Reklama

Sůl a její vliv na zdraví

Má-li se zachovat kontinuita života, růstu a zdraví, musí být strava organického původu. Anorganické látky sice organismus stimulují, ale současně ho poškozují. Používají-li se delší dobu a ve větších dávkách (např. chuťové přísady), mohou poškodit některý životně důležitý orgán. Nejběžnější anorganickou látkou je kuchyňská sůl, chlorid sodný.

  • Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny.
  • Choroby ledvin se často projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu.
  • Chlorid sodný také brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy.
  • Pokusy prováděné na zvířatech, která měla nadměrný přísun soli v potravě, ukázaly, že jejich játra byla plna krystalů močoviny a jejich selhání příčinou smrti.
  • Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví. Je však tento stav odrazem skutečnosti? Vědecky je dokázáno, že některé kmeny amerických indiánů a Eskymáci sůl nikdy nejedli a přitom se těšili dobrému zdraví. Staří Římané sůl považovali za posvátnou a není země, která by neměla řadu přísloví, týkajících se soli.

Sůl v malých dávkách má povzbuzující účinky. V silné koncentraci se užívala jako přípravek k balzamování mrtvých těl. I dnes se nám daří mumifikovat naše živá těla množstvím soli, které přijímáme ve formě salátových zálivek, omáček a koření. Pohlédneme-li na sebe, uvidíme četné znaky těchto mumií: suchou pokožku, scvrklá těla a bílé vlasy... symboly poškozených jater a sklerotických ledvin.

"Množství chloridu sodného, které lidé přijmou ve formě kuchyňské soli, mnohonásobně překračuje skutečnou spotřebu organismu," uvádí v knize "Základy výživy" M. Swartz Rose. "Soli je ve všech potravinách tolik, že pokud se nejedná o speciální neslanou dietu, je málo pravděpodobné, že by jí v organismu byl nedostatek. Téměř vždy má tělo soli dostatek."

Co je příčinou takové škodlivosti soli?

Reklama
  • Pokud jí tělo přijímá málo, je její nadbytek vyloučen ledvinami a potem.
  • Ve větších kvantech však organismus sůl zadržuje a dochází k její nadměrné koncentraci v krvi. Tento jev se nazývá "hyperchloremie".
  • Nemocný se cítí dobře tak dlouho, dokud nedojde k větším ztrátám soli, např. pocením. Důsledkem je deprese. Vytratí se stimulace solí, navíc je také porušena i osmotická rovnováha tělních tekutin. Použije-li jedinec v takové situaci opět sůl, rovnováha se obnoví, projeví se stimulační schopnost chloridu sodíku a pacient se zase cítí normálně.

  • Proto řada lékařů při nadměrném pocení doporučovala zvýšený příjem soli ve formě nápojů nebo tabletek. Lidské tělo se může soli rychle zbavit pocením nebo ji vyloučí ledvinami. Je-li organismus silný a jsou-li žlázy s vnitřní sekrecí plně funkční, soli v těle zůstává málo. Při jejich poruše se sůl zadrží a dostaví se škodlivé následky. Dochází k tornu ve třech etapách:
     

  • V první fázi reagují játra, pokožka a ledviny. Zvýší se koncentrace soli v moči, aniž by pacient pozoroval jakékoliv příznaky. Cítí se zcela zdráv.
  • V druhé fázi již dochází k poškození orgánů. V moči se občas po větší námaze nebo po vydatnějším jídle objeví bílkoviny.
  • Třetí fáze znamená těžké poškození ledvin. V moči zjistíme hnis, červené krvinky, bílkoviny a tkáňovou drť. Ledviny jsou natolik poškozeny, že nejsou schopny další sůl vylučovat. To je stadium, kdy lze nemocným jen málokdy pomoci dietním opatřením.

