Doporučeni výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

Základní princip terapie při nesnášenlivosti mléčného cukru závisí na stupni intolerance. Vzhledem k tomu, že jedinci velmi často snášejí pouze opravdu malé množství mléčného cukru (až 10 g na den), je třeba se zcela individuálně mléka a mléčných výrobků vzdát.

Mléčný cukr je obsažen v každém druhu mléka. Je součástí mateřského, kozího i buvolího mléka. Oslí a kobylí mléko obsahují největší množství mléčného cukru ze všech druhů mléka.

Konzumace fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, kysané mléko, pod-máslí, kefír) je na místě, protože ty obsahují velmi málo laktózy (protože bakterie mléčných kyselin mléčný cukr ve výrobku již zpracovaly), a tím i pomáhají mléčný cukr ve střevech strávit. Podstatným způsobem také tělo zásobují biologicky kvalitními bílkovinami a vápníkem. Při lehké nesnášenlivosti laktózy bývá až půl kelímku jogurtu denně dobře snášena.


V sýru bývá mléčný cukr zpracováván bakteriemi již během procesu zrání. Tvrdý sýr (ementál, parmazán) neobsahuje prakticky žádný mléčný cukr. Všechny ostatní druhy sýra obsahují také velmi malé množství laktózy a bývají obvykle dobře snášeny. Obezřetnost je nutná v případě syrovátkového sýra a některých druhů plísňového sýra s přídavkem mléčného prášku. Těch by se jedinci trpící nesnášenlivostí laktózy měli vyvarovat.


Také syrovátka obsahuje laktózu, na 100 ml méně než 5 g. Patří tak k potravinám s vysokým podílem mléčného cukru. Proto laktózu najdeme i ve výrobcích, které obsahují syrovátku, tedy v margarínu a tuku na pečení.


Ve srovnání s mlékem také smetana a šlehačka obsahují velmi malé množství mléčného cukru. Tyto mléčné výrobky však na
základě vysoké podílu tuku a vysokého obsahu nasycených kyselin ve větší míře nelze doporučit, stejně jako máslo a přepuštěné máslo, která laktózu neobsahují.


Laktóza je ovšem obsažena i v celé řadě jiných potravin. Mimo jiné i v mléčné čokoládě, smetanových a karamelových bonbonech, nugátu, ořechovo-nugáto-vém krému, pralinkách, čokoládových tyčinkách a zmrzlině. V podstatě všechny potraviny a pokrmy, při jejichž přípravě se používá mléko, obsahují mléčný cukr. K takovým patří pudink, mléčná rýže, krupičná kaše, sladké nákypy a palačinky a také mnoho polotovarů.


Chléb a pečivo často obsahují mléko, sušené mléko a sušenou syrovátku. Typickými výrobky tohoto typu jsou knáckebrot, krekry, keksy, mléčný chléb, koláče, směsi músli, ale také směsi na výrobu chleba a koláčů.


Prášek na výrobu bramborové kaše, instatní polévky, hotové omáčky a krémy jsou potenciální zdroje mléčného cukru, stejně jako jídla z konzervy, hluboce zmrazená masová a zeleninová jídla, párky a játrovky, masové konzervy a zvláště uzeniny se sníženým podílem tuku.


Také určité léky mohou obsahovat mléčný cukr. Sladidlo v tabletách obsahuje laktózu jako nosnou látku, stejně jako otruby v tabletách.

Tip

Velmi citliví jedinci by se měli vyvarovat všech výše uvedených výrobků a u každé potraviny v seznamu ingrediencí zvážit, jestli neobsar je mléko nebo jeho složky.



Mléčný cukr není obsažen v:

  • ovoci,
  • zelenině,
  • obilí,
  • masu,
  • rybách,
  • vejcích,
  • cukru, medu,
  • bramborách, rýži, těstovinách.

    Alternativní produkty, v nichž není obsažen žádný mléčný cukr

    Existuje celá řada takzvaných náhražkových produktů, které lze konzumovat místo mléka a mléčných výrobků nebo používat k vaření. Mnoho těchto potravin je k dostání v obchodech se zdravou výživou a bio výrobky.

  • Mléčné výrobky s nízkým či žádným obsahem mléčného cukru
  • Sójové mléko
  • Ovesné mléko
  • Rýžové mléko
  • Mandlové mléko
  • Sójový krém
  • Sójové jogurty
  • Sójové dezerty
  • Sójové pudinky

    Laktázové preparáty:

    Potraviny obsahující mléčný cukr mohou být dobře snášeny díky paralelnímu požití preparátu obsahujícího enzym štěpící mléčný cukr - laktázu. Dávka se řídí podle rozsahu deficitu laktázy a podle množství požitého mléčného cukru. Preparáty existují v podobě tablet a prášku. Umožňují to, že mléčný cukr je v trávicím traktu správně štěpen a jeho jednotlivé složky organismus může přijímat.


    Zdroj: Laktóza a fruktóza - Co smím vůbec jíst a co mám vařit?, nakladatelství Grada

  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
    Diskuze ke článku
    Přidat komentář
    Související produkty na 001shop.cz: 

    Komentáře (3)

    • Obrázek uživatele Jana
      Jana (anonym)

      Doporučuji, především pro děti Ganoschokolade(horká čokoláda)s houbou reishi. Tento výživný, povzbuzující, zdravý nápoj je obohacen o extrakt Ganoderma Lucidum, vysoce kvalitní kakao, odstředěné mléko a sušenou smetanu na rostlinné bázi. Gano Schokolade je nápad Gano Excel. Tento nápoj je vyráběn z kakaa a Ganoderma Lucidum. Farmakologická hodnota

      Čer 26, 2009
    • Obrázek uživatele 19iveta
      19iveta (anonym)

      Vsichni, kdo intoleranci laktozy nebo celiakii trpi mohou nyni zdarma vyzkouset novou radu vyrobku (vice nez 40) jmenuje se SPAR free from. Podivejte se na www.cz.sparfreefrom.net/signup. Najdete tam pecivo, mlecne vyrobky, koreni, omacky i neco na mlsny zub. Urcite je to zajimave i pro lidi, kteri uvedene intolerance nemaji a radi zkousi neco noveho... Zdravim a preji hodne stesti 19 Iveta

      Lis 14, 2009
    • Obrázek uživatele bezlaktózáč
      bezlaktózáč (anonym)

      Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu zabývající se intolerancí laktózy a všem co s tímto onemocněním souvisí. Sama trpím nesnášenlivostí laktózy a vím, že je to nemoc nepříjemná a často zákeřná - hlavně kvůli skryté laktóze v potravinách. Více informací se dočtete zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/. Budu ráda za sdílení a doporučení, bude-li se Vám web líbit. Přeji všem mnoho zdraví a pohody!

      Led 30, 2014

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama