Zpráva o stavu

Doktorka.cz nabíhá na nový systém. Prosím omluvte dočasnou zhoršenou dostupnost služeb. Děkujeme!

Ghí - ajurvédský elixír života

Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla.

Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně - malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí.

Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky.

Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Příprava ghí:

1. Dejte půl kilogramu nesoleného másla do hlubokého rendlíku z nerezavé oceli nebo varného skla a zahřívejte na střední teplotě. Raději neodcházejte a dávejte pozor, aby se máslo zahříváním nepřepálilo.


2. V následujících dvaceti až třiceti minutách se voda z másla vyvaří (máslo obsahuje přibližně 20 % vody) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny.


3. Jakmile se usazenina zbarví do zlatavohněda, okamžitě odstavte rendlík z ohně, jinak by se mohlo ghí přepálit. V tomto okamžiku se vám možná bude zdát, že ghí voní jako pražená kukuřice, a všimnete si drobných bublinek stoupajících ode dna.


4. Za horka přelijte ghí do jiné nerezové nádoby nebo nádoby z varného skla, usazeninu sceďte přes bavlněný hadřík. Dejte pozor, ať na vás horká tekutina nevystříkne.


5. Ghí můžete uchovat při pokojové teplotě. Když později ztuhne stačí jen trochu nahřát, aby bylo opět tekuté.

Komentáře (8)

  • Obrázek uživatele Andel.Vera
    Andel.Vera (anonym)

    Ghí velice dobře znám a musím potvrdit, že ač je z másla vyrobené, jeho chuť je úplně jiná , je zbavena té pachuti mléka, kterou někdy můžeme v běžném másle cítit. A nejen, že se na ghí připravují dobře různé mňamky, ale navíc se může nanášet na pokožku místo drahých krémů, při jejichž vzniku mnohdy trpělo nějaké pokusné zvíře. Osobně mám zkušenost, že mi půllitrová sklenice ghí vydržela v lednici téměř půl roku. Samozřejmě z ní kvapem ubývalo, neboť toto upravené máslo jsem používala často. Poznámka: i naše hospodyňky používají ghí jen to nevědí. Jedná se totiž o přepuštěné máslo, z něhož se připravují různé lahodné krémy. :-)

    Srp 12, 2006
  • Obrázek uživatele gita
    gita (anonym)

    pokial viem tak sa gli neuschovava v chladnicke

    Srp 12, 2006
  • Obrázek uživatele gita
    gita (anonym)

    ospravedlnujem sa za preklep

    Srp 12, 2006
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Na tom nesejde.

    Bře 17, 2007
  • Obrázek uživatele mig
    mig (anonym)

    Ghí není ale jen přepuštěné máslo. Jde o to, že ho na mírném ohni vaříme hodně dlouho, čímž se vyloučí mléčná bílkovina (v podobě pěny a usazenin), které se pak vyhodí. Výsledkem je průhledná tekutina. Čím déle se vaří (!mírně!), tím lépe, protože tím méně vody v něm zůstane. Pokud ghí necháme uzavřené ve sklenici a v suchu, vydrží i rok.

    Dub 08, 2009
  • Obrázek uživatele mig
    mig (anonym)

    Ghí není ale jen přepuštěné máslo. Jde o to, že ho na mírném ohni vaříme hodně dlouho, čímž se vyloučí mléčná bílkovina (v podobě pěny a usazenin), které se pak vyhodí. Výsledkem je průhledná tekutina. Čím déle se vaří (!mírně!), tím lépe, protože tím méně vody v něm zůstane. Pokud ghí necháme uzavřené ve sklenici a v suchu, vydrží i rok.

    Dub 08, 2009
  • Obrázek uživatele rrd108
    rrd108

    Ghí velice dobře znám a...RadhaRaman Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Ačkoliv na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu, dobré trávení a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín. Více info: http://www.radharaman.net/ghee/ghee.php

    Led 10, 2011
  • Obrázek uživatele haribol
    haribol (anonym)

    RadhaRaman Ghí je...radhiko,ty taky lezes na doktorku?co na to narakriti?

    Led 10, 2011

Přidat komentář

Reklama

Reklama