Energii tělu dodají komplexní uhlovodany

Komplexní uhlovodany (polysacharidy, složené cukry) jsou potraviny s vysokým obsahem kyslíku. Jsou to zelenina, celozrnné výrobky, semínka a ořechy. Ovoce splňuje klasickou definici komplexních uhlovodanů, ale obsah jednoduchých cukrů v ovoci je vysoký - velmi vysoký. Ovoce nemá stejnou hodnotu jako zelenina a celozrnné výrobky, které obsahují energii.

Komplexní uhlovodany mohou být dále děleny na škrobové a vláknité druhy. Škrobové uhlovodany pomáhají budovat velikost a sílu jsou to brambory, hnědá rýže, hrách, ovesné pokrmy, kukuřice a rajčata. Vláknitá kategorie slouží k tvorbě čisté svalové hmoty - jsou to chřest, brokolice, zelí, mrkev, květák, celer, hlávkový salát a špenát.

Dr. Stephen Levin uvádí, že komplexní uhlovodany mají 16 částí kyslíku a jen 14 částí uhlíku a vodíku. Vysvětluje: Více než polovinu komplexního uhlovodanu tvoří kyslík, ale množství kyslíku v tucích je menší než 10 nebo I5 procent, a tudíž jsou tuky chudé na kyslík. Ve skutečnosti jsou tuky "zloději" kyslíku, protože jej ke svému metabolizmu potřebují velké množství. Protein je složen z 20 až 5O procent kyslíku v závislosti na specifickém profilu aminokyseliny. Je to jasné: komplexní uhlovodany mají nejvíce kyslíku.


Důvod, proč komplexní uhlovodany pomáhají udržovat vyšší výkonnostní úroveň, asi souvisí s jejich vysokým obsahem kyslíku. Když jsou uhlovodany spalovány pro palivo, uvolňuje se mnohem méně tepla, a tudíž má proces tvorby energie větší účinnost.


Metabolizovat tučná jídla je nákladnější, protože jsou chudá na kyslík. To odčerpává dodávky kyslíku, a následkem toho je dostupno mnohem méně energie.Protože je ke spalování tuků potřebný kyslík navíc, uvolňuje se velké množství tepla, a tak se mění kvocient vaší efektivity.

Komplexní uhlovodany:

  • zlepšují kapacitu vytrvalosti během postupného cvičení
  • pomáhají rychleji obnovit svalový glykogen po období delší aktivity
  • jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálů (na rozdíl od jednoduchého cukru)
  • obsahují vlákninu (která zlepšuje činnost střev)


    Zdroj: Betty Kamen, Ph. D. - Chrom je pro vás důležitý, nakladatelství Pragma
  • Komentáře (3)

    • Obrázek uživatele hanka
      hanka (anonym)

      Tento člán je každopádně užitečný. Pokud člověk neuvěří, tomu co se píše, ať se zastaví v nejbližší nemocnici či na poliklinice. Je až neuvěřitelné na jaké davy nemocných či čekajicích tam narazí. Je to však tak velmi těžké to vše dodržovat, jedinou odpovědí proto zůstává, že se úspěšně likvidujeme stravou právě my sami. hanka

      Feb 08, 2003
    • Obrázek uživatele Peki
      Peki (anonym)

      Nebudu komentovat

      Led 27, 2003
    • Obrázek uživatele Maik
      Maik (anonym)

      Šílím když vidím, jak někdo používá uhlovodany místo uhlohydráty. Toto vypovídá o moderních poznatcích přispěvatele.

      Lis 20, 2007

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama