Dietní opatření při onemocnění ledvin

Většinou si diagnózu chronického onemocnění ledvin od lékaře vyslechnou lidé, kteří jsou dlouholetými diabetiky nebo mají dlouhá léta vysoký krevní tlak, který správně neléčí. Další významnou skupinou ohrožených jsou lidé s velkou nadváhou, kuřáci a pijáci alkoholu. Rychlost zhoršování funkce ledvin může být individuální a hodně přitom záleží, jestli pacient spolupracuje s lékařem a dodržuje správný léčebný režim. Jinak se může konečné stadium, tedy selhání ledvin dostavit velmi brzo a pak je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací.

Tempo, jakým k poklesu ledvinných funkcí dochází, je závislé na vyvolávající příčině a přidružených nemocech. Vždy se dá ale zpomalit vhodným stravováním a životním stylem. „Výskyt chronických onemocnění ledvin má rostoucí trend nejen v České republice, ale i na celém světě. Počet nemocných se zvyšuje se stárnutím populace, kdy se více lidí dožívá komplikací způsobených civilizačními onemocněními. Z průzkumů vyplývá, že přibližně 5 % dospělé populace trpí chronickým onemocněním ledvin v pokročilém stadiu. V podmínkách České republiky to znamená minimálně půl milionu osob s již významným snížením funkce ledvin,“ varuje MUDr. Karel Petrů, primář dialyzačního střediska Fresenius Nephrocare v Praze 6 - Střešovicích.

U těchto lidí je zásadní, aby byla diagnóza stanovena co nejdříve a mohla být zahájena konzervativní léčba, jejíž podstatnou součástí je kromě léčby vyvolávajícího onemocnění také dieta a úprava životního stylu. V každé fázi onemocnění budou doporučení nefrologa jiná, a proto je nutné s ním svou dietu pravidelně konzultovat a přizpůsobovat ji laboratorním výsledkům, které ukazují na aktuální schopnost ledvin odstraňovat z krve odpadní látky. „Jednou ze zásadních změn v jídelníčku je například omezení příjmu bílkovin, soli atd. To výrazně sníží množství odpadních látek v krvi. Velké množství bílkovin se nachází třeba v mase, ve vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius NephroCare Dana Sasaková.

Bílkoviny však nejsou jediným problémem. V těle se totiž při snížené funkci ledvin, hromadí i některé minerály. Jejich příjem je nutné omezit, jinak by došlo k poruchám rytmu srdce, urychlení procesu aterosklerózy, zadržování vody v těle, a mnoha dalším, život ohrožujícím komplikacím. Jedná se o především o sodík, draslík a fosfor. „Velké množství draslíku obsahuje například ovoce (banány, sušené ovoce, hrozny, avokádo), zelenina (špenát, brambory, brokolice, rajčata a další druhy zeleniny), ořechy a mandle, celozrnné výrobky a mléčné výrobky,“ vypočítává Dana Sasaková a dodává: „Na fosfáty jsou bohaté mléčné výrobky, maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda a kakao, nealkoholické nápoje (např. Cola) a pivo. Sodík je nejvíce obsažen v různých polotovarech a pochutinách, proto pacientům doporučujeme tento druh potravy úplně vynechat. Lepší je, když si pacienti vaří doma z čerstvých surovin.“

V pokročilejších fázích chronického onemocnění ledvin může docházet k tomu, že pacientovi klesá produkce moči. Pak je na čase ve spolupráci s nefrologem snížit i příjem tekutin. V opačném případě hrozí převodnění organizmu se všemi negativními důsledky, jakými jsou otoky, vysoký krevní tlak a zátěž pro srdce a cévy.

„Součástí dialyzačních středisek Fresenius NephroCare jsou i nefrologické ambulance, které pečují také o pacienty, kteří ještě nemusí docházet na dialýzu, ale přesto již mají funkci ledvin sníženou. Podle výsledků jim upravujeme dietní a pitný režim. Většinou je posílají diabetologové nebo praktičtí lékaři, ale mohou samozřejmě přijít i sami a požádat nás o konzultaci, pokud mají podezření, že s funkcí jejich ledvin není něco v pořádku,“ dodává primář Karel Petrů.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama