Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Dobré a špatné tuky

Jedno je jasné - bez tuků zdravě žít nemůžeme. Diety, vyhýbající se jakékoliv formě tuku, mohou být zdraví velmi nebezpečné. Na druhé straně nadměrná konzumace tuků či příjem těch nesprávných tuků je rizikovým faktorem cévních a srdečních chorob, obezity a některých druhů rakoviny. Takže jaké tuky známe, čím jsou pro nás důležité a jak nám mohou škodit?

Tuky můžeme dělit na nasycené a nenasycené. Nasycené tuky jsou využitelné jako zdroje energie a jako zdroj vitamínů rozpustných v tucích.

Tyto tuky, které jsou ve velké míře obsaženy v masu, sýru, vejcích, mléku a palmovém oleji, mohou zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, přispívajícího ke kardiovaskulárním onemocněním.


Tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin se nacházejí především ve lněném oleji, rybím tuku, tykvových semenech, vlašských ořeších, avokádu, sojových bobech, olivovém oleji, slunečnicovém, pupalkovém, brutnákovém a v dalších rostlinných olejích.

Tyto tuky jsou nutné pro výstavbu buněčných membrán, pro mozek, oči, vnitřní ucho, hormonální a pohlavní orgány.


Avšak aby to nebylo jednoduché, jsou nenasycené tuky prospěšné pouze v cis- formě, tzn. v přírodním nezpracovaném stavu. I nejprospěšnější oleje zpracováním do margarínů a kuchyňských olejů ztrácejí své zdraví prospěšné vlastnosti. Významná cis-konfigurace se zahřátím, hydrogenací a dalšími zpracovatelskými postupy přeměňuje
na trans-konfiguraci.


Trans formy tuků zvyšují propustnost buněčných membrán a tak umožňují toxinům, aby vnikly do buňky, způsobují abnormity buněčných funkcí a podílejí se na rozvoji oběhových poruch i rakoviny.

Trans formy tuků zvyšují cholesterol a LDL podobně jako diety s obsahem nasycených tuků. Čím pevnější tuk, tím více trans formy obsahuje. Pokud na etiketě potraviny v seznamu obsažených látek naleznete slovo "hydrogenovaný" či "částečně hydrogenovaný", značí to obsah tuků trans-konfigurace. Můžete je najít v čokoládách, sušenkách, mražených pokrmech, pečivu...

Mezi nenasycenými mastnými kyselinami nacházíme dvě esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit a které musí být přijímány potravou. Jsou to kyselina linolová a kyselina alfa-linolenová.

Kyselina linolová se dále v těle přeměňuje a dává vzniknout skupině kyselin omega-6. Kyselina linolová se nachází v rostlinných olejích, například v olivovém a slunečnicovém oleji. Mastné kyseliny ze skupiny omega-6 jsou nezbytnou součástí všech buněk a slouží k tvorbě látek , které se podílejí na celé řadě pochodů včetně krevního oběhu a zánětů. Nedostatek může způsobovat špatný růst, kožní choroby, oslabení imunitního systému a tvorbu krevních sraženin.

Od kyseliny alfa-linolenové jsou odvozeny omega-3 mastné kyseliny. Tuto skupinu nacházíme v tučných rybách ořechách a v rostlinných olejích jako například v slunečnicovém oleji. Omega 3 jsou výchozí látkou pro tvorbu prostaglandinů, které mají protirakovinové účinky. Omega 3 jsou prevencí onemocnění cév, srdce, kožních chorob, revmatických onemocnění a cukrovky dospělého věku.

Velmi významným zdrojem tuků omega-3 a omega-6 je lněný olej.

Z výše uvedeného vyplývá, že tuky jsou pro některé funkce našeho organismu nezbytně nutné. Vyhýbat bychom se proto měli pouze tukům přepalovaným, smaženým, rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným. Přednost bychom měli dávat rostlinným tukům za studena lisovaným, ořechům, semínkům a rybám. Střídmá konzumace živočišných tuků (například másla, vajec, jogurtů), vyvážená zvýšeným příjmem tuků rostlinných není pro náš organismus nebezpečná. Samozřejmě, že otázkou zůstává kvalita zdrojů tuků a jejich znečištění a to jak rostlinných , tak živočišných.


Autor: mk

Komentáře (16)

  • Obrázek uživatele Pasant
    Pasant (anonym)

    Směšná, neúčinná a předražená náhražka! Jako všechny tyto "vymoženosti". Vraťte se k jídelníčku předků a problémy zmizí.

    Kvě 23, 2004
  • Obrázek uživatele Bohouš
    Bohouš (anonym)

    Mám jenom dotaz. Proč se diabetikům nedoporučuje či spíše zakazuje požívání palmového a kokosového oleje když jinak jsou rostliné tuky doporučovány? Jsou tyto oleje používány ve výrobě tzv umělých tuků když na jejich obalech je ve složení napsáno vždy rostliné oleje?

    Říj 08, 2004
  • Obrázek uživatele lenka.lanova"iol.cz
    lenka.lanova"iol.cz (anonym)

    Pokud byste měli zájem o zakoupení nenasycených mastných kyselin Omega 3 a Omega 6,jsou k dispozici v kapslích pod obchodním názvem "Synerbiol" u firmy Nutergia s.r.o, Čestmírova 1 Praha 4, tel/fax 6923611.

    Bře 05, 2002
  • Obrázek uživatele Pasant
    Pasant (anonym)

    Autor by si měl důkladně prostudovat tento článek. http://www.westonaprice.org/know_your_fats/oiling.html Možná by pak nepsal o "přeměňování" olejových kyselin v těle... a podobné skvosty...

    Kvě 23, 2004
  • Obrázek uživatele juvami
    juvami (anonym)

    Veda dovoluje objavit mnoho zaujimaveho, nie vsetko je v praktickom zivote aj pouzitelne.

    Čer 25, 2006
  • Obrázek uživatele Herb
    Herb (anonym)

    Na výše uvedený dotaz odpovídám. Palmové a kokosové oleje obsahují více nasycených tuků než běžné oleje (řepkový, olivový apod.)a dokonce více než živočišné tuky (sádlo, máslo, lůj). Člověk by se jim měl vyhýbat. Běžně jsou obsaženy v sušenkách a podobných výrobcích. Vždy se dívejte na informace o složení výrobků. Než používat ztužené tuky typu Ramy, Hery apod. je lepší užívat máslo nebo sádlo. Samozřejmě s mírou! Já osobně dávám přednost kv.olejům a konzumaci ořechů, ryb ..., i když občas máslo používám v rozumné míře taky. Je důležité rovněž se zabívat skladbou poly a mono nenasycených mastných kyselin v jednotlivých tucích.

    Srp 24, 2007
  • Obrázek uživatele Klara
    Klara (anonym)

    No tak to zase tady nekdo neco trvdi aniz by si to overil. Kokosovy a palmovy olej jsou velice prospesne. V prvni rade vysoky podil nasycenych tuku neni spatny. Umoznuje pouziti techto oleju pro peceni a restovani -neprepaluje se tak jako slunecnicovy nebo olivovy. Nasycene tuky jsou velice dulezite, protoze chrani esencialni mastne kyseliny pred oxidaci!!! Na druhou stranu nema zadny "spatny cholesterol". Lide si proste porad mysli ze nasycene tuky jsou jen spatne, ale zdaleka to neni pravda. Navic kokosovy olej obcahuje MCT kyseliny... ale to uz by byla moc dlouha pohadka, ale sportovci dobre vedi o cem mluvim. Clovek ma pouzivat oleje tak jako pouziva zeleninu. Kazdy druh je necim prospesny a nic se nema prehanet. Kdyz budete jist jenom mrkev tak se vam nepovede taky dobre... ;-)

    Zář 27, 2007
  • Obrázek uživatele nevim
    nevim (anonym)

    docela dobry ale ja bych to psaql jeste podrobnejc

    Bře 31, 2008
  • Obrázek uživatele Sylvie
    Sylvie (anonym)

    Já používám v madlé dávce máslo a sádlo.Olejům se vyhýbám, vždyť je to jako lepidlo

    Bře 31, 2009
  • Obrázek uživatele Jirka
    Jirka (anonym)

    Nechápu, že v článku na toto téma není zmíněno klasické máslo. Škoda.

    Črv 26, 2009
  • Obrázek uživatele maruska:-*
    maruska:-* (anonym)

    mno moc tommu nerozumim ale je t na prd

    Dub 21, 2010
  • Obrázek uživatele Timi
    Timi (anonym)

    Osobne uzivam MaxiCor s obsahem omega-3 mastnych kyselin, protoze mame v rodine vysoky cholesterol a tak chci do budoucna predejit problemum... verim tomu. Dneska to uz jinak nejde:o(

    Srp 10, 2010
  • Obrázek uživatele pepa
    pepa (anonym)

    Osobne uzivam MaxiCor s...zničíte si tim zdraví.... jezte s mírou máslo, konopný olej je užasně zdravej, lepší než olivovej.... cpát do sebe jakýkoli prášky bez důvodu je sebevražda a Rama a podobný náhražky jsou v podstatě jedy.....

    Lis 04, 2012
  • Obrázek uživatele Ivana
    Ivana (anonym)

    Ryby mám ráda...ale neumím je připravit jako v restauraci :( A na ořechy mám alergii. Tak dodávám tělu omega 3 pomocí Maxicoru, tedy rybím olejem v kapslích. A smaženému se raději vyhýbám.

    Dub 26, 2017

Přidat komentář

Reklama

Reklama