Dělení balených vod

Nabídka balených vod je v dnešní době velmi rozmanitá. V obchodě si můžete koupit vody perlivé nebo bez bublin, přírodní nebo s příchutí, nebo vody pramenité či minerální. Vyznat se proto v nabídce balených vod a vybrat tu správnou nemusí být snadné, což ukazují výsledky průzkumu společnosti STEM/MARK.

Tři pětiny obyvatel neví, že balená voda se rozděluje do 4 kategorií a to i přesto, že příslušná kategorie musí být uvedena na etiketě. Už vůbec pak netuší, že rozdíly mezi nimi spočívají ve způsobu úpravy vody, a hlavně v různě přísných požadavcích na zdroj, odkud se voda čerpá. 

Kojenecká voda
je natolik kvalitní voda z podzemního zdroje, že je vhodná pro přípravu kojenecké stravy. Vztahují se na ní nejpřísnější požadavky na zdravotní nezávadnost. Kojenecká voda smí obsahovat i malé množství minerálních látek, do půl gramu na litr vody. Nesmí obsahovat více než 0,2 g/l sodíku. Kojenecké vody nelze upravovat žádným způsobem s výjimkou ozáření UV paprsky. 

Přírodní minerální voda
pochází z podzemního zdroje schváleného a kontrolovaného ministerstvem zdravotnictví. Obsah minerálních látek, kvalita a chuť minerální vody jsou stálé. Základní podmínkou minerální vody je fyziologický účinek. To znamená, že obsahuje významné množství minerálních látek, které naše tělo potřebuje ke správnému vývoji a neumí si je samo vyrobit. Např. Ondrášovka obsahuje 200 mg/l vápníku, který je nezbytný pro naše kosti a zuby. Denní potřeba vápníku je 800 ? 1200 mg. Množství sodíku v minerálkách není zákonem nijak stanoveno. Povolené jsou u minerálek pouze takové úpravy, které nezmění charakteristické složení.

Pramenitá voda (dříve nazývaná stolní)
je také čistá voda z podzemního zdroje, který ale není sledován tak přísně jako u minerálek. Minerální složení i chuť mohou kolísat. Pramenitou vodu je možné pít v neomezeném množství každý den. Horní hranice pro obsah sodíku v pramenité vodě je 100 mg/l. Ani pramenité vody nesmí být upravovány tak, aby se nějak výrazně změnilo jejich složení.

Pitná balená voda nemusí vůbec pocházet z podzemního zdroje. Většinou je stáčena z vodovodu a tomu odpovídá tak její složení a chuť. Může být mírně cítit po chloru stejně jako voda z kohoutku. Na rozdíl od všech ostatních druhů vod, pitnou vodu může výrobce různě upravovat, např. přidávat chemické látky, které zamezí množení bakterií.  

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele M
    M (anonym)

    Určitě by se hodilo i info o mineralizaci a ještě to, že jsou také vody léčivé s omezeným dávkováním, ty mají největší mineralizaci /nad 1000 mg/l/. Potom je to Přírodní minerální voda Přírodní minerální voda a kojenecká s nejnižší mineralizací, okolo 100 mg/l rozpuštěných látek.

    Kvě 13, 2010

Přidat komentář

Reklama

Reklama