Reklama

Přidat komentář

luky (Út, 22. 8. 2006 - 15:08)
ten efekt tykajici se unavy / bdelosti po jidle se tyka predevsim faktoru:
1) velikost porce
2) kompozice jidla (z hlediska podilu jednotlivych makronutrientu prot., cukry a tuky)
3) Glykemicky index (tzn. jaky vliv bude mit to jidlo na hladinu krevniho cukru) ... chteli byt bdeli cely den ... jezte mensi (po 2 hodinach cely den) porce slozene z proteinu (ten snite vzdy prvni) a porci skroboviteho jidla (slozite cukry) ... chceteli snadno usnout snezte jidlo ktere je dominantne skrobovite (bez vetsiho mnozstvi proteinu) ...

Proteinove (cisty protein, bez vetsiho mnnozstvi tuku) jidlo znamena zvysenou bdelost, soustredeni a absenci unavy (do mozku se dostava vetsi mnozstvi amino kys. L-Tyrosine coz je prekurzor horomonu Norepinephrine)...

Skrobovite (komplexni uhlohydraty) (do mozku se dostava vetsi mnozstvi amino kys. L-Tryptophan coz je prekurzor Serotoninu) jidlo znamena relaxaci, nesoustredeni a snadny spanek.

luke.b"seznam.cz