
Existuje celá řada důvodů, proč dnešní potraviny nezajišťují člověku plnou výživnou hodnotu, i když se snaží vyhýbat nekvalitním výrobkům a rychlým občerstvením a dává přednost syrové zelenině, celozrnné mouce a vůbec zdravějšímu jídelníčku.
1. Vyčerpání půdy způsobené nadměrnou produkcí začíná být běžné. Potraviny vypěstované na takové půdě jsou i přes chemické hnojení nutričně chudé. Chemická hnojiva zajišťují vyšší výnosy, ale ne kvalitní obsah potřebných látek.
2. Toxické insekticidy a chemická hnojiva se používají v dnešním zemědělství prakticky všude. Zanechávají rezidua na potravinách a v půdě a ničí půdní organismy, což zem ještě více poškozuje. Vzniká tak bludný kruh, kdy potřebujeme stále větší a větší množství chemikálií k zajištění stejné úrody.
3. Velké množství plodů je sklízeno a přepravováno ještě dříve, než dozrají - přirozená zralost je však nezbytná pro dosažení plné výživné hodnoty ovoce nebo zeleniny.
4. Všude jsou používána barviva, vosky, saponáty, emulgátory, bělící látky atd. Jsem zděšena, když jsou okurky, které jsem koupila, navoskovány tak, že je není možno vzít do ruky. Kloužou a nechávají na dřezu zelené skvrny. Nebarvené pomeranče nejsou oranžové, nýbrž žlutozelené, takže většina žen neví, jak zralý pomeranč vypadá.
5. Bílý cukr tvoří až čtvrtinu amerického jídelníčku a je z hlediska výživy zcela nehodnotný.
6. Chemické přísady, konzervační činidla a barviva, která mohou být škodlivá a přinejmenším nemají žádnou výživnou hodnotu, se používají bez omezení. Je známo, že mnohé z těchto látek jsou jedovaté, ale FDA nečiní nic nebo jen velmi málo ve věci jejich testování a regulace. Více než 1200 přípravků, které FDA schválila, nebylo nikdy testováno z hlediska bezpečnosti. Jako příklad mohou sloužit červené barvivo číslo dvě, sacharin a cyklamat.
7. Stále hrozivější znečištění vody, vzduchu a půdy toxickými odpady, chemikáliemi a průmyslovými zplodinami zamořuje úrodu. Také kysličník uhelnatý a olovo z výfuků automobilů, autobusů, nákladních aut a letadel jsou smrtící. Přijatá opatření proti znečišťování životního prostředí jsou příliš nedostatečná, než aby mohla přinést nějaký výsledek.
8. Radioaktivní látky uvolněné při jaderných zkouškách, haváriiích i provozu jaderných elektráren se dostávají do půdy i rostlin, které jsou na ní pěstovány.
9. Připravované ozařování potravy radioaktivními paprsky za účelem prodloužení skladovatelnosti se již začíná provádět. Týká se to koření, obilovin, ovoce, zeleniny, masa, drůbeže, mléčných výrobků, ryb a ořechů - tedy takřka všech druhů potravin. Bylo zjištěno, že u takto ošetřených potravin dochází k dvaceti až osmdesátiprocentním ztrátám vitaminů A, B, C, E, F, a K. FDA trvá pouze na tom, aby byly ozařované potraviny příslušně označeny. Celý tento nechutný projekt je zřejmě společným dílem jaderného a potravinářského průmyslu.
10. Všeobecné rozšíření provozoven s rychlým občerstvením a jejich prodejní metody americké výživě rozhodně neprospívají. Produkty, které lidem servírují, jsou možná syté, ale není to potrava.
Zdroj: Diane Stein - Všechny ženy jsou léčitelky, nakladatelství Pragma
Komentáře (2)
- odpovědět
Zář 03, 2002- odpovědět
Kvě 09, 2002Přidat komentář