  • Nejlepší léčbou je prevence. Nadměrné solení potravin je velmi špatným zvykem. Příroda nám potřebné látky nabízí ve stoncích, kořenech a listech rostlin a ovoce. K nadměrnému shromažďování a vylučování soli močí a potem pak prostě nedochází!

    Zdroj: Henry G. Bieler - Jídlo jako lék, nakladatelství Eko-konzult

    Reklama

    Komentáře

    jana (Čt, 2. 11. 2006 - 18:11)
    posílám recept na šetrné slané koření, kterým si můžete posolit cokoli na talíři :1 lžičku mořské soli(bez chemické úpravy)opražit na suché pánvi a dát do třecí misky.Potom pomalu opražit 18 lžiček sezamového semínka a v třecí misce rozetřít se solí.Vznikne slané sypké koření.
    (Čt, 24. 1. 2008 - 09:01)
    Člověk sůl potřenuje. Nevím jaký je rozdíl mezi solí a jódem, ale zjistil jsem již jako dítě, že to mé tělo potřebuje. Braly mě silné křeče a byl jsem s tím u doktorky. Doktorka mi doporučila plátky lososa, protože je v něm jód a křeče přestanou. Měla pravdu. Přesto, že jsem do té doby lososa nejedl, začal jsem ho jíst a křeče skutečně přestaly, takže rozhodně nepřestanu sůl jíst. Tehdejší křeče byly natolik silné, že jsem si doma dal hlavou o strop. Vymrštily mě tenkrát nohy při křeči z tureckého sedu ke stropu. Soli se nevyhýbám!
    Danik (Ne, 2. 5. 2010 - 13:05)
    [email protected]
    mám dotaz jak si mohu odviknout solit z velkého množstý na malé popřípadě žádné
    tak aby to bylo co nejméně nebezpečné pro můj organismus
    Kampaň (Út, 22. 1. 2019 - 12:01)
    Přestaň solit :)
    cvrky (Ne, 28. 10. 2012 - 19:10)
    Nevím jak to s tou solí je, ale nedávno jsem četl rozsáhlou studii o soli, kde se psalo, že škodlivost soli je tradovaný nesmysl a že tělo se dokáže přebytku soli bez problémů zbavit. A naopak tam stálo, že důchodci by měli mít příjem soli daleko větší. Tak by se vědci mohli aspoň shodnout a ne aby každý psal co ho napadne.
    john (St, 27. 11. 2013 - 12:11)
    Člověk sůl potřenuje....tak to určitě nebude solí ani jódem
    ! (St, 27. 11. 2013 - 13:11)
    Sůl se dodává jako součást krmiva i lesní zvěři. Z toho je jasné, že zvířata včetně člověka sůl k životu potřebují. Otázkou je množství. Pokud jde o slanou chuť pokrmů, je to do značné míry zvyk. Je fakt, že přebytek soli dokáže tělo vyloučit, ovšem za cenu vylučování tekutin (osmotická rovnováha), které je pak nutno doplnit. Hyperosmotické roztoky, jako je např. mořská voda, žízeň nezaženou.
    ne (Út, 7. 10. 2014 - 12:10)
    čus
    pepalogik (St, 1. 7. 2015 - 19:07)
    "Eskymáci sůl nikdy nejedli a přitom se těšili dobrému zdraví"... Eskymáci jedli především ryby a různé mořské živočichy, takže měli jodu a soli z moře až až.
    ! (St, 1. 7. 2015 - 21:07)
    Tvrzení o škodlivost soli patří do kategorie "OOO" - Obecně Oblíbený Omyl. Život je založen na rovnováze transportu sodík-draslík na buněčné stěně. Jelikož sodíku ubývá pocením a močením, je nutno jej doplňovat. Draslíku je dost, je součástí rostlinné stravy (brambory, ovoce).
    (Pá, 27. 8. 2021 - 22:08)
    https://www.youtube.com/watch?v=f8-qkrenQr0 české titulky.. prostě věda :)
    Reklama