Divoké byliny nejen do polévky

Divoké bylinky lze nalézt ve volné přírodě, ale leckdy i na své zahradě. Jsou obrovskou zásobárnou minerálních látek, podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater a pomáhají organismu získávat imunitu.

Divoké rostliny obsahují zelené barvivo chlorofyl, které:

Čistí každou buňku.
Okysličuje a vyživuje buňky.
Posiluje obranyschopnost organismu.
Podporuje trávení.
Působí preventivně proti rakovině.
Vyrovnává tělesné pH.

Divoké bylinky lze přidávat do salátů, polévek, pomazánek i k masu. Dodávají jim totiž zajímavou svěží chuť i vůni.

Na zimu si můžete nasušit bylinnou směs z divokých rostlin, do které se hodí např.

Pelyněk - sušený je vhodný do čisticích polévek, kuchaři ho doporučují k tučným masům (kachně, huse, vepřovému a divočině), také k zelenině a houbám. Větvičky na vrcholu rostliny se trhají před květem. Pozor, má hodně hořkou chuť.

Sedmikráska - květy do kořenicích a čajových směsí.

Pampeliška - Všechny sušené části ( kořen, listy i květ) do směsí. Má hodně hořkou chuť.

Květy jetele - mají nasládlou chuť, takže jsou výtečné do všech směsí.

Řebříček - nasušíné květym s ostatními bylinami do směsí.

Jitrocel kopinatý - sušené listy.

Medvědí česnek - jeho aroma dodá polévce „šťávu“.

Bršlice kozí noha - má kmínovou chuť.

Ptačinec žabinec - je pikantní, s lehce oříškovou chutí.

Popenec - má pikantní chuť.

Šťovík - lodyha se nesuší, je příliš tuhá. Má kyselou chuť.

 

Jedlé části divokých bylin


Andělíka lékařská - kořeny, oddenky, mladé listy, lodyhy, nažky

Bedrník obecný - mladé listy

Blatouch bahenní - listy v malém množství, poupata

Bolševník obecný - mladé listy, uzavřená poupata, lodyha, kořeny

Čekanka obecná - mladé spodní listy, kořen

Černohlávek obecný - jedlá je celá mladá rostlina kromě kořenů

Česnáček lékařský - listy, květy i semena

Česnek medvědí - mladé listy, květy, cibulky

Hluchavka nachová - mladé listy a květy, můžete využít i hluchavku bílou

Hulevník lékařský - mladé listy

Jetel luční - květy a listy

Jitrocel kopinatý- listy, květenství

Jitrocel větší - listy, klasy, semena

Kokoška pastuší tobolka - květenství, mladé listy z listové růžice, kořeny

Komonice lékařská - mladé listy, nať

Kontryhel žlutozelený - mladé listy

Kopřiva dvoudomá - mladé výhonky, vrcholky starších rostlin před rozkvětem

Kostival lékařský - mladé listy

Kotvice plovoucí - plody

Kozí brada východní - mladé listy, stonky, úbory, kořen

Křen selský- kořen, listy je možné nakládat jako zelí

Kuklík měšstský- oddenek, jarní výhonky

Lebeda lesklá - listy mladých rostlin

Lopuch větší - kořeny, listy, semena

Merlík všedobr - listy, květenství, nahrazuje špenát

Mochna husí - listy a květy, kořeny vyrývejte od září do zimy

Mrkev divoká - kořen před květem, nejlépe v prvním roce života nebo na jaře druhého roku, nať

Orobinec širokolistý - oddenky, mladé výhonky, palice, semena

Orsej jarní - listy časně zjara před květem

Pcháč zelinný - listy, lodyha, kořeny v prvním roce života

Plicník lékařský - listy

Podběl lékařský - květy, listy

Popenec břečťanovitý - mladé výhonky, listy

Potočnice lékařská - listy a lodyhy, semena můžete použít míáto pepře

Prvosenka jarní - celá rostlina s výjimkou oddenku

Ptačinec žabinec - celá rostlina

Pupalka dvouletá - lisy, výhony, kořeny, zralá semena, v současnoásti se pupalka pěsuje na pupalkový olej využívaný v kosmetice i ve farmacii

Pupava bezlodyžná - lůžka květního úboru

Puškvorec obecný - klásky a oddenek

Rdesno peprník - čerstvá mladá nať, semena, mladé listy

Rozrazil potoční - celá rostlina bez kořenů

Řebříček obecný - mladé listy před vytvořením květní lodyhy

Ředkev ohnice - listy a výhonky mladých rostlin, semena a kořen, který sklízejte v průběhu srpna a září. Chutí připomíná křen.

Řepík lékařský - mladé listy a květenství

Řeřišnice luční - celá rostlina kromě kořenů

Sedmikráska chudobka - listy, květní pupeny a květy

Sléz lesní - mladé lístky, výhonky, květy, plody (takzvané chlebíčky)

Smetanka lékařská - kořen (v malém množství), listy, květenství

Šrucha zelná - mladé dužnaté lodyhy, výhonky

Šťavel kyselý - listy a květy, které mají nakyslou příchuť

Šťovík kyselý - mladá nať a listy, semena na mouku

Violka vonná - listy i květy. Listy obsahují hodně slizu, a jsou proto vhodné k zahušťování polévek.

Vrbka úzkolistá - listy a oddenky, které se dají jíst syrové nebo vařené

Zvonečník klasnatý - mladé listy a ještě uzavřená květenství, jež lze opražit na oleji, jedlý je i kořen, který vyrývejte na podzim

Zdroj: Vladislava Mlada Jirásková - Síla léčivých polévek, nakladatelství Eminent

UPOZORNĚNÍ: Pro konzumaci divokých rostlin je nutná jejich dokonalá znalost. Zejména v čeledi miříkovitých (mrkvovitých) je hodně jedovatých druhů.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama