
Základní princip terapie při nesnášenlivosti mléčného cukru závisí na stupni intolerance. Vzhledem k tomu, že jedinci velmi často snášejí pouze opravdu malé množství mléčného cukru (až 10 g na den), je třeba se zcela individuálně mléka a mléčných výrobků vzdát.
Mléčný cukr je obsažen v každém druhu mléka živočišného původu. Je součástí mateřského, kozího i buvolího mléka. Oslí a kobylí mléko obsahují největší množství mléčného cukru ze všech druhů mléka.
Konzumace fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, kysané mléko, pod-máslí, kefír) je na místě, protože ty obsahují velmi málo laktózy (protože bakterie mléčných kyselin mléčný cukr ve výrobku již zpracovaly), a tím i pomáhají mléčný cukr ve střevech strávit. Podstatným způsobem také tělo zásobují biologicky kvalitními bílkovinami a vápníkem. Při lehké nesnášenlivosti laktózy bývá až půl kelímku jogurtu denně dobře snášena.
V sýru bývá mléčný cukr zpracováván bakteriemi již během procesu zrání. Tvrdý sýr (ementál, parmazán) neobsahuje prakticky žádný mléčný cukr. Všechny ostatní druhy sýra obsahují také velmi malé množství laktózy a bývají obvykle dobře snášeny. Obezřetnost je nutná v případě syrovátkového sýra a některých druhů plísňového sýra s přídavkem mléčného prášku. Těch by se jedinci trpící nesnášenlivostí laktózy měli vyvarovat.
Také syrovátka obsahuje laktózu, na 100 ml méně než 5 g. Patří tak k potravinám s vysokým podílem mléčného cukru. Proto laktózu najdeme i ve výrobcích, které obsahují syrovátku, tedy v margarínu a tuku na pečení.
Ve srovnání s mlékem také smetana a šlehačka obsahují velmi malé množství mléčného cukru. Tyto mléčné výrobky však na základě vysoké podílu tuku a vysokého obsahu nasycených kyselin ve větší míře nelze doporučit, stejně jako máslo a přepuštěné máslo, která laktózu neobsahují.
Laktóza je ovšem obsažena i v celé řadě jiných potravin. Mimo jiné i v mléčné čokoládě, smetanových a karamelových bonbonech, nugátu, ořechovo-nugáto-vém krému, pralinkách, čokoládových tyčinkách a zmrzlině. V podstatě všechny potraviny a pokrmy, při jejichž přípravě se používá mléko, obsahují mléčný cukr. K takovým patří pudink, mléčná rýže, krupičná kaše, sladké nákypy a palačinky a také mnoho polotovarů.
Chléb a pečivo často obsahují mléko, sušené mléko a sušenou syrovátku. Typickými výrobky tohoto typu jsou knáckebrot, krekry, keksy, mléčný chléb, koláče, směsi músli, ale také směsi na výrobu chleba a koláčů.
Prášek na výrobu bramborové kaše, instatní polévky, hotové omáčky a krémy jsou potenciální zdroje mléčného cukru, stejně jako jídla z konzervy, hluboce zmrazená masová a zeleninová jídla, párky a játrovky, masové konzervy a zvláště uzeniny se sníženým podílem tuku.
Také určité léky mohou obsahovat mléčný cukr. Sladidlo v tabletách obsahuje laktózu jako nosnou látku, stejně jako otruby v tabletách.
Tip
Velmi citliví jedinci by se měli vyvarovat všech výše uvedených výrobků a u každé potraviny v seznamu ingrediencí zvážit, jestli neobsar je mléko nebo jeho složky.
Mléčný cukr není obsažen v:
- ovoci,
- zelenině,
- obilí,
- masu,
- rybách,
- vejcích,
- cukru, medu,
- bramborách, rýži, těstovinách.
- Alternativní produkty, v nichž není obsažen žádný mléčný cukr
- Existuje celá řada takzvaných náhražkových produktů, které lze konzumovat místo mléka a mléčných výrobků nebo používat k vaření. Mnoho těchto potravin je k dostání v obchodech se zdravou výživou a bio výrobky.
- Mléčné výrobky s nízkým či žádným obsahem mléčného cukru
- Sójové mléko
- Ovesné mléko
- Rýžové mléko
- Mandlové mléko
- Sójový krém
- Sójové jogurty
- Sójové dezerty
- Sójové pudinky
- Laktázové preparáty:
Potraviny obsahující mléčný cukr mohou být dobře snášeny díky paralelnímu požití preparátu obsahujícího enzym štěpící mléčný cukr - laktázu. Dávka se řídí podle rozsahu deficitu laktázy a podle množství požitého mléčného cukru. Preparáty existují v podobě tablet a prášku. Umožňují to, že mléčný cukr je v trávicím traktu správně štěpen a jeho jednotlivé složky organismus může přijímat.Zdroj: Laktóza a fruktóza - Co smím vůbec jíst a co mám vařit?, nakladatelství Grada
Komentáře (7)
- odpovědět
Čer 26, 2009- odpovědět
Lis 14, 2009- odpovědět
Led 30, 2014- odpovědět
Led 22, 2021- odpovědět
Led 22, 2021- odpovědět
Led 22, 2021- odpovědět
Led 26, 2021Přidat komentář