
Základem makrobiotiky je snaha o rovnováhu a harmonii. Potraviny, které se dnes ve velké míře konzumují, jsou však podle makrobiotiků extrémně jangové nebo jinové a uvádějí naše organismy do akutní či chronické nerovnováhy. Nejhorší situace pro naše zdraví nastává, pokud dlouhodobě preferujeme jídla jedné skupiny. Další ne příliš přznivou situací je, když jdeme z extrému do extrému. Například když po jangovém masu si dáme jinový zákusek.
1. Potraviny příliš j a n g
Mnoho potravin, které dnes lidé pravidelně konzumují, je více jang, než doporučuje standardní makrobiotický režim. Jsou to zejména:
2. Potraviny příliš j i n
Následuje výčet potravin, které se všechny běžně pravidelně konzumují a jsou přitom více jin, než doporučuje standardní makrobiotický režim:
káva a čaje prodávané v normálních obchodech
aromatické byliny, které mají dráždivý nebo povzbuzující účinek (například máta nebo máta peprná).
Výživa obsahuje v současné době většinou potraviny obou kategorií. Jestliže jíme potraviny jedné skupiny, jsme automaticky přitahováni k potravinám skupiny druhé. Každý člověk automaticky vyrovnává jin a jang (nastoluje rovnováhu jin a jang). Ve většině připadů je tato rovnováha udržována intuitivně, bez zvláštní pozornosti, aniž si to uvědomujeme. Nicméně extrémní potraviny výše uvedené se harmonizují (uvádějí do rovnováhy) velice obtížně. Když jste během dvaceti, deseti nebo třiceti let jedli potraviny obou těchto skupin, pak je vaše kondice buď abnormálně jang nebo abnormálně jin. Obecně pak výživa tohoto typu navozuje stav chronické nerovnováhy, která je velice chaotická.
Obecně platí, že potraviny těchto dvou skupin překyselují vnitřní prostředí, hlavně krev. Mezi potravinami, které tvoří součást standardního makrobiotického režimu a jsou rovnovážné směrem ke středu, jsou některé, jež vytvářejí zásadité tělesné prostředí. Ve svém celku pak nastoluje a udržuje výživa takovéhoto typu slabě zásaditou kvalitu krve.
Zdroj: Makrobiotika a přírodní léčení - Michio Kushi
Komentáře (1)
- odpovědět
Led 10, 2003Přidat komentář