Reklama

Léčivé účinky našich hub

Lesní houby jsou pro Čechy oblíbenou pochoutkou, ne nadarmo se nám přezdívá „národ houbařů“. Věděli jste však, že houby mají také léčivé účinky a hrály důležitou roli v lidovém léčitelství? Zdraví prospěšná je hlíva, žampion i hřib „hořčák“.

Konzumace hub pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi a díky vysokému obsahu draslíku houby pomáhají snižovat krevní tlak. Obsahují vitamíny skupiny B a vzhledem k tomu, že neobsahují téměř žádné kalorie, jsou vhodné při dietě.

Jaké další léčivé účinky se připisují nejznámějším českým houbám?

Hřiby

Hřib smrkový se používá při bolestech kloubů a páteře a známé jsou jeho protizánětlivé účinky. Nečekaným pomocníkem pro zdraví je jedna z nejméně oblíbených hub – hřib žlučník přezdívaný hořčák. Pokud se nám přimíchá do smaženice, dokáže zkazit celé jídlo, ale nasušený v malých dávkách se používá na žaludeční problémy. Podle vědeckých průzkumů pomáhá zastavit množení rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů.

Reklama

Žampion

Chutná houba, která roste na zahradách a polích, ale také se pěstuje na plantážích. Kromě přípravy jídel se dá využít pro posílení imunitního systému. „K mimořádným účinkům žampionu patří protialergické působení na organismus. Zároveň pomáhá ničit nežádoucí druhy bakterií, které vyvolávají řadu infekcí, a také je prostředkem proti tumorům,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Hlíva

Hlíva je další houbou, která je oblíbená při vaření a zároveň prospívá zdraví. V přírodě roste na pařezech nebo tlejících stromech, ale pěstuje se i uměle. Obsahuje glukany, které podporují tvorbu červených krvinek a posilují imunitní systém, protože zvyšují odolnost organismu proti plísním a virům. Užívá se jako prostředek proti chronické únavě a předčasnému stárnutí. Doporučuje se ji konzumovat v sušené formě, protože při vaření se řada prospěšných látek ničí. Nejvíce je využívána pro své protinádorové účinky a dále je účinná v prevenci kardiovaskulárních chorob (infarkt myokardu).

Penízovka

Jako přírodní antibiotikum se v lidovém léčitelství používá penízovka sametonohá. Obsahuje látky, které zpomalují množení rakovinotvorných buněk, zejména u nádorů prostaty a vaječníků. Stejně jako další houby pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi, a navíc podporuje správnou činnost slinivky. V čínské tradiční medicíně se penízovka používá proti žaludečním vředům. Je vynikajícím pomocným prostředkem při zlepšování stavu diabetiků či nemocných s ischemickou chorobou srdeční.

Václavka

Na pařezech a spadlých kmenech rostou v trsech medově zbarvené václavky. Po uvaření jsou jedlé, ale syrové jsou mírně jedovaté. Mají příznivé účinky na cévní soustavu, zlepšují prokrvení a činnost srdce. Prášek z nasušeného podhoubí prospívá dobrému trávení a posiluje zrak.

Zdroj: Mgr.Jarmila Podhorná - Naděje

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Po, 10. 4. 2023 - 00:04)
Jaký máte úspěchy s pěstbou shiitake?
Myko1 (Po, 10. 4. 2023 - 20:04)
Dodržovali jsem návod a vyrostlo mi několik plodnic ve dvou periodách. Snazší je si jej koupit v prodejně, ale takto to zase více potěší.
V.B. (Út, 11. 4. 2023 - 14:04)
Souhlasím. A je to vděčná a léčivá houba
Tip! (Čt, 13. 4. 2023 - 23:04)
Léčivé houby podle bylináře Pavla...



Pavel Váňa, populární novobydžovský bylinář a autor řady knih, se v této výpravné publikaci představuje jako znalec léčivých hub a jejich využití v alternativní medicíně... 

Fr. Tom. (Ne, 16. 4. 2023 - 23:04)
Jaké je nejoptimálnější dávkování korálovce na počínající demenci u 77 leté dámy? Dík.
Olin. (Po, 17. 4. 2023 - 00:04)
To je jako jedlé?
V.B. (Po, 17. 4. 2023 - 16:04)
Doporučuji čajovou lžíci houbového prášku rozpustit ve 3 dcl vody nebo džusu, případně čaje a vypít 2 krát denně před jídlem. Korálovec momentálně máme v naší apatyce na Andělu
Fr. Tom. (Út, 18. 4. 2023 - 08:04)
Dík za informace, dnes se tam stavím a koupím ho.
Věra (St, 19. 4. 2023 - 07:04)
A kamperu a spirulinu máte?
Myko1 (St, 19. 4. 2023 - 23:04)
Kampera je houba? To je nějaký oblastní název? Protože ji neznám.
V.B. (St, 19. 4. 2023 - 11:04)
Spirulinu máme
Renča (So, 22. 4. 2023 - 17:04)
Co pomáhá na otoky kloubů?
Návštěvník (St, 10. 5. 2023 - 08:05)
Jak se upravuje dávkování hericia případně čagy při generalizovaných nádorech a následně po operaci a chemoterapii?
Návštěvník (St, 17. 5. 2023 - 05:05)
Vlasto, máš tady dotaz.......
V.B. (St, 17. 5. 2023 - 10:05)
Na dotaz jsem odpověděl dotyčnému na mail. Poslal to paralelně. Odpověď je odvislá od konkrétního aktuálního klinického stavu pacienta.
Korsi (St, 10. 5. 2023 - 13:05)
Houbami to nevyřeší.
Návštěvník (So, 13. 5. 2023 - 23:05)
Souhlas.
M. (Pá, 2. 6. 2023 - 07:06)
Co bys doporučil na lupénku? Díky za odpověď
Návštěvník (Út, 6. 6. 2023 - 11:06)
Vlasto, dotaz
Návštěvník (St, 21. 6. 2023 - 07:06)
Kde koupit nejúčinnější shiitake. Poradíte?
V B. (St, 21. 6. 2023 - 20:06)
Kdekoliv ve specializovaných prodejnách. U nás ji ale v apatyce momentálně nemáme. Pouze ve směsi. Jsem v terénu. Omlouvám se že tedy nejsem oficiálně přihlášen.
Návštěvník (Pá, 23. 6. 2023 - 22:06)
Díky za odpověď.
Lucky (Pá, 30. 6. 2023 - 09:06)
Afrodiziakalni houby jsou někde?
Ida (Po, 24. 7. 2023 - 22:07)
To by mě také zajímalo.
Návštěvník (St, 26. 7. 2023 - 09:07)
Muchomůrka červená
Návštěvník (St, 26. 7. 2023 - 09:07)
Ale ve velmi nízké koncentraci.
Jana (St, 26. 7. 2023 - 12:07)
ARICIUM, MOHU HO DAVAT DETEM NA IMUNITU?
Návštěvník (Pá, 28. 7. 2023 - 08:07)
To je pro dospělé.
sardanapal (Pá, 30. 9. 2022 - 09:09)
Na vlákně "rostou ..." , si uváděl "zalít 60. - 80.% alkoholem . Na těch 40% , to teda pak ředíš ?
sardanapal (Pá, 30. 9. 2022 - 12:09)
Šumavská houbička z YouTube , minulý týden sbírala muchomůrky červené , k výrobě alkoholové tresti , na bolavé klouby ...
sardanapal (Pá, 30. 9. 2022 - 15:09)
Tak určitě hlavně zevně . Požívat snad jen po kapkách a zředěné ...
sardanapal (Po, 3. 10. 2022 - 17:10)
Máš nějaké zkušenosti s kvašením hub ? Nejedná se mi ani tak o jednolitou směs hub , ale jestli třeba do kimči můžu nasekat hlívu , nebo šitaké a zfermentuje mě to stejně , bez nějaké neplechy ...

Libor. T. (Po, 3. 10. 2022 - 19:10)
Osobně ne, ale zeptám se snachy (japonka) a kamaráda na chalupě, ten to dělá. Písnu
Libor. T. (Út, 4. 10. 2022 - 09:10)
Tak jsem se sarde poptal. Do kimči dávají houby jen v jižní koreji, a to ši také nebo enoki v poměru 1:4. Co se týká hlívy, zkušenosti nemám, ale logika mi říká že by to nemělo udělat neplechu
sardanapal (Út, 4. 10. 2022 - 14:10)
Dík . Někdy to prubnu ...
Libor. T. (Út, 4. 10. 2022 - 19:10)
Já taky. Tohle jsem neznal
sardanapal (Út, 29. 11. 2022 - 13:11)
Mám otázku k Liborovi . Když se vrátím k těm čirůvkám fialovým - je to má oblíbená houba - myslel sem , že pouze snižuje hladinu cukru . Tuhle sem šel na krev a předešlý den sem skonzumoval třídecku zavařených komprd (č.f.) . Ve výsledcích sem potom měl nižší hodnotu krevních destiček (nikdy předtím sem tento problém neměl) . Je možná spojitost s onou konzumací čirůvek ?
Libor. T. (Út, 29. 11. 2022 - 18:11)
Ahojky sardo, je to pravda, hlavně zasyrova nebo nedostatečně tepelně zpracovaná při větší konzumaci obsahuje látky, které lehce bourají hemoglobin a snižují červené krvinky. Nicméně takový výkyv se během několika dní v těle srovná. ( pokud ji nebudeš jíst denně ve větších dávkách). Nicméně odvar z fialové čirůvky se v léčitelství používá při léčbě abscesů a menších poranění a nebo při infekcích močových cest a snížení hladiny cukru v krvi. Pro snížení hladiny cukru se doporučuje brát jednu čajovou lžíci tinktury z této houby ráno a večer, na močové cesty se používá prášek z plodnic a mycelia. Za tímto účelem vaříme jednu čajovou lžičku prášku z této houby ve 200 ml vody po dobu 10 minut, odvar scedíme a pijeme při infekci 3 krát denně po dobu 3 až 5 dní
sardanapal (Út, 29. 11. 2022 - 19:11)
Jo , dík ...
sardanapal (Po, 30. 1. 2023 - 15:01)
Unás se vyskytuje Lanýž letní . Ano ten je chráněný , ale to nemá vliv na komerční sběr a prodej v zahraničí běžně sbíraných druhů ...
V.B. (Po, 30. 1. 2023 - 18:01)
Je to tak. Komerční pěstování je podmíněno výjimkami, ale tyto lanýže co do kvality nejsou tak vysoce jakostní jako ty z lokalit ve Francii a Itálii. Odtud je většinou sběr plodnic, které jsou v kulinářském průmyslu nejvíce ceněny a na dražbách se prodávají za astronomické ceny
sardanapal (Po, 20. 3. 2023 - 16:03)
Možná to ještě nevíte , ale houby nás jednou dostanou (lidstvo) ... ;-((
Libor. T. (Pá, 30. 9. 2022 - 10:09)
Část ano, protože si někteří zvykli na tento extrakt
Libor. T. (Pá, 30. 9. 2022 - 10:09)
Často se mě lidé ptají, jakou literaturu bych doporučil pro běžného houbaře, protože těch atlasů hub od různých autorů je spousty. Tak nejlepší literaturou je nějaký houbařský vzor a ten jsem měl já ve své babičce, která sbírala houby a bylinky a naučila mě tomu již od dětství. V knihkupectvích nalezneme řadu odborných knih různé kvality, ale pokud se chcete věnovat houbaření po celý rok, i v zimě, velmi dobře udělaná je kniha autorů Radomíra Sochy a Jiřího Baiera Celoroční průvodce houbaře z vydavatelství Aventinum. Radomír Socha vydal mj. i skvělou publikaci Dřevní (dřevokazné ) houby v přírodě a v kuchyni, pro milovníky hřibovitých hub vydal Josef Šutara a kolektiv velmi kvalitně zppracovanou kmihu Hřibovité houby, v nakladatelství Academia. Pro fajnšmekry, studenty přírodních věd- farmacie a velké nadšence bych pak doporučil zcela vyjímečnou a obsáhlou publikaci Encyklopedie léčivých hub autorů Radomíra Sochy a Alexandra Jegorova, nakl. Academia.



Libor. T. (Pá, 30. 9. 2022 - 18:09)
Mohlo by vás zajímat....Boltcovitka bezová neboli Ucho jidášovo skutečně roste místy i hojně v našich podmínkách a jak již název napovídá, nalezneme ji především na větvích a kmenech bezu černého, v místech jeho poškození, ale i na spadlých větvích, vzácněji se objevuje i na jiných listnáčích. Roste prakticky po celý rok, častěji od podzimu a i při mírné zimě a je to spolehlivá jedlá houba ke kuchyňskému využití. Jidášovo ucho se dá usušit jednoduše při normální domácí teplotě a chceme-li jej použít do pokrmu, můžeme jak sušené plodnice, tak postačí je ponořit do teplé vody a ony se "oživí" a nabydou původní rozměry. Tím napovídám, že plodnice netřeba na sušení krájet, ale sušit je vcelku . Tuto vlastnost si uchovají i po několik let. V Japonsku je tato houba velmi ceněna, protože má mj. i výrazné léčivé účinky při respiračních nemocech horních dýchacích cest, jako prostředek pro hojení ran, hemeroidů a jako součást kosmetických přípravků. Konzumovat se dají plodnice i syrové. K léčení vysokého tlaku vezmeme 3 gramy sušené houby, máčíme ji přes noc v půl litru vody, druhý den nabobtnalou houbu ve vodě podusíme 1 hodinu a odvar pijeme dvakrát denně. Při krvácejících hemeroidech dusíme 15 gramu sušených hub se lžičkou medu také 1 hodinu a následně užíváme 2 krát denně. Tak hodně štěstí!








Libor. T. (So, 1. 10. 2022 - 16:10)
Pro osvěžení vkládám jednu z kapitol mé publikace "Podblanické houbovaní..."...... Ledové hřiby..... Ten listopadový pátek mne probudilo nezvyklé chladno od oken. Aby ne, venku bílá jinovatka a na teploměru -6 C a navíc, večer jsme zatopili na chaloupce jen mírně. No nic, řekl jsem si, obléknu se a přesto vyrazím v tomto mrazivém ránu na houby. "Ty jsi fakt blázen", ozvala se moje paní a ještě více se zavrtala do vyhřátého pelíšku. Přiložil jsem dřevo do krbových kamen a vyrazil s košíčkem vstříc syrovému mrazu. Spíše ze setrvačnosti jsem stoupal kolem Lažan bukovým lesem vzhůru nad hájenku, když tu náhle se přede mnou objevily tři velké plodnice opravdových pravých hřibů! A o kousek dál další.... a další ! Celkem devět plodnic zmrzlých na kámen ve spadaném listí zde statečně pózovalo navzdory nevlídnému chladu. Ano byly tvrdé jako kámen, ale jejich kloboučky a rourky včetně třeně nevykazovaly žádné poškození chladem, to znamená, že zmrzly poprvé a takové plodnice lze ještě kuchyňsky použít, ale jen tehdy, pokud je přímo ihned tepelně zpracujeme. viz. snímek (smaženička z nich ale byla vynikající). Pokud by prošly silnějším mrazem opakovaně, nejsou poživatelné - započnou v nich toxické rozkladné změny a samotná plodnice má pak šedavý nezdravý nádech a konzistenci. Pokračuji dál lesní pěšinou a na dubovém pařezu nacházím několik trsů mladých hlív ústřičných. Této houbě mráz a chlad nevadí a roste naopak zejména od října do března a to i v období vrcholící zimy, pokud nejsou velké mrazy. Je to léčivá konzumní houba, vhodná do polévek , smaženice nebo i k nakládání do octa. Kolem rybníku Marokánka se vracím zpět . Zde nacházím na louce několik plodnic jedlých žampiónů, nicméně tyto již jsou poškozené mrazem natolik, že jejich zpracování v kuchyni není možné. Za Marokánkou je množství neudržovaných míst, kde je mnoho poškozených dřevin a nikoho by nenapadlo sem jít sbírat houby. Mne ano a zde již se řídím radou známého již zesnulého mykologa Smotlachy - chceš-li v zimě hledat houby, tak se dívej taky nahoru a ne jen na zem... A nakonec jsem odměněn úlovkem nejcennějším (fandové hřibů prominou...), na mírně poškozeném kmeni topolu ve výšce zhruba 2 a půl metru nad zemí nacházím kaskádovitě vertikálně uspořádané trsy jedlé a chutné penízovky sametonohé - viz obrázek. Tato houba je právem považována za jednu z nejchutnějších zimních hub a roste prakticky po celou zimu a když jsou velké mrazy ,tak jí to vůbec neuškodí a při oblevě pokračuje dál v růstu. Hodí se jak do polévek ,tak i do smaženice, jen nedoporučuji zpracovávat nožky, jsou tuhé. Houba má mimořádně příznivé léčivé účinky na lidský organismus, někdo ji dokáže jen po omytí konzumovat i syrovou stejně jako například hlívu. Například v Japonsku, kde žije část mé rodiny, ji znají pod názvem enoki a je zde velmi žádaná právě pro blahodárný účinek na lidský organismus. Tak vidíte. Nenechte se odradit a i v zimním počasí zajděte do lesa, budete třebas odměněni podobně jako já. A jsem opravdu potěšen, že i v této době mi posíláte k identifikaci různé nálezy hub a že se z vás stávají ne sezónní, ale celoroční houbaři. Tak hodně štěstí do košíků!..



Libor. T. (Po, 3. 10. 2022 - 17:10)
Jo jo, sarda má naprostou pravdu
Libor. T. (Po, 3. 10. 2022 - 17:10)
Covid a léčivé houby........ Každý člověk by měl zejména v chladnějším období roku posilovat svou imunitu natolik, aby byl více odolný proti chřipkám, respiračním onemocněním a nebo aktuálně i proti coronaviru COVID 19. Kromě přísunu vitamínů a posilováním vitality těla otužováním, saunováním a pohybem na čerstvém vzduchu můžeme tělu významně prospět v posílení imunity a obranyschopnosti také konzumací léčivých hub nebo přípravků z nich vyrobených. Při důsledné péči o vitalitu svého těla se potom podobným nemocem můžeme vyhnout zcela nebo budou mít v drtivé většině jen formu mírného průběhu bez závažných komplikací. V naší Apatyce na pražském Andělu ,ale i v houbařské poradně se poslední dny množí časté dotazy na vhodnost užívání léčivých hub k posílení imunity a lidé houfně některé tyto druhy hub skupují. V nedávné poradně jsme se již věnovali tomuto tématu, ale vzhledem k situaci v naší republice ohledně COVID 19 se ještě jednou o některých houbách s mimořádně pozitivními účinky na obranyschopnost organismu proti chorobám opět zmíním. Vůbec nejúčinněji působí na posílení imunity Housenice čínská, která roste zejména v horkých oblastech Tibetu, Bhútánu a Vietnamu a má širokospektrální vliv na celkovou odolnost organismu a aplikuje se u onkologických onemocnění a to i po operacích, chemoterapiích nebo ozářkách. Velmi aktivně reaguje na komplikace při respiračních onemocněních, včetně komplikací spojených se zápalem plic ,selhávání jater a krvetvorby. Doporučují se užívat spory této houby a to 1 kapsli 3 krát denně, při akutních případech až 4 krát denně a to minimálně po dobu tří až čtyř týdnů. Další účinnou houbou na výrazné posílení imunity pevných i měkkých tkání organismu je lesklokorka lesklá (reishi) a zde se doporučuje také užívat spory této houby a to ve formě 2 kapslí třikrát denně a také minimálně po dobu jednoho měsíce. Reishi má podobné účinky jako housenice a její blahodárný vliv na lidský organismus je znám hluboko do historie po celém světě, zejména v Asii. Další významnou houbou pro posílení imunity je rezavec šikmý neboli čaga. Jeho použití v alternativním léčitelství se týká především nádorových onemocnění a snížené imunity a mimochodem čajový odvar z čagy je velmi účinný prostředek proti ranní kocovině po bujarém večeru. Užívá se také ve formě kapslí a to až 4 krát denně 1 kapsli nebo i ve formě kapek nebo právě čaje. .
Libor. T. (Ne, 9. 10. 2022 - 08:10)
Lepší je korálovec přírodní, ale i ten uměle pěstovaný má výrazné léčivé účinky
Libor. T. (St, 12. 10. 2022 - 19:10)
Je tomu necelý týden, co mne navštívil známý z Olbramovic a přinesl na ukázku tři trsy hub se slovy:" Podívej, jaké jsem našel nádherné hlívy u nás na hrázi rybníka na polorozpadlém kmenu vrby!"
Houby to byly skutečně výstavní, ale nejednalo se o hlívy, ale pařezník pozdní, který sice může vzdáleně připomínat hlívu, ale jedná se jiný druh a jeho výskyt v naší lokalitě je o poznání vzácnější a je to zde vůbec první oficiálně potvrzený nález. Nakonec ale dotyčný nemusel být smutný , neboť pařezník pozdní je jedlá houba a nejlépe ho využijeme jako přísadu do guláše.
Pokud jste již přesyceni klasickými houbami a v marketech se vám již nechce kupovat například klasické druhy žampiónů, můžete si dopřát trochu asijské exotiky například v podání lahodné a dnes již také poměrně dostupné houby Shimeji, původem z Japonska. Lze ji zakoupit ve dvou varietách - bílé a krémové. Plodnice rostou v trsech a mají malé klenuté kloboučky a v kuchyni široké upotřebení. Houba se původně převážně vyskytovala na poškozených dřevinách v blízkosti mořských pláží, dnes se již pěstuje na farmách a dokonce si můžeme i v Česku zakoupit substrát s podhoubím a tuto houbu pěstovat i v domácích podmínkách.
Plodnice se v kuchyni hodí jak do polévek, masových čínských směsí nebo do smetanových omáček, tak je můžeme nakládat i do octa. Zasyrova mají lehce nahořklou chuť, po tepelném zpracování chutnají lahodně po mandlích a oříškách.
Další významnou a dnes již u nás také snadno dostupnou asijskou houbou je Enoki, neboli penízovka sametonohá, rostoucí u nás v zimním období na pařezech nebo kmenech listnáčů. Trsovité plodnice s miniaturními kloboučky kromě širokého využití v domácí kuchyni mají i širokospektrální léčivé účinky na lidský organismus. Posilují celkovou imunitu, upravují střevní mikrofloru a výrazně protirakovinné a protizánětlivé účinky. Výzkumem protinádorových účinků této houby se mj. proslavil výrazně japonský lékař Testudo Ikekawa v letech 1972 -1986. Prokázal, že látky z Enoki zabraňují tvorbě metastáz tím, že brání šíření rakovinotvorných buněk mimo primární nádor a další růst primárního nádoru potlačují.
Jednalo se především o nádory prsu, děložního čípku, plic, jater, žaludku a dalších agresivních melanomů. Proto konzumaci enoki lze vřele doporučit. Při potížích je doporučená denní dávka houby až 600 mg denně, preventivně do 300 mg denně. Enoki můžeme spolehlivě konzumovat i syrové, hodí se do polévek, dosalátů a podobně. Pokud ji budeme chtít povařit, mějme na paměti, že dlouhodobým varem nožky plodnic ztvrdnou a již pro konzumaci nejsou vhodné.
Tak dobrou chuť a hodně zdravého papání!
Reklama