Enzymy

Enzymy jsou složené bílkoviny. Některé z nich obsahují kovové prvky, zatímco další fungují ve spolupráci s vitamíny, zvláště s 13 vitamíny ve funkci ko-enzymů. Enzymy jsou katalyzátory, což znamená, že stimulují metabolické procesy bez toho, že by se tím měnilo jejich chemické složení.

Například cukr a tuk jsou spalovány pří normální tělesné teplotě 37 °C za přítomnosti kyslíku. Při této reakci se uvolňuje kysličník uhličitý a voda. Voda je tvořena z kyslíku a vodíku za pomoci mědi obsahujících enzymů. Tento proces je jinak za normálních okolností výbušný.



Život na naší planetě začal aktivitou enzymů ve vodě a plynech, které pokrývaly zemský povrch. Jejich reakce začaly fermentací, při níž vznikly rostliny, a kyslík jimy uvolňovaný proměnil atmosféru bohatou na kysličník uhličitý v atmosféru bohatou na kyslík, která byla vhodná k začátku vývoje živočichů.

Náš zažívací systém je jakýmsi obrazem těchto prvních evolučních procesů. Voda a potrava postupuji zažívacím traktem, kde dochází k jejich metabolismu za pomoci enzymů. Enzymatický rozklad potravy (hydrolýza) započne v ústech pří smíšení potravy se slinami, které obsahují enzym ptyalin. Tento enzym rozkládá škroby již při žvýkání potravy. Žaludek potom vylučuje pepsin, který v kyselém prostředí štěpí proteiny. Ostatní živiny jsou štěpeny v alkalickém prostředí střev za pomoci dalších enzymů na jednodušší živiny, které pak může naše tělo dále zpracovat-bílkoviny na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny, uhlovodany na glukózu. Protože ke každé živině je zapotřebí odlišný enzym, který obstarává jen jednu chemickou reakci, musíme si uvědomit, jak nesmírně komplexní a choulostivý je celý proces metabolismu v našem těle. Samotná játra produkují přes 1.000 odlišných enzymů. Nedostatek jen jediného z nich naruší celou rovnováhu biochemických reakcí, což se projeví jako poruchy výživy, alergie a nemoci.

Například nedostatek jednoho žaludečního enzymu, který je znám jako "intrinsický faktor", vede ke zhoubné anemií, pokud není strava postiženého doplňována enzymy v tabletách a vitaminem F.
Zdroj: Komplexní výživa - Dr. Michael Sharon - Pragma

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Pičo

    Kvě 17, 2006
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    co jsou to enzymy

    Dub 27, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    co si myslis

    Dub 27, 2007
  • Obrázek uživatele enzymová
    enzymová (anonym)

    enzym, nzym, zym, ym, m.

    Dub 27, 2007
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Produkty žláz s vnitřní sekrecí.

    Dub 27, 2007
  • Obrázek uživatele bezlaktózáč
    bezlaktózáč (anonym)

    Dobrý den, ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu zabývající se intolerancí laktózy (enzym laktáza se nevytváří v potřebné míře) a všem co s tímto onemocněním souvisí. Sama trpím nesnášenlivostí laktózy a vím, že je to nemoc nepříjemná a často zákeřná - hlavně kvůli skryté laktóze v potravinách. Více informací se dočtete zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/. Budu ráda za sdílení a doporučení, bude-li se Vám web líbit. Přeji všem mnoho zdraví a pohody!

    Led 30, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama