáhala jedna paní učitelka ve školce, bohužel tam byla jen na záskok. Po jejím odchodu dcera opět stagnuje. Je to velmi zdlouhavý proces, který vyžaduje obrovskou trpělivost. Pokud má někdo podobné zkušenosti, prosím, aby se mi ozval a třeba i poradil. Děkuji iva.skrivackova"seznam.cz
Jana (Pá, 11. 7. 2008 - 10:07)
Tak to vím přesně o čem píšete...Můj dnes již 9.letý syn měl tyhle problémy s vyprazdňováním snad od 1 roku...Strávili jsme hodně času po nemocnicích, výplachy, čípky a Duphalac nám je taky dobře znám...dále jsem ho "týrala" odvarem ze švestek, lněným odvarem...dietou...nic nepomohlo. Řekli nám že částečně je tomu navině delší střevo, než je bežné, ale hlavně špatný návyk....no nevím, nedělala jsem nic jinak ani u druhého syna a ten problémy nemá. Ale jinak problémy přetrvávají...chodí jednou za tři dny, často objevím "poklady" v trenýrkách...Je to vážně smutný. Nechci mu dělat vypláchy, aby úplně nevymizel vyprazdňovací reflex a tak se snažíme jen aby hodně pil, jedl dost ovoce atd...Jen je to zrovna ten "nepijící" typ :-( Jako já...
katka (Čt, 16. 10. 2008 - 13:10)
dobry den mame ty same problémy chodíme kazdy mesíc na nalev strev taky bereme projimadlo dufalag cipky glicerynovy ale furt je to na stejné koleji jestli ma nekdo ty same problemy nebo vý o nejaké dyjete nebo spravnem stravovacím navyku at se my prosím ozve na katamuzikova"seznmcz predem moc dekuji muziková
Jolana (St, 7. 1. 2009 - 18:01)
přes jaro-léto-podzim, jahody, melouny, hodně ovoce, minerálky - střídat, hodně pít.
Přes zimu - hodně pomáhá kiwi, jsou v tom ta malá zrníčka, je to fakt super. Tak držím palce, ať to zabere...
Pavel (St, 7. 1. 2009 - 19:01)
U mě je to problém, protože kvůli mojí práci nejím třeba celý den-z časových důvodů to prostě nejde. Maximálně během jízdy autem do sebe hodit plněný rohlík. Se zácpou jsem měl problémy a řešil jsem to Yal gelem. Ten zabere neomylně. Mám ho i doma v lékárničce.
Reklama