Divoké byliny nejen do polévky

Divoké bylinky lze nalézt ve volné přírodě, ale leckdy i na své zahradě. Jsou obrovskou zásobárnou minerálních látek, podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater a pomáhají organismu získávat imunitu.

Divoké rostliny obsahují zelené barvivo chlorofyl, které:
Čistí každou buňku.
Okysličuje a vyživuje buňky.
Posiluje obranyschopnost organismu.
Podporuje trávení.
Působí preventivně proti rakovině.
Vyrovnává tělesné pH.
Divoké bylinky lze přidávat do salátů, polévek, pomazánek i k masu. Dodávají jim totiž zajímavou svěží chuť i vůni.
Na zimu si můžete nasušit bylinnou směs z divokých rostlin, do které se hodí např.
Pelyněk - sušený je vhodný do čisticích polévek, kuchaři ho doporučují k tučným masům (kachně, huse, vepřovému a divočině), také k zelenině a houbám. Větvičky na vrcholu rostliny se trhají před květem. Pozor, má hodně hořkou chuť.
Sedmikráska - květy do kořenicích a čajových směsí.
Pampeliška - Všechny sušené části ( kořen, listy i květ) do směsí. Má hodně hořkou chuť.
Květy jetele - mají nasládlou chuť, takže jsou výtečné do všech směsí.
Řebříček - nasušíné květym s ostatními bylinami do směsí.
Jitrocel kopinatý - sušené listy.
Medvědí česnek - jeho aroma dodá polévce „šťávu“.

Bršlice kozí noha - má kmínovou chuť.
Ptačinec žabinec - je pikantní, s lehce oříškovou chutí.
Popenec - má pikantní chuť.
Šťovík - lodyha se nesuší, je příliš tuhá. Má kyselou chuť.
 
Jedlé části divokých bylin

Andělíka lékařská - kořeny, oddenky, mladé listy, lodyhy, nažky
Bedrník obecný - mladé listy
Blatouch bahenní - listy v malém množství, poupata
Bolševník obecný - mladé listy, uzavřená poupata, lodyha, kořeny
Čekanka obecná - mladé spodní listy, kořen
Černohlávek obecný - jedlá je celá mladá rostlina kromě kořenů
Česnáček lékařský - listy, květy i semena
Česnek medvědí - mladé listy, květy, cibulky
Hluchavka nachová - mladé listy a květy, můžete využít i hluchavku bílou
Hulevník lékařský - mladé listy
Jetel luční - květy a listy
Jitrocel kopinatý- listy, květenství
Jitrocel větší - listy, klasy, semena
Kokoška pastuší tobolka - květenství, mladé listy z listové růžice, kořeny
Komonice lékařská - mladé listy, nať
Kontryhel žlutozelený - mladé listy
Kopřiva dvoudomá - mladé výhonky, vrcholky starších rostlin před rozkvětem
Kostival lékařský - mladé listy

Kotvice plovoucí - plody
Kozí brada východní - mladé listy, stonky, úbory, kořen
Křen selský- kořen, listy je možné nakládat jako zelí
Kuklík měšstský- oddenek, jarní výhonky
Lebeda lesklá - listy mladých rostlin
Lopuch větší - kořeny, listy, semena
Merlík všedobr - listy, květenství, nahrazuje špenát
Mochna husí - listy a květy, kořeny vyrývejte od září do zimy
Mrkev divoká - kořen před květem, nejlépe v prvním roce života nebo na jaře druhého roku, nať
Orobinec širokolistý - oddenky, mladé výhonky, palice, semena
Orsej jarní - listy časně zjara před květem
Pcháč zelinný - listy, lodyha, kořeny v prvním roce života
Plicník lékařský - listy
Podběl lékařský - květy, listy
Popenec břečťanovitý - mladé výhonky, listy
Potočnice lékařská - listy a lodyhy, semena můžete použít míáto pepře
Prvosenka jarní - celá rostlina s výjimkou oddenku
Ptačinec žabinec - celá rostlina
Pupalka dvouletá - lisy, výhony, kořeny, zralá semena, v současnoásti se pupalka pěsuje na pupalkový olej využívaný v kosmetice i ve farmacii
Pupava bezlodyžná - lůžka květního úboru
Puškvorec obecný - klásky a oddenek
Rdesno peprník - čerstvá mladá nať, semena, mladé listy
Rozrazil potoční - celá rostlina bez kořenů
Řebříček obecný - mladé listy před vytvořením květní lodyhy
Ředkev ohnice - listy a výhonky mladých rostlin, semena a kořen, který sklízejte v průběhu srpna a září. Chutí připomíná křen.
Řepík lékařský - mladé listy a květenství
Řeřišnice luční - celá rostlina kromě kořenů
Sedmikráska chudobka - listy, květní pupeny a květy
Sléz lesní - mladé lístky, výhonky, květy, plody (takzvané chlebíčky)
Smetanka lékařská - kořen (v malém množství), listy, květenství
Šrucha zelná - mladé dužnaté lodyhy, výhonky
Šťavel kyselý - listy a květy, které mají nakyslou příchuť
Šťovík kyselý - mladá nať a listy, semena na mouku
Violka vonná - listy i květy. Listy obsahují hodně slizu, a jsou proto vhodné k zahušťování polévek.
Vrbka úzkolistá - listy a oddenky, které se dají jíst syrové nebo vařené
Zvonečník klasnatý - mladé listy a ještě uzavřená květenství, jež lze opražit na oleji, jedlý je i kořen, který vyrývejte na podzim
Zdroj: Vladislava Mlada Jirásková - Síla léčivých polévek, nakladatelství Eminent
UPOZORNĚNÍ: Pro konzumaci divokých rostlin je nutná jejich dokonalá znalost. Zejména v čeledi miříkovitých (mrkvovitých) je hodně jedovatých druhů.

Související články: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